"Очаквани виелици замразиха държавата", пише Труд. "Държавата се изненада - затъна в преспи" – това е заглавието на 24 часа, "20 см безпомощност" – коментира Сега, "Снегът тихо парализира държавата" - чело на Дума. Под тези заглавия вестниците от четвъртък обстойно информират за обстановката в страната след продължаващите снеговалежи. 40 см сняг, за който синоптиците предупреждаваха, успяха да блокират държавата вчера, показа официална справка на Министерството по бедствията и авариите. Бяха затворени пътища в 4 области - Плевен, Видин, Смолян и Русе. Почти всички старопланиски проходи без Витиня също. Близо 200 населени места останаха без електричество. Към 15 ч автомагистрала "Тракия" бе затворена за движение заради 10-сантиметрова снежна покривка. Вчера пристанищата във Варна, Бургас и Балчик останаха затворени. Затруднено е товаренето на корабите по река Дунав край Видин. Силен вятър спря корабоплаването по реката и в района на Русе. Столицата остана под снега през целия ден.

"30% риск за министри" или кой ще спечели политическата рулетка на 2008 година. Под това заглавие Труд публикува прогнозите на трима експерти. "Един изпада от тройката, но догодина", вещае Румяна Коларова, политолог. Според нея смените на министри са неизбежни. Най-радикална промяна в сегашния модел на управление би била смяна сред министрите на ДПС /най-трудната и затова най-малко вероятната промяна/. Кабинетът "Станишев" не е коалиция между единомишленици. Твърде вероятно е 6 месеца преди следващите избори, т.е. в началото на 2009 г., един от партньорите да отпадне - няма вече да е полезен на останалите. "Докато се цепи, НДСВ спои коалицията", казва проф. Драгомир Драганов. Той припомня, че коалицията не е предизборна, а следизборна, т.е. по интереси. А в следващата година и половина интересите, и най-вече европейските структурни фондове, са огромни. Човек трябва да е луд, за да изпусне шанса да ги управлява. Затова не виждам реална възможност за предсрочни избори, категоричен е Драганов. 

"Полицаи от Разград на прокурор, в ГДБОП - проверка", информира 24 часа. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев е превишил правомощията си, като е поставил положителна резолюция за издаването на документ за самоличност на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, съобщи вчера вътрешният министър Румен Петков. /б.р. - Сърбинът бе обявен за ръководител на наркоканал, който бе разбит на 30 декември при операция на полицията в Стара Загора. Тогава на ГКПП "Капитан Андреево" бе спипана пратка от 60 кг хероин, а при акцията бяха задържани трима българи и Куйович/. Илиев не бил съгласувал действията си по издаването на документа нито с Петков, нито с прокуратурата и съда, без чието знание това не би могло да се случи.

Бившият главен секретар бил подведен тежко от заместник-директора на ОДП-Разград Тодор Димов, това е показала разпоредената вътрешна проверка. Димов е отстранен от работа до приключването на дисциплинарното производство. Материалите по случая в Разград ще бъдат дадени на прокуратурата. МВР шефът категорично даде да се разбере, че исканата от Илиев реабилитация няма да се състои. Междувременно инспекторатът на МВР започва цялостна проверка на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Причината - слабости при воденето на делата на оперативен отчет.

"Навиват Вълчев да оглави НДСВ-2", пише Стандарт. Надясно или на място. Това е въпросът, който вълнува най-новата парламентарна група Българска нова демокрация. Мнозинството от 16-те й членове иска да оформи с части от СДС, ДСБ и някои независими още по-голяма и нова група в Народното събрание. Появата й обаче преминава през драматична битка с Иван Костов, когото ексжълтите са решили да оставят на практика сам в тъмносиньото пространство.

"2,20 лв. за А-98, храните още на стари цени", съобщава Труд. Поне 2,20 лв. ще стане литър от най-скъпия бензин А-98 до два дни, след като "Лукойл България" вдигна вчера цените на едро с над 1,7%. Цената на подобрените 100-октанови горива ще бъдат още по-високи. Масовият А-95 пък ще скочи с 2-3 ст. до поне 2,06 лв. по големите вериги бензиностанции. Дизелът ще е над 2,15 лева. Увеличението идва само дни след като горивата скочиха с 6-8 ст. заради по-високия акциз от началото на годината. Въпреки скока на горивата засега той не се отразява върху цените на основните хранителни стоки.

/БТА/