Политическите партии и съдебната система делят първото място по корупция в България, според изследване на асоциацията "Прозрачност без граници"

"Световен корупционен барометър 2007", цитирано от "Труд". Следващите в непрестижната класация са парламентът, здравеопазването и полицията. В световен мащаб най-корумпирани били политическите партии, парламентът и полицията.

"160 евро подкуп за съдия, 140 за лекар, 60 за даскал" - за този ценоразпис съобщава от първа страница "Монитор", като се позовава на проучването. Средната сума за рушвет у нас била около 71 евро.

"Над 300 сигнала за корупция дадохме на прокуратурата", съобщава в интервю за "Сега" Бойко Великов, председател на парламентарната антикорупционна комисия. Той подчертава, че всеки сигнал, за който комисията е решила, е даден на прокуратурата, включително и такива, свързани с министри, областни управители, кметове и др.

"Съдебният съвет дописа закона за повече пари", коментира пред "Труд" правосъдният министър Миглена Тачева. На практика, за да получат обезщетението от 20 заплати, членовете на ВСС решиха, че са напуснали системата и вече не са магистрати, когато обаче се обсъждаше какъв клас трябва да получават, те решиха, че той е 2 на сто - като на магистратите, приеха и че здравните и социалните им осигуровки са за сметка на държавния бюджет като за магистрати, посочва тя. На въпрос дали ще оспорва решенията, взети на заседанието на ВСС за възнагражденията, Тачева посочва, че проблемът е да успее да мотивира заинтиресуваност в името на обществото, защото атакуването на решенията на ВСС по закон е сложна работа. Но ми се струва, че общественият интерес би натежал пред ВАС, а това би означавало, че решенията за въпросните възнаграждения са нищожни, посочва тя.

"Общински шеф източил 660 000 лева", е челното заглавие на "Труд". Според изданието шефът на столичното общинско предприятие "Трамкар" Христоско Вретенаров е източил от дружеството 660 000 лева. Вчера той е направил пълни самопризнания в кабинета на столичния кмет Бойко Борисов в присъствието на прокурор. Инженерът е подведен под отговорност по член от НК за длъжностно присвояване в особено големи размери, а наказанието е от 10 до 20 г. затвор.

За "1 млрд. евро загуби от катастрофи", съобщава "24 часа". Толкова били годишните загуби на България от пътни произшествия. Данните са от доклад, който световната банка е изготвила по поръчка на българското правителство. България е изправена пред сериозен проблем с безопасността на пътищата, който води до повече от 1000 жертви и над 10 000 ранени годишно, цитира вестникът думи на транспортния министър Петър Мутафчиев.

"КАТ настоява глобите да се плащат преди обжалването", е челното заглавие на "Сега". Според директора на КАТ Алекси Стратиев процедурата е прекалено тромава и има излишен разход на сили в държавната администрация.

"Съдът потвърди вота в шест града", съобщава "Труд". Съдът поряза мераците за касиране на общинския вот в Плевен, Добрич, Ардино, Девня, Хасково и Брегово, пише изданието.

"Не приех ултиматума, затова ме изгониха", казва пред "Труд" доц. Пламен Панайотов, депутат от новата парламентарна група "Българска нова демокрация". Според него мерки, свързани с поставянето на ултиматуми и заплашвания за изключване са в разрез с либералните ценности. Твърденията, че Българска нова демокрация ще влезе в ролята на "Новото време" от 39-ото Народно събрание са лишени от здрав разум, най-малкото, защото управляващата коалиция разполага с достатъчно гласове, коментира Панайотов. БНД няма да стане четвърти коалиционен партньор, още повече, че не е в стила на колегите ми такъв тип поведение, допълва Панайотов.

"Отцепниците от НДСВ се чудят да правят ли партия", пише "Труд". Поне до 18-20 души ще нарасне "Българска нова демокрация", прогнозирал председателят на групата Борислав Ралчев. Според него към групата са проявили интерес и независими депутати, и представители на други парламентарни групи. Ралчев не изключил структурирането на нова партия, но за това щяло да се вземе решение според електоралните нагласи в следващите месеци.

"Нека Джулия Робъртс изиграе моята роля във филма на медиците" - това предпочитание изразява пред "Новинар" бившият външен министър и бивш лидер на СДС Надежда Михайлова. Тя коментира процесите в СДС и казва, че най-тежката грешка на партията е била разцеплението. И до днес берем плодовете му, признава Михайлова.

"Труд" съобщава за създаването на нова дясна партия - Единна народна партия, в инициативния комитет за учредяването на която са независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон.

"Нов закон "вади зъбите" на МВР", е челното заглавие на "Дневник". Подготвя се нов закон за МВР, той ще регламентира полицейските и охранителните функции, с които остана министерството, след като контраразузнаването премина в Държавната агенция "Национална сигурност", пише изданието, като цитира източници в ръководството на ведомството.

