Общинските фирми са коментирана тема в днешните издания.

 

"Скандал разцъфна и в "Озеленяване", съобщава "Труд" в рубриката "Темата". След аферите в "Трамкар" и "Столичен електротранспорт" грандиозен скандал назрява и в общинската фирма "Озеленяване", разкрили пред вестника източници от стопанската комисия в Столичния общински съвет. В докладна записка до председателя на Общинския съвет Андрей Иванов шефът на съвета на директорите на "Озеленяване" инж. Георги Георгиев обвинява във финансови злоупотреби с горива и служебни автомобили изпълнителния директор на фирмата Пламен Грозданов.

 

В материал "Общинска баница с късмет за всеки" "Стандарт" коментира, че ССД, СДС и "Гергьовден" все още държат монопола във фирмите и софийските бордове са пълни със "стари муцуни".

 

Според "Сега" и друга общинска фирма - "Софийски имоти", е влязла в полезрението на прокуратурата, а шефът й Александър Шопов е станал потенциален "клиент" на държавното обвинение. Шопов попаднал под прокурорски прицел, след като бе

установено, че в офисите на дружеството се пази втори таен архив, който не е бил представен на прокуратурата. Софийски имоти се разследва от 2006 г. за безстопанственост и източване.

 

Диференцирано заплащане на депутатския труд ще бъде обсъдено от парламента в понеделник, идеята е за работа в комисиите да се плаща 240 лева , а не 160, както е сега, пише "Труд". От 40 лева на 60 лева обаче ще скочат глобите за отсъствия от комисии и така който участва редовно в заседания, ще се разписва срещу повече пари, допълва изданието.

 

"А за какво депутатите получават заплати", коментира "Сега". Не е ли, за да коват качествени закони,  независимо къде - в пленарна зала или в съответната комисия, защо за всяко участие в някакво обсъждане трябва да се плаща отделно, пита авторът. Той задава въпроса и защо оценката за работата на депутата се свежда до неговото присъствие, а не до приноса му при правенето на закони.   

 

"Сини дубльори или поредното deja vu" - така "Труд" коментира създаването на новата дясна формация "Коалиция СДС". Според изданието тази формация е създадена в момент, когато СДС тъкмо започва да поема въздух, за да се насади в обществото усещането, че в СДС пак се самоизяждат. Авторът смята, че целта е  да  бъдат отвратени от СДС колкото се може повече десни и да припознаят ГЕРБ като новата дясна партия.

 

"Доган си прави и обръч от партии", пише "Капитал". Според изданието СДС, ЛИДЕР и НДСВ са потенциалните партньори на ДПС. ДПС все повече се превръща в нежелан партньор и след парламентарните избори през 2009 г. може дори да изпадне от

управлението, така че лидерът на ДПС Ахмед Доган трябва да прибегне до спасителни схеми, за да си осигури присъствие във властта тогава, коментира "Капитал".

 

Част от абитуриентите ще държат само една задължителна матура - литература, а не две - литература и предмет по избор, както сега изисква законът, цитира "24 часа" образователния министър Даниел Вълчев по време на дискусия с ученици. От втората матура ще се освобождават тези, които при завършването си полагат допълнителни изпити по чужда образователна система и вземат втора диплома от съответната страна.

 

"Няма работеща болница без дългове", казва пред "Монитор" проф. Чавдар Славов, заместник-декан на Медицинския университет в София. Не е редно болницата да работи в условията на безпрецедентни икономии, това е в ущърб на добрата медицина,

коментира той.

 

"Съдът прахосал 5 млн. евро за негодна информационна система", е челното заглавие на "Сега". Години наред различни международни програми са дарявали пари, за да си изгради съдебната власт единна информационна система, но повечето от закупените софтуерни продукти са некачествени и несъвместими един с друг, затова работата трябва да започне отначало, пише изданието.

 

Природният газ ще поскъпне с около 36 на сто за цялата 2008 г., но на части - по 7.95 на сто всяко тримесечие, пише от първа страница "Дневник". Тази схема за увеличение на синьото гориво предлагат експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Следващата седмица комисията ще реши окончателно дали да одобри предложението, но сигналите са по-скоро положителни, допълва изданието.

 

"Без винетки от 2009 г.", съобщава пред "Труд" министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той информира, че една година след това ще се въведе платено ползване на магистрала "Тракия". Струва ми се, че най-после изграждането на магистралата трябва да започне, затова съм подготвил предложение за проекторешение и се надявам следващия четвъртък то да бъде прието от МС, с него ще се даде зелена светлина за концесията, посочва той. Ако още малко се забавим, няма начин да не се стигне до промяна на финансовите параметри, но засега те остават същите, казва Гагаузов.

 

"Магистрални мечти" е челното заглавие на "Капитал", който коментира, че пари за инфраструктура има, но въпросът е как ще бъдет инвестирани. Над 400 млн. лева от преизпълнението на бюджета си делят множество проекти с локално значение, посочва

изданието.

 

"Общините могат да вдигат данък сгради до два пъти", съобщава "Труд". Общинският съвет ще определя с наредба размера на данъка върху недвижимите имоти от 1.3 до 3 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента.На практика това означава, че налогът може да се увеличава до два пъти спрямо сегашните нива, но не може да пада под тях.

 

"Три пъти скача данъкът за кола", е акцентът, който избира "Монитор" от промените в закона.  Данъците за леките коли може да скочат до 3 пъти от началото на 2008 г. по решение на общинските съвети, пише вестникът. Налогът удря собствениците на луксозни и мощни возила, допълва вестникът.  

 

"Няма да платим никаква глоба, а ще искаме компенсация", заявява пред "Труд" Ясукию Сайто, мениджър "Връзки с обществеността" в "Тайсей корпорейшън". Фирмата трябваше да построи участъка от софийската подземна железница между "Булбанк" и стадион "Юнак". "Тайсей" бе сполетяна от големи финансови щети, защото

компанията още не е получила потвърждение за удължаване на срока, както и компенсация за допълните разходи, които се наложи да направим, въпреки правото на фирмата на такова обезщетение, коментира той. Ако получим право на удължаване във времето, за да довършим проекта , обектът ще бъде готов не през декември 2008 г., а през март 2009 г., допълва Сайто.

 

"Тройната коалиция налага плоския данък в уродлив вид", заявява в интервю за "Труд" Стоян Ганев, който беше началник на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Премахването на необлагаемия минимум е една от най-големите грешки на властта, която поставя под съмнение компетентността и годността на правителството и тройната коалиция да управляват, коментира той. Идеята на плоския данък се базира на принципа, че данъкоплатците плащат данъци в директна пропорция към техните доходи - който получава повече, плаща повече, обяснява Ганев.

 

"Зъболекарите да излязат на светло", апелира пред "24 часа" доц. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Вярно е, че голяма част от населението има доходи, за които не плаща нито осигуровки, нито данъци, азбучни са примерите със строителите , с туризма и услугите, но такива са и зъболекарите

- техните услуги са много скъпи, но колко от тях дават фискален бон, пита той. Дулевски коментира и въпроса за пенсионната възраст.Нека засега да не  говорим за задължително увеличаване на възрастта за пенсиониране, но може да се даде право на

хората, които искат, да работят още 2-3 г. след определената в закона възраст, без право на работодателя да ги пенсионира, казва той.

 

"Държава и община -  в нова битка за парното в София", е челното заглавие на "Дневник". Желанието на министър Петър Димитров за ускоряването на приватизацията засега среща съпротивата на кмета Бойко Борисов, пише изданието.

 

"Монитор" цитира думи на Димитров, че ако новият Столичен общински съвет не пристъпи бързо към приватизацията на "Топлофикация София", министерството на икономиката ще предложи за продажба своя дял в дружеството.

 

"България получи нов  удар от ЕК за газовете", пише "Сега". Комисията отказала да ни увеличи квотите за въглероден двуокис.

 

Домовете за деца, лишени от родителски грижи, забавят развитието на здравите деца в тях, посочва в материал "Да счупиш стомната" "Капитал". 9 хиляди са децата, настанени в такива домове, а делата по отнемане на родителски права и вписването на децата в регистри за осиновяване се точат с години, коментира изданието.

 

Тайна стая в най-голямата гробница у нас са открили учени преди 20 дни, съобщава в челния си материал "24 чаас". Това станало с помощта на уникално усторйстов, което за първи път се използва за археологически проучвания у нас.

 

"Книгата се връща в българската къща", отбелязва "24 часа" в рубриката "Анализи". Без обаче да има единна стратегия и обединяване на усилията на всички страни - държава, писатели, издатели и медии, този оптимизъм би останал само една теория, посочва авторът.

 

"Българинът винаги е изплувал", казва пред "Сега" оперната прима Анна Томова-Синтова. Според нея силата ни е в това да запазим своята идентичност.

 

"Трупат в центъра на София паметници да ги видят политиците", казва в интервю за "24 часа" скулпторът Вежди Рашидов. Аз нямам конфликт с политиците, конфликт има обществото, защото няма ясна позиция и държавна политика за изграждането на духовната идентичност на нацията, коментира той.

 

БТА