Подготовката и очакванията от предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в България на 17 и 18 януари са коментирана тема в днешните издания.

"Транзитът на руски нефт и газ не увеличава зависимостта ни от Москва", казва в интервю за "Дневник" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Транзитът не увеличава зависимостта на българската икономика, по същия начин се предоставя въздушното пространство или пътищата за транзит - ние си вземаме таксите, но това не означава например, че преносът се осъществява с български камиони, обяснява той. Калфин уточнява, че все още не са ясни параметрите на преговорите по проекта "Южен поток". Очевидно не могат всички въпроси да се изяснят окончателно до пристигането на руския президент, допълва той.

Дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в София американският посланик Джон Байърли подкрепи настояването на българската страна за мажоритарен дял в дружеството, което ще контролира газопровода "Южен поток" на територията на България, съобщава в челния си материал "Дневник". Очакванията са междуправителственото споразумение за новото трасе на руския газ към Европа през Черно море в България да бъде подписано по време на визитата на Путин.

2800 служители на МВР ще гарантират сигурността на Владимир Путин при визитата му в София, съобщават вестниците. Според създадения план за охрана на високия гост са определени две зони за сигурност - първата действа на 17 януари от 7 до 20.30 часа, а втората - от 6 до 18.30 часа на 18 януари. До момента само една екологична организация от Бургас готвела протест срещу визитата на Владимир Путин и вече е подала заявление в столичното кметство. 

Семейни лекари, извънболнични специалисти и болници да протестират с прекъсване на работата за час в понеделник, 21 януари, призовава Българският лекарски съюз, цитиран от "24 часа". БЛС настоява за връщане на договорното начало, за увеличение на обществените средства за здравеопазване и за адекватни правила за работа от страна на здравната каса.

"Закриват половината аптеки", е челното заглавие на "Труд". Между 40 и 60 на сто от аптеките в България ще бъдат закрити - това предвиждала идея на здравното министерство, според която задължителната им площ трябва да бъде увеличена до 40 кв.м. До закриване на аптеки ще се стигне, защото фармацевтите работят в помещения с площ около 20-25 кв.м., цитира вестникът шефът на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. В интервю за "Труд" Ненчев отбелязва ,че тези, които останат на пазара, рязко ще вдигнат печалбата си. По повод цените на медикаментите той коментира, че у нас ДДС е много висок - 20 процента, а в Европа този данък върху лекарствата е между 4 и 8 на сто и оттук идва разликата в цените.

"Защо да отговарям на глупости?", пита в интервю за "Труд" вътрешният министър Румен Петков. Обвиняват ме в такива глупости, че въпреки здравата ми нервна система понякога ми е трудно да ги възприема, коментира той. В отговор на въпрос Петков заявява, че има абсолютно доверие в главния секретар на МВР Валентин Петров. Защо изместваме вниманието от незаконното издаване на един документ към клеветите по адрес на МВР и към Валентин Петров - това са дълбоко неверни неща, посочва министърът. Петков коментира и ситуацията с БСП. Това, което сме направили, не го обясняваме на хората, а оставяме всеки ден да им се обяснява колко лошо е свършеното, отбелязва той. Петков посочва, че сегашната коалиция е трудна, но е дала много на България. Тези, които казват "коалицията да си отиде", не казват какво ще дадат те на държавата утре, освен смехотворни, популистки идеи, заявява той.

Със сигурност създаването на Държавната агенция за национална сигурност ще преформатира целия сектор за сигурност, коментира"Сега" в материал "Големият рестарт на сектора за сигурност". На агенцията за възложени големи очаквания и то основателно, като се вижда какви правомощия й се дават, ако тя се превърне в разочарование, със сигурност то ще се разпростре върху целия сектор за сигурност, а и върху цялата държава, смята авторът. 

Защо Бойко Борисов създаде очакването за разпад на управляващото мнозинство и неизбежен курс към предсрочни парламентарни избори - нямам идея, коментира "Сега" в материал "Великата Борисова революция". Борисов сигурно е наясно, че неговата армия не е достатъчна за осъществяването на революция, трябват партньори, а кои са партньорите на ГЕРБ, не се сещам, допълва авторът.

"Партиите сигурно са полудели", коментира "Класа". Сините заявиха, че ще стават неоконсерватори, левите са на път да бламират новия си устав, който трябва да приемат в края на януари, а либералите в лицето на отцепниците от НДСВ обсъждат какво да е отношението им към либерално-социалното правителство, пише авторът.

"Всеки сезон бедствието е едно и също - Емел Етем", е озаглавено интервю в "24 часа" с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Той заявява, че през новия политически сезон ВМРО ще внесе закон за национална гвардия, която да има 1200 души постоянен състав и възможност за мобилизация на още 12-24 хиляди гвардейци. Сега при поредния снеговалеж стават бедствия, които не могат да бъдат овладени от институциите, допълва Каракачанов. Той съобщава, че ВМРО ще внесе и българска национална доктрина и демографска програма.

"Баклава" дърпа баклавата на политиците", анализира в материал за "24 часа" културологът Георги Лозанов. Той смята, че проблемът с филма "Баклава" е естетически, а не етичен или правен. Но има и друго - филмът показва жестокостта и разврата на живота в маргиналните общности у нас и директно обвинява за това политиците, смята Лозанов. Затова според него се е задействал инстинктът за самосъхранение на властта.

"Публиката е многоглава хидра", казва пред "Труд" директорът на Народния театър проф. Васил Стефанов. Тя не може да има общ вкус, пояснява той. Театърът, особено Народният, няма право да прави спектакли, които да се харесват на всяка цена, а трябва да прави спектакли, които да карат публиката да ги хареса, смята Стефанов. 

"Монитор" съобщава от първа страница за национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата, според която питейната вода в големите градове у нас ще се флуорира от септември т.г.. Автор е председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. Вестникът припомня, че в Европа тази практика е прекратена като вредна за здравето. Според д-р Димитър Димитров, шеф на отдел "Държавен здравен контрол" в МЗ водоснабдителните системи у нас не са проектирани за флуориране и подобен проект не може да се реализира.