Темата за похарчването на част от бюджетния излишък е широко коментирана в повечето днешни издания.

"Ударно харчим 1.3 млрд.", съобщава "Труд" в рубриката "Темата". С размах правителството разпредели 1 379 022 000 лева от бюджетния излишък вчера, пише вестникът. "Правим го прозрачно", цитира изданието думи на премиера Сергей Станишев. Най-голяма част от излишъка ще бъде похарчена за техническата инфраструктура - за разплащане на ремонти и строителство на пътища се отпускат допълнително 243 млн. лева. Военните и полицията ще получат над 10 процента от излишните пари в бюджета. Със 175 млн. лв ще се разпорежда Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, основната част от тези пари са предназначени за покупката на нефт и горива. 40 млн. лева ще получат висшите училища за ремонти и строителство на сгради и за покупка на ново оборудване и техника. Здравеопазването ще получи 25 млн. лева, а министерството на културата - 3.5 млн. лева. Сериозната сума от 100 млн. лева е заделена за екологични дейности. Правителството е разпределило част от парите и на общините.

 

"Правителството похарчи втори минибюджет", пише "Пари", при когото темата започва  от първа страница. Според изданието анализатори се опасяват от увеличаване на инфлацията.

 

"Кабинетът харчи излишъка със скорост 100 млн. лв. на ден", изчислява  "Сега", който също е избрал темата за водеща. Премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски не можаха до обяснят как ведомствата ще успеят да усвоят огромните суми, без да газят Закона за обществените поръчки, времето до 1 януари 2008 г. е  недостатъчно за провеждане дори на най-елементарни търгове, коментира изданието. 

 

"Мечтаехме за 1 млрд. евро инвестиции, а те надхвърлиха 4.4 млрд.", посочва пред "Монитор" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Тази година отчитаме устойчив икономически растеж от 6.6 на сто, сред лидерите сме в Европа по

 индустриален ръст, доходите на българите също се повишават,  отбелязва той. Димитров коментира и проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и подчертава, че  изграждането на централата е преди всичко гаранция за енергийната независимост на страната ни.

 

"Днес се очаква Европейската комисия да даде положително становище за инвестиционния план на АЕЦ "Белене", научил "Дневник".  Одобрението на Брюксел е условие, на което България трябваше да отговори, за да кандидатства за заем от европейския бюджет в размер на до 20 на сто от стойността на бъдещата АЕЦ и за кредит от Европейската инвестиционна банка.

 

"Предпазливостта с местните данъци е оправдана", казва пред "Дневник" депутатът от Коалиция за България Петър Кънев. Парите от излишъка няма да се харчат тайно, отбелязва той. Кънев коментира още, че не смята, че парламентът ще приеме плосък

данък с необлагаем минимум и прогнозира, че правителственото предложение за данъка за хазарта няма да мине. 

 

"Европа няма да дава пари за нови мостове по Дунав", съобщава "Труд". Освен за Дунав мост 2, поне до 2013 г. страната ни няма да получи нито едно евро от ЕС за изграждане на нови мостове в българо-румънския участък по река Дунав. Сформирана е специална работна група към Министерството на транспорта, която обсъжда идеите за изграждане на нови мостове. Идеите се избистрят, но трябва да е ясно, че за следващите 6 г. не е предвидено финансиране, цитира вестникът шефката на дирекция "Координация на програми и проекти" Нели Йорданова.

 

"Пускат "Топлофикация" на борсата", пише  "168 часа". Според вестника част от "Топлофикация София" в най-скоро време ще бъде качена на Българската фондова борса. Общината щяла да запази малък дял и контрол над дружеството.

 

"Позитано" нападна Кабил за доплащанията", е челното заглавие на "Земя". В сряда на заседание на депутати от Коалиция за България, министри и членове на Изпълнителното бюро на БСП премиерът Сергей Станишев заявил, че аграрният министър няма право да обещава пари на фермерите през главата на правителството. "Не е вярно това, поставил към пред кабинета въпроса с отпускането на допълнителната помощ в бюджета за 2008 г", е реакцията на земеделския министър.

 

"С агенцията по сигурността не бива да се политиканства", посочва пред "Сега" заместник-председателят на ДПС Касим Дал. Това, което прави опозицията  в залата, са популизъм и политиканстване,  смята той. С този закон не трябва да се прави

политика, има неща, за които трябва да има национално съгласие, отбелязва Дал. Той коментира и работата на комисията по досиетата и дава много добра оценка за нея. Дал изразява съжаление, че не се дава възможност на комисията да работи и припомня, че членовете й не са влезли в собствена сграда,  а най-важното, архивът на ДС не е предаден на комисията, а й се дава на части. Дал анализира и представянето на ДПС на местните избори и го оценява като много добро.  

 

"Сценаристи са управлявали държавата",  твърди пред "Труд" Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата.Държавата ни е била пълна със сценарии, те са били разработвани за дадени периоди от  време, казва Костадинов. От 1944-та до 1956-а сценарият е бил "укрепване на народната власт и борба с вражеските елементи", от 1980 до 1990 г. - "възродителен процес", а след 1990-а - "икономическо израстване на някои хора", дава пример той.

 

В материал "Фолклорна политика" "Сега" анализира, че у нас политическите идентичности се определят не по отношение на проблемите, а според отстоянието от силните на деня. Десен е този, който е срещу БСП, ляв е, който е за Русия,  битката е кой до кого или срещу кого, не какво, защо и по какъв начин, коментира авторът. Това придава и този фолклорен нюанс на политическия ни живот -  освен живописни носии,  фолклорът е норма на приличие, в която няма избор, нещата се правят "като хората"  и противопоказно е да си задаваш много въпроси, допълва той.

 

"Как се наливаха основите на НДСВ", разказва в материал за "Труд" бившият конституционен съдия Георги Марков. Основният кадровик на бъдещото парламентарно мнозинство е Пламен Панайотов,  пише Марков. В един момент царят се усети, че кръгът на Панайотов става много голям и за равновесие прие симпатичните юпита, посочени му от Спас Русев, допълва той. След победата царят търсеше премиер, когото той да може да управлява дистанционно от "Врана",  такъв не се намери и му дойде времето за цар премиер, дали някой се оправи за 800 дни - не знам, но царят се оправи със сигурност, коментира авторът.

 

"Роенето на групите в НС ражда скитащи ронини", пише в анализ за "Монитор" проф. Михаил Константинов с пояснението, че ронини са лишени от чест самураи.У нас има една специфична лъжа, наричат я прекрояване на парламентарното пространство, а иначе си е предателство, коментира той.

 

"Национализация не е мръсна дума", заявява пред "Дума" Илия Божинов, член на ВС н БСП. Не ни трябват частници в някои сектори, които да ни показват как не бива да се управлява, смята той.

 

"Оправдаха бивш шеф на фондация "Демокрация", съобщава "24 часа". Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен директор на фондация "Демокрация Пламен Илиев, след като дори прокуратурата отказа да поддържа обвиненията срещу него. Илиев бе оневинен за това, че е нарушил мерките срещу изпиране на пари, като не е проверил две дарения за фондацията, направени през май 2001 г.

 

"Живеем с 15 ст. на час на нощно дежурство", казва проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Идния четвъртък мълчалив протест на здравните работници ще залее България, информира тя.

Настояваме за достъпни и качествени грижи за българското население и да се ограничи изтичането на кадри от съсловието, няма държава, освен България, където сестрите са по-малко от лекарите, посочва Маркова. 

 

"Преди стачка потърсете НИПА", апелира пред "Земя" Кирил Александров, директор на Националния институт за помирение и арбитраж.  Протестът на учителите можеше и да не се случи, ако се бяха обърнали към нас, смята той.

 

Таксата за разрешение за строеж в София да скочи с 50 на сто и да стане от 14 лв./кв.м, колкото е сега в центъра/ на 21 лв./кв.м, а за крайните квартали - 12 лв./кв.м при 8 лв. сега - за това предложение на главния архитект на София Петър Диков информира от първа страница "Труд". Предвижда се таксите да влязат в сила от 1 януари 2008 г. До края на декември Диков  ще внесе доклад в общинския съвет.

 

"Благодаря ти, ювиги, че не сме в Канада", пише в анализ "24 часа". Авторът изразява благодарността си към хан Аспарух, че е основал държавата ни на по-южно изложение, защото сега пет сантиметра сняг блокират страната,  а на север, както отбелязва

авторът, вали доста повече.  

 

"Вестниците информират за кампанията "Коледата безопасна" по инициатива на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева. Идеята е да се предпазят децата от опасни играчки. 

 

"Във Варна се живее най-добре", според проучване на "24 часа" и "Дарик радио" сред 35 български градове, цитирано в "24 часа". На второ място е Пловдив, след него  Велико Търново, София и Бургас. Сред критериите са били климат,  наличието на табели и, пейки, достъпност на инвалиди, детски площадки и градини, хармонична архитектура,   задръстванията и места за паркиране, сексуална и верска търпимост и др.  В интервю за вестника кметът на Варна Кирил Йорданов информира, че се планира въвеждането на "зелена вълна" -  сложна система за управление на потоците автомобили в града чрез изкуствен интелект в реално време. Тя ще ни дава възможност да наблюдаваме причините за задръстванията и да удължаваме сигнала на светофарните уредби, обяснява той.

 

БТА