"Смени на министри май ще има", извежда като заглавие "24 часа" от интервю с министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Като чета в медиите, става дума за половината кабинет, което е нереално, най-вероятно ще има някакви смени, но още не е ясно, казва той. Гайдарски коментира, че слуховете за смяната му най-малко го интересуват. Аз съм депутат и ако се върна в парламента, работата ми ще е 10 пъти по-лека, но това не е на дневен ред, заявява той. Гайдарски отбелязва като приоритети за 2008 г. на здравното министерство приемането на националната здравна стратегия и здравната карта. Според него в болниците най-вероятно ще се въведе процент на доплащане, макар и не от 2008 г., въпреки че той самият бил против.

"Кого ще рани кризата в НДСВ", анализират в "24 часа" социолози. "Пътят надолу започва с отлюспването", смята Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Според нея математически погледнато, разцеплението в НДСВ не може да предизвика правителствена криза, но разгледано в перспектива и в комбинация с други политически и социални фактори за кабинета ще е все по-трудно да прокарва стратегически решения. "Правителството не е заплашено", смята и Юрий Асланов от "Афис". Според него всякакви прогнози за скоротечна смърт на НДСВ са преждевременни. Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" вижда в разцеплението "Край на НДСВ като "царска партия". Нито оставащите, нито напускащите имат политическо бъдеще, смята тя. Според Мира Янова от МБМД "Логиката "Да си изкараме мандата" ще надделее". Поне за момента не виждам тенденция за оздравяване на НДСВ, посочва още тя. Мнението й не споделя Кънчо Стойчев от "Галъп", който твърди:"Това е нов шанс да се консолидират". Условия за оздравяване има, смята той. Според него разцеплението в НДСВ не може да предизвика нито правителствена криза, нито предсрочни избори. Михаил Мирчев от Асса-М посочва, че при такова радикално вътрешно противопоставяне не може да оцелее нито една партия. Ако отцепилите се от НДСВ станат прекалено много и много министри бъдат сменени, това може да дестабилизира кабинета, прогнозира той. "Жълтите имат бъдеще въпреки раздорите", коментира Васил Тончев от "Сова Харис". Той не очаква да се стигне до правителствена криза.

За "Разнобой в БСП за ремонта на кабинета" съобщава "Труд". "Щом Симеон Сакскобургготски е казал, че ще иска смяна на министри, ще стане", цитира вестникът думи на депутата от левицата Петър Кънев. Това е лично мнение на Кънев, не е обсъждана смяна на министри и премиерът го каза, е позицията на говорителя на БСП Ангел Найденов.

"Жълти и червени бунтари искат ремонт на правителството", пише "Сега". Бунтарите в НДСВ и "кръгът Овчаров" в БСП започнаха едновременно да говорят за промени в кабинета след Нова година, в един и същ ден Николай Свинаров и Петър Кънев обявиха пред БНР, че персонални смени в кабинета ще има, но най-рано през януари, допълва изданието.

"Курбан на министри ще спаси коалицията" , коментира в "Стандарт" Емил Кошлуков от Новото време. Промяна в кабинета година преди края на мандата означава да няма предсрочни избори, смята той. Според него най-вероятно наблюдаваме приключването на НДСВ.

В анализ "Равносметка по царски" в "Монитор" Борислав Цеков от Новото време пише, че в НДСВ въобще не става дума за полицейски порядки, а за естествените усилия на Сакскобургготски да подреди партията си и да подеме нова линия, насочена към преодоляване на хроничните слабости, наследени от предишния ръководен екип. Напусналите и още неколцина, които може би ще се присъединят към тях, формираха НДСВ по свой, а не по царски образ и подобие, смята Цеков.

"Висши магистрати се обезщетиха с по 60 000 лева", е челното заглавие на "Сега". На ръба на закона и морала членове на ВСС са получили обезщетение от по 20 брутни заплати, въпреки че не напускат съдебната власт, става дума за съдии, прокурори и следователи, които преди 2 месеца влязоха в постоянно действащия управителен орган на магистратурата, информира изданието. Според Закона за съдебната власт при освобождаване от длъжност магистратите с над 10 г. стаж получават обезщетение, но на практика членовете на съвета не са освободени от длъжност, а само от изпълняване на магистратската си дейност, пояснява вестникът.

"На 10 прокурори само един знае чужд език", коментира пред "Труд" Камен Михов, който оглавява отдела за международно правно сътрудничество във ВКП. Като професионална подготовка българските прокурори по нищо не отстъпват на колегите си от ЕС, но програмите за обучение имат огромно значение, отбелязва той.

"Зад волана 1.2 промила и си за затвор", съобщава от първа страница "Труд". Присъда "затвор" - условно или ефективно, очаква всеки шофьор, заловен да кормува с над 1.2 промила алкохол в кръвта. Наказанието ще бъде вписано и в свидетелството му за съдимост. Това ставало ясно от тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия на ВКС, гласувано под председателството на зам.-шефа на съда Румен Ненков. Тълкуването бе по искане на главния прокурор и правосъдния министър с цел да се уеднакви съдебната практика.

Повече транспортни средства да се пуснат в пиковите часове в столицата за сметка на времето след това - за това предложение на контрольори в градския транспорт и пътуващи с обществен превоз столичани съобщава "24 часа". Стари икаруси и недостиг на шофьори мъчат гражданите в другите големи градове, информира вестникът. 

Царската фамилия Сакскобургготски е компенсирана с 20 млн. долара при изгонването й от България през 1946-47 г., пише в челния си материал "Новинар", като цитира Атанас Железчев от партия "Ред, законност и сигурност". Източникът на Железчев е книга на американския проф. Робърт Лий Уулф "Балканите в наше време".

Темата започва от първа страница и в "Стандарт". Вестникът цитира коментара на пресаташето на Сакскобургготски Цветелина Узунова, че са запазени много архиви, които опровергават американския писател. Според Узунова митът за компенсацията е създаден през 1946 г. от новата власт с цел пропаганда.

"Последните наборници са вече по домовете си", съобщава "Българска армия". След 15 януари ще е ясен новият щат на армията, прогнозира ген. Златан Стойков, началник на Генералния щаб на Българската армия.

----------

БТА