"Човек на премиера оглави родното ФБР", съобщава Труд. Досегашният секретар на Съвета по сигурността към правителството Петко Сертов оглави вчера Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, която ще се бори с корупцията, тероризма и прането на пари. Вътрешният министър Румен Петков и шефът на ДАНС трябва да постигнат за много кратко време добра оперативна съвместимост, призова премиерът Сергей Станишев, който лично обяви пред журналистите новината за избирането на Сертов на последната си пресконференция за годината. Румен Петков изтъкна, че МВР, военното и финансовото министерство вместо да заложат на тесноведомствените интереси, са погледнали през призмата на държавния интерес. Така станало възможно Националната служба "Сигурност" от МВР, военното контраразузнаване от МО и агенцията за финансово разузнаване от МФ да преминат в ДАНС. Петко Сертов потвърди, че е работил във Второ главно управление /контраразузнаването/ на Държавна сигурност. Той е бил кадрови офицер от 1985 г. до разпадането на ДС. Премирът Станишев заяви, че лустрацията не бива да бъде прилагана, защото би означавала сигурно прочистване на 50 процента от хората, които работят сега в НСС и ВКР.

"ВСС отстрани от длъжност Ангел Дончев", пише Дума. С пълно единодушия Висшият съдебен съвет отстрани от дллъжност прокурора от ВКП Ангел Дончев, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Предложението към ВСС е било от дисциплинарната комисия и без коментари и изказвания е било прието. Дончев бе задържан заради подкуп от 20 000 евро. Той бе заловен при предаването на парите в столично заведение, които бяха белязани и му бяха дадени от колегата му от районна прокуратура Сливница Емил Милев, който го обвини в изнудване.

"Подпис, че не сме дали рушвет на лекаря", акцентира 24 часа. При изписване от болница всеки пациент задължително ще декларира писмено дали е дал пари за лечение и медикаменти, които здравната каса плаща. Това съобщи вчера председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов. Изискването е в сила от 2008 г. Декларациите ще се предават с отчетите от лечебните заведения в съответната районна здравна каса.

"Затваряме пътища, заканват се млекарите", информира Земя. Млекопроизводители от страната излязоха на протест пред Министерството на земеделието и продоволствието заради проблемите в бранша. В протестна декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание фермерите искат субсидия за изхранване на животните в размер на 700 лв. и целогодишно финансиране с 20 стотинки за литър качествено мляко. Те настояват и за конкретна програма за развитие на отрасъла.

Министерството има готовност за създаване на работна група на експертно ниво, която ще разгледа проблемите на млекопроизводителите.

/БТА/