Според проучване на "24 часа" София е ентусиазирана от идеята за платен вход за центъра на града, но в Пловдив и Варна обаче опозицията набирала преднина.

Вместо в ръцете на частна фирма, правителствената станция във Велинград ще премине към парламента, търгът за отдаването й под наем бе стопиран внезапно преди дни от министерството на държавната администрация, пише "24 часа", който отделя на темата 2 страници. Получихме подписка от повече от половината от депутатите и в момента подготвяме документи за прехвърляне към базата на парламента, обяснява министърът на държавната администрация Николай Василев.

Осигурявайте се с по-големи вноски в частни пенсионни фондове за втора и трета пенсия - така според "Труд" прозвучало вчера предупреждението на финансовия министър Пламен Орешарски, че трябва да се увеличи сериозно делът на частното осигуряване на старини. Орешарски участва в дискусия за реформирането на пенсионната система, организирана от Икономическия и социален съвет. Според социалния министър Емилия Масларова негативните демографски тенденции поставят на изпитание пенсионните фондове.

"Отменят тавана на пенсиите?", пише под въпрос "24 часа". Според вестника участниците в дискусията са се обединили около тезата, че таванът на пенсиите е отживелица и ограниченията трябва да се преместят от изхода към входа на системата.

"Газът поскъпва с 25 на сто и вдига парното с 19 на сто", пише "Труд". "Булгаргаз" поискал вчера цената на природния газ да се повиши от януари с 25.46 на сто до 416,89 лева за хиляда куб. метра без ДДС. Така топлофикациите ще трябва да поискат поскъпване на парното най-малко с 19 на сто, ако държавната комисия утвърди проекта, изчислява вестникът.

"Сега" продължава темата с информацията: "Две топлофикация поискаха поскъпване на парното". Това са дружествата в София и Варна, които, заедно с пловдивското, бургарското и пернишкото дружества искат и увеличаване на цените, по които продават произвеждания ток на НЕК. "Корекция ще има едва догодина през лятото, и то в рамките на 5 до 8 на сто", е коментарът от ДКЕВР за искането на цената за парното.

"Лошо било да има излишък! А ако не достигаха пари?", пита в интервю за "24 часа" Петър Кънев от левицата. Според него пенсии и заплати могат да се вдигнат с повече от планираното в бюджета за 2008 г. при добро преизпълнение.

"Семейните хотели са оазисът на българина", казва пред "Стандарт" Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Изследванията показват, че голяма част от сънародниците ни почиват тук, но не в курортите, резервирани по правило за чуждестранни туристи, а в малки семейни хотели, обяснява тя. Крушкова обобщава общата визия, заложена за страната ни - че България е дестинация за 4 сезона.

Вестниците информират за предложението на Асоциацията на българските застрахователи собствениците на жилищни имоти да плащат всяка година данък срещу земетресение в размер на 1 промил от оценката на жилището. Средствата ще се събират в катастрофичен пул, който ще покрива щети при земетресение, а в някои случаи и при наводнения.

"Как /не/ се приватизира панаир", коментира "Сега". Крайно време е държавата да се заинтересува какво се случва със собствеността й в Пловдивския панаир и защо един бизнесмен се разпорежда там, без да я пита, пише авторът.

България предложи вчера план за постепенно и мирно отделяне на Косово от Сърбия, който съдържа стимули за албанското мнозинство в управляваната от ООН провинция и за сърбите, съобщава "Труд". Министърът на външните работи Ивайло Калфин представи предложението пред журналисти, преди да го изложи по-късно пред колегите си в Брюксел.

"Ощетени сте при полет? Опитайте с групов иск", съветва в материал за "24 часа" еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Според Кунева политиката за груповите искове е ключова във философията на потребителската защита и помага на хора с един и същ проблем да потърсят правата си с по-малко средства и с повече гаранции за успех.

"За "Натура" не е важно покритието на територията, а на видовете", посочва пред "Дневник" Михаил Михайлов, началник-отдел "Защитени територии" в екоминистерството. Те могат да бъдат и 15 на сто от територията, стига да докажем, че с тях са защитени между 20 и 60 на сто от ценните местообитания и видове, обяснява той.

"Ще донеса на България щастие", казва в интервю пред "Труд" Дядо Коледа, който репортер на вестника е намерил в работното селище на добрия старец на Северния полярен кръг до Рованиеми - столицата на област Лапландия. Аз съм едно от нещата, в които си струва да се вярва, казва дядо Коледа. Той по цял ден приема гости, защото хиляди туристи от цял свят се стичат в Рованиеми, разказва за посещението си журналистът от "Труд".

БТА