"Избраха едва 8 от 10 съдебни инспектори", съобщава "Труд". С гласовете на БНС и независими депутати вчера управляващата коалиция успя да прокара избора на 8 членове на новия съдебен инспекторат плюс шефката му Ана Караиванова, сега заместник-министър на правосъдието. Новият инспекторат към Висшия съдебен съвет трябва да има общо 10 членове. За неизбраните двама души процедурата ще тръгне отначало и след като кандидатите бъдат одобрени от правната комисия, ще влязат за гласуване в пленалната зала. Според министър Миглена Тачева не е фатално, че съставът на инсректората не е попълнен - по закон новите инспектори трябва да встъпят в длъжност в едномесечен срок от избора им. А след празниците парламентът можел да избере останалите двама в този срок.

"В Софийския административен съд положението е катастрофално", алармира председателят на ВАС Константин Пенчев. В интервю за "Сега" той посочва, че сградата на административния съд в София вече е трагедия. 10 месеца един съд с 40 съдии и 160 служители работи в две стаи, а няколко хиляди дела стоят по мазетата. Ако до края на годината няма решение на МС не е сигурно дали тези хора ще продължат да работят. На въпрос има ли конфликт между членовете на Висшия съдебен съвет, заради правилата за заплатите им, и министъра на правосъдието, Пенчев отговаря: "Не тлее конфликт. Междуличностните търкания и конфликти през годините направиха най-голямата пакост за съдебната власт. И сега съм убеден, че можем да работим в разбирателство и да вървим напред."

„Поредна порция досиета извадени предколедно", отбелязва "Сега". Поредната порция от досиета сред кандидатите за общински съветници бе извадена на показ вчера. От изнесените данни стана ясно, че агентите на бившата Държавна сигурност приоритетно са от БСП и ДПС. Соцпартията присъства в списъка с 22-ма сътрудници, а движението на Ахмед Доган - с 16. По-назад в класацията попада "Атака" с 8, а ГЕРБ и НДСВ с по 7.

"Наглото говорене проваля властта", е заключение на политолога проф. Евгений Дайнов. В интервю за "Труд" той коментира какво се случи с българските партии през изминалата година. Според него основното е, че размитите политически картини започнаха да се изясняват. НДСВ се разцепи и царят ловко застана крачка встрани. Потъването на партията едва ли ще го повлече към дъното. Но капанът е щракнал върху НДСВ. Процесите вдясно също стигнаха до свой завършек. ДСБ остана партията на Иван Костов. Ако той си тръгне тя ще изчезне. СДС изпълни едно отдавнашно предсказание, че или ще изчезне, или ще бъде спасена чрез появата на нов лидер. И той се появи. Проблемът е да възстанови себе си като модерна европейска народна партия от ХХт век. ГЕРБ е сложно явление и повечето политици не знаят как да контактуват с него. Тя е още неулегнала структура и не е ясно дясна ли е, каква е. В БСП би било полезно да обмислят това, което им се случва. Вместо да анализират процесите, всеки гледа да укрепи личните си позиции. БСП трябва да сане нормална социалдемократическа партия, тежнееща към центъра. ДПС се затваря по олигархичен начин. В един момент нейните ръководители започват много нахално да говорят с хората. Започва едно нагло поведение - "вие не разбирате, вие сте глупави". Но ДПС още не е стигнало до края на пълното пренебрежение към публиката.

"Безработните намалели 3 пъти", съобщава "24 часа". регистрираните безработни са намалели тройно от началото на годината, обяви вчера социалният министър Емилия Масларова. През ноември те са 112 804 срещу 245 275 през януари. Безработицата миналия месец спаднала до 6,62%, което е рекорд от 1991 г. насам. Младежите без препитание се стопили с 30 331, а продължително безработните - с 68 294.

"Ако продължим да намаляваме вноските, ще се върнем към държавните пенсии", предупреждава в интервю за "Дневник" Румен Овчаров, председател на бюