Разкритията около общински фирми е една от коментираните теми днес.

"Скандали тресат общините ни", пише "Труд" в рубриката "Темата". Разкрития за далавери и нарушения в някои от големите общини от страната тресат държавата повече от седмица, коментира вестникът. Той отбелязва разкритията за софийската общинска фирма "Трамкар", както и за "Озеленяване" и ситуацията със "Софийски имоти". В Пловдив новият кмет Славчо Атанасов е започнал проверка как са изхарчени 19 млн. лева, вложени в изграждане на завод за преработка на отпадъците край с. Шишманци. В Бургас пък по сигнал на кмета Димитър Николов прокуратурата разследва как са изчезнал 80 000 лева от общинското дружество "Обреден комплекс", което организира погребения и сватби. Проверява се и къде са отишли 50 000 лева от местното дружество "Благоустройство и комунално строителство". Вътрешен одит в община Враца разкри 4 случая на документна измама, обобщава ситуацията в страната вестникът.

"24 часа" също отделя много място на темата, като акцентира върху това, че на повече от 10 човека ще бъдат повдигнати обвинения за източване на "Софийски имоти".

"Тотален феодализъм в общинските фирми", коментира от първа страница "Пари". Шефовете на общинските фирми ги управляват като феодали, единственият начин за разкриване на финансовите злоупотреби е проверка от Столичния инспекторат, назначена от кмета, пише изданието.

"Ще усетим полза от ЕС през 2008 г.", казва пред "24 часа" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той прогнозира, че през следващата година дефицитът по текущата сметка и инфлацията ще продължат да бъдат двата най-големи макроикономически проблема, но инфлацията ще бъде по-ниска от тази година. Доходите в публичния сектор и пенсиите, ще продължават да растат недостатъчно бързо /от съображения за финансова стабилност/, смята Цонев.Аз се надявам чрез решителна реформа в образованието, здравеопазването и останалите публични сектори да компенсираме ниското равнище на доходите, коментира той. Според него доходите в частния сектор ще продължат да нарастват по-бързо, особено за висококвалифицираните кадри.

"Парите от излишъка отиват директно в партийните обръчи", твърди пред "Сега" депутатът от ДСБ Евгени Чачев. През последните години се установи изключително порочна практика - да се печелят търгове на ниски цени с предварителната уговорка, че тази ниска цена ще бъде коригирана с анекси, казва той. Чачев прогнозира, че ако БСП пусне концесията за магистрала "Тракия", ще изгуби тежко следващите избори.

"БСП търси червен Бойко Борисов", пише "Труд". Червеният актив столицата ще търси "своя Бойко Борисов", се разбрало след заседанието на Градския съвет на БСП. Социалистите решили да направят "правителство на София в сянка", в което ще влязат общинари от БСП и представители на браншови организации.

"СДС пак пожела прегръдка с ГЕРБ", информира "Труд". Най-вероятният партньор на СДС след следващите парламентарни избори е ГЕРБ, цитира изданието лидера на СДС Пламен Юруков. Партията се готвела да участва самостоятелно на бъдещия вот, целта е да имат 50-60 депутати, които да са част от следващото управление на страната, допълва изданието.

В материал, озаглавен "И рекоха десните: Да бъде ГЕРБ десен"!", "Сега" коментира, че политическата ориентация не е само думи, а от ГЕРБ се очаква да вкара в действие десни практики. Няма как някой да стане десен от нищото, както Господ е създал света, дясното са дела, реалности на поведението, отбелязва авторът.

"Общински съветници в Лом напускат под натиск", съобщава от първа страница "Труд". Изданието пише, че има седем молби за напускане на местния парламент и според разследване на вестника част от общинарите били принудени чрез заплахи и изнудване да излязат от съвета, за да освободят място за следващите в листите.

Властта пак се направи, че се бори с подкупните, но поне не сме длъжни да се правим, че й вярваме, коментира "Сега" в материал "Корупционна цифромания". Единственото, с което може да се похвали цялото държавно антикорупционно войнство, са едни нищо незначещи цифри, които не вършат работа - трябват имена, случаи, черни списъци, смята авторът.

"Партийни сметки отвяха съдебния инспекторат", коментира "Труд". Непроходилият още съдебен инспекторат е на път да бъде затрит от партийните грижи на управляващите, отбелязва авторът. Най-атрактивният кандидат за инспектор, жълтият депутат Минчо Спасов, се оттегли онзи ден в последния момент и блокира вота, пише авторът и припомня, че ако Спасов излезе от ПГ на НДСВ, мястото му ще заеме Петя Божикова, която е човек на "бунтарите".

"Търсим 200 млн. евро назаем за нови затвори", казва пред "Труд" Петър Василев, директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието. Василев отбелязва, че затворите имат нужда от разширяване. На конференция на директорите на европейските затвори през ноември беше отчетено, че България е страната с най-мизерната затворна система, допълва той.

Центърът "Фонд за лечение на деца" трябва да върне около 550 000 лева държавни пари, тъй като остават неусвоени за 2007 г., съобщава "24 часа". Около 100 деца са лекувани досега, чакат 4, пише вестникът.

"Бащи си купуват коли от SMS- и за болни деца", е челното заглавие на "Монитор". Родители на болни деца злоупотребяват с милосърдието на граждани и си купуват коли с парите, събирани от дарителски SMS- и - за зачестяването на такива случаи предупреди здравният министър Радослав Гайдарски, пише "Монитор".

"25 лева месечно за дете догодина" - този акцент избира "24 часа" от гласувани вчера от парламента текстове от Закона за държавния бюджет. Помощ ще се отпуска на родители със средномесечен доход от 300 лева. Досега прагът бе 200 лева. Еднократната помощ при раждане се увеличава на 250 лева за първо дете и на 600 лева за второ.

"Дума" извежда като заглавие от първа страница "659 894 400 лева внасяме в ЕС догодина". Вестникът допълва, че за следващата година са предвидени 350 млн. лева повече от миналогодишните средства за здравеопазване. Вестникът цитира мнението на Борда на изпълнителните директори на МВФ, че вследствие на благоразумната фискална политика държавният бюджет е много добре балансиран.

"Извънредни 37 млн. лева в бюджета скараха депутатите", пише "Сега". Извънредни 37 млн. лева за екообекти в малки общини, поискани със закъснение от министър Джевдет Чакъров, взривиха опозицията по време на второто четене на бюджет 2008 в пленарната зала, допълва изданието. Опозицията обвинила управляващите в сериозно присъствие на партиен елемент при разпределението на средствата.

"Няма да има ощетени от 10-процентния плосък данък", заявява пред "Труд" финансовият министър Пламен Орешарски. Най-добрата защита за ниските доходи е покачване на минималната работна заплата, увеличението е от 180 на 220 лева, което вдига всички останали доходи, коментира той. Тъй като в обществото имаше прекалено много прогнози, че ние ще бъдем нетни донори на ЕС от гледна точка на вноската, която ще платим - да, през тази година ще платим около 630 милиона лева, към настоящия момент обаче по всички инструменти приходите са поне 1 млрд. лева, тоест държавата е на сметка с поне 400 млн. лева, отбелязва Орешарски.

"24 часа" продължава темата за данъците с анализ "Започваме внос на данъкоплатци". Според него 10-процентният плосък данък ще увеличи приходите в бюджета над 2 пъти. Той обаче смята, че е опасен ход увеличението на осигурителната вноска. Данъчни експерти, потърсени от "24 часа" изчисляват, че догодина с 22.72 лева по-малко ще вземат хората, които получават 200 лева на месец в сравнение с тази година. След 600 лева месечен доход тенденцията се обръща - след удръжките хората с такъв доход ще вземат чисто с 10.03 лева повече.

"4 компании искат да ни продават парното", пише "24 часа". Тези компании ще купуват енергия от топлофикацията по цени на едро и ще я продават на етажната собственост. Имената на фирмите не се посочват.

Новото летище София може да ни излезе с 3-4 млн. евро по-евтино, съобщава "Стандарт". Това е заложено в договора на споразумението, който ще бъде подписан между строителя "Щрабаг" и транспортното министерство. След година размотаване австрийската компания прие да подпише извънсъдебно споразумение, коментира изданието.

"Фондове да обявяват риска, а не само доходността", предлага пред "24 часа" Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор. На борсата трябва да сме търпеливи, хазартните и алчните няма да имат успех, предупреждава той.

"И Бил Гейтс ще вземе пари от бюджетния излишък", е челното заглавие на "Сега".До края на годината държавата ще плати 30 млн. лева от бюджетния излишък за продукти на "Майкрософт". Сумата е част от сделката за доставка на софтуер от компанията на Бил Гейтс за държавната администрация, пояснява вестникът.

България ще внесе иск в Съда на европейската общност за промяна на решението на Брюксел, с което ни бяха орязани квотите на вредните емисии, съобщава "Стандарт". Министерството на околната среда и водите вече е подготвило позицията на страната ни.

"Балканите са пред нова дестабилизация", коментира пред "Монитор" евродепутатът Евгени Кирилов. Може би вече е късно, но защо не се опита вариант Косово да стане протекторат на ЕС до присъединяването към съюза на страните от Западните Балкани, предлага той. Кирилов коментира и европейския Договор за реформи и посочва, че той е добра основа за по-ефективна работа на ЕС в бъдеще.

"Отказах да пиша музика за Тато", казва пред "Стандарт" композиторът Митко Щерев. Социализмът имаше много положителни неща, но научи хората да чакат наготово, смята той.

БТА