"Ремонт на кабинета" съобщава от първа страница "Труд". Царският гняв повлече крак и в тройната коалиция, още незаглъхнало ехото от изключването на "панайотките" се понесе мълвата, че Тримата големи са одобрили радикален ремонт на правителството, пише изданието. Вестникът цитира източници от НДСВ, БСП и ДПС, според които ще си отидат министрите на образованието Даниел Вълчев, на отбраната Веселин Близнаков, на здравеопазването Радослав Гайдарски, на земеделието Нихат Кабил, на политиката по бедствия и аварии Емел Етем. Солидарна с колегите си пред уволнение, оставка била готова да даде и евроминистърът Гергана Грънчарова. Според вестника, трима членове на кабинета от квотата на НДСВ вчера са написали оставките си - Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Гергана Грънчарова. Тримата са от т.нар. юридическо лоби и според мълвата дължат политическата си кариера на Пламен Панайотов. Това, което ги спряло да подадат оставките си в деловодството на МС, освен стабилността на кабинета, била и новината, че Симеон Сакскобургготски заминава за чужбина.

Според "Стандарт" ремонтът на кабинета е договорен за януари. Вестникът информира за четирима нарочени министри на НДСВ и пише, че Симеон Сакскобургготски ги извикал на среща. Според "Стандарт" това са Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова, Николай Василев и Веселин Близнаков.

За "Нов ремонт на кабинета" информира от първа страница и "Дума". Според изданието не е ясно кога ще бъдат направени промените, но не било изключено това да стане дори преди Нова година.

Нова парламентарна група вероятно ще бъде създадена следващата седмица, информира "Труд". В нея ще влязат петимата депутати, които царят прогони - Пламен Панайотов, Владимир Дончев, Борислав Ралчев, Борислав Великов и Атанас Щерев. Солидарно с тях оставки са подали и Николай Свинаров и Лидия Шулева. До обяд в деловодството на парламента е имало 11 молби за напускане на царската група. "Политиката не ме прави щастлив", коментира пред "Труд" Борислав Великов. Не се приемам за жертва, но съм много огорчен, винаги съм работил всеотдайно, но ако изключването ми от редиците на партията ще допринесе за консолидацията й, то тогава съм горд, казва Великов.

"Симеон заложи на куци коне", казва пред "Стандарт" Татяна Калканова, един от депутатите от НДСВ в оставка. Тези хора, на които той е дал 100 процента доверието си, не могат да развият проекта НДСВ, смята тя.

Пред "Дневник" Борислав Великов твърди: "Някой смята, че проектът НДСВ трябва да приключи". НДСВ беше полезно за определен период в развитието на държавата и може би някой смята, че е време този проект да приключи, казва той. "Анализът ще покаже дали ще си отидат и министри", казва председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов пред "Дневник". Той посочва, че не очаква проблемите в НДСВ да повлияят съществено върху устойчивостта на коалицията.

"Нямат място при нас, щом не харесват каузата ни", категоричен е Моллов пред "24 часа". Случилото се на ПГ е само една от цял комплекс стъпки, които НДСВ ще извърви, казва той. "Царят не е искал да се занимава с партия никога", заявява пред "24 часа" Николай Свинаров. Разбра обаче, че международноправната легитимация и вътрешните политически страсти изискват формирането на партия, коментира той. Според него в момента тези, които са най-близо до лидера, развалят партията, а не я правят. "Панайотов критикува царя, но мълчи за нова партия", пише "24 часа". "Не очаквах по такъв начин да приключим с либералния характер на партията, учуден съм, че заради едно или друго изказване се пристъпва към изключване", цитира вестникът думите на Панайотов.

"Подозирам, че се готви президентска партия", казва пред "Монитор" кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Той коментира още, че според него има конфликт между идеологията на БСП и политиката, която провежда.

Вестниците информират за оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев. "Незаконна операция свали главния секретар на МВР", е челното заглавие на "Сега". Скандал със специални разузнавателни средства доведе до оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев, той обясни внезапното си напускане с факта, че е бил "грозно подведен" да подпише "документ за оперативна комбинация, която донякъде е в разрез с нормативните документи на МВР", пише вестникът. Няколко различни източника потвърдили пред "Сега", че става въпрос за спорно разрешение за използване на СРС-та. Друг източник твърди, че ситуацията е само повод МВР шефът да се отърве от подчинения си, тъй като от известно време между двамата имало напрежение, пише вестникът.

Според "Стандарт" "4 тона дрога катурнаха Илиев". Вместо да подпомогнат акцията на МВР документи, които генералът е подписал, са провалили разкриването на наркоканал, пояснява изданието.

"Оставките в МВР - параван за провала на министъра", коментира "Дневник". Когато за кратък срок се извършват толкова чести смени на ключови постове в системата на министерството е ясно, че политическото ръководство просто не умее да ръководи и управлява, пише авторът.

Отвличанията стават бизнес, който може да се превърне в епидемия, коментира "24 часа" в материал "Бизнесът с отвличания 2" в рубриката "Анализи". Равносметката от всичките публично известни, сериозно подготвени отвличания е - нула хора , вкарани в затвора за това престъпление, приходите от този бизнес са внушителни, а рискът - минимален, пише авторът.

"Отвличанията са бизнес на организираната престъпност", заявява в "Новинар" Цвятко Цветков /БСП/, бивш главен серкетар на МВР. Много е важно полицията да извършва сериозна предварителна дейност за проникване в престъпните среди сред потенциалните извършители на подобни престъпления, казва той.

--------------

БТА