Всеки трети ученик е вземал наркотици, пише "Труд", като цитира годишен доклад за употребата на дрога у нас. В последните четири години кокаин са опитали поне 20 000 деца, а редовно белият прах смъркат 30 000 българи.

"40 000 ученици опитали кокаин", съобщава от първа страница "24 часа", като цитира данни от годишния доклад на ЕС по проблемите на наркотиците и наркоманите. Три пъти за последните 3 г. е скочил броят на децата, които употребяват кокаин - през 2003 г. към него са посягали 2 на сто от гимназистите, а сега са 6 процента. Като цяло българските младежи по-често употребяват наркотици в сравнение в връстниците си от ЕС, броят на българчетата, посегнали към дрогата за първи път, е нараснал с 6 на сто за 2006 г., а всеки трети между 15-16-годишните се напива поне веднъж месечно.

От 2009 г. минаването през центъра на София ще стане платено, съобщава "Сега". След като бъде завършено метрото в края на 2008г. задължително ще въведа такса за влизане в центъра, но първо трябва да има алтернатива, казал пред вестника столичният кмет Бойко Борисов.

"Опозицията даде цялата власт в София на ГЕРБ", пише "Труд. Опозицията в столична община - БСП, СДС и ДСБ, отказа участие в управата на града, на заседание вчера с пълно мнозинство за шефове на 14-те комисии в съвета бяха избрани само хора на ГЕРБ, информира изданието.

"13 от 179 сигнала се превърнаха в дела за купуване на гласове",съобщава "Сега". Най-много са делата в Перник - 3, Берковица, Варна и Стара Загора са по две, а в Несебър, Левски, Добрич и Казанлък - по едно.

"10 на сто от гласовете в местния вот са купени", твърди пред "Монитор" социологът проф. Петър-Емил Митев. Той коментира, че амбиции за провеждане на предсрочни избори не са реални като възможности. За да има предсрочен вот, са нужни сериозни основания - например крупен управленски провал или международен натиск, каквито няма, посочва Митев.

Конфликтът между Георги Първанов и Бойко Борисов е шумен, но мним, коментира "Сега" в материал "Двамата бащици". Според автора един конфликт с Бойко Борисов позволява на Първанов да подобри имиджа си пред твърдите социалисти. Борисов също има какво да спечели от един медиен конфликт с Първанов - Бойко е човек, който изглежда като самостоятелна бойна единица, но от изявите му може да се види, че винаги е търсил партньори, с които да участва в политическата игра, посочва вестникът.

"Наказвам 41 прокурори заради правна неграмотност", казва пред "Новинар" Росен Димов, апелативен прокурор на Пловдив. Наказаните ще вземат по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране. Правим опит да избегнем уравновиловката - тези, които работят добре, ще бъдат поощрени за сметка на другите, които работят зле, отбелязва той.

"Наказваме прокурори, които дават брак, а кой санкционира следователите и съдиите", пита в интервю на "24 часа" Димов .Той обяснява, че при предложението на санкции за прокурори става дума за лишаване от премии за индивидуален принос в работата. При нас са едни от най-добрите прокуратури, ние сме последно място по брой на оправдани лица и върнати за доразследване дела, отбелязва Димов.

Според "168 часа" през януари или февруари ще има ремонт на правителството, а промените ще бъдат оправдани с нови приоритетии актуализирана управленска програма.

"Партийният елит убива партиите", твърди в материал за "Труд" политологът Евгений Дайнов. В българския манталитет няма закодирана култура на израстването, никой, пристигнал от село да поема властта в София, не е чувал английското "Не бъди груб с хората, докато се катериш нагоре, защото същите хора те причакват, когато започнеш да падаш", коментира той.

Вестниците отделят много място за проблемите с полетите заради гъстата мъгла в София. 132 полета от и до летище София са били анулирани или пренасочени вчера заради мъглата, съобщава "Труд". Заради ниската видимост у нас не успяха да се завърнат цели отбори футболисти и баскетболисти, а мъглата попречи на Мартин Шулц, шеф на лявата фракция в Европарламента, да дойде за среща на ПЕС в София, пише вестникът. Темата е челна за "Сега", според който липсата на бърза и надеждна информация за отменените полети е придизвикала хаос на аеропорта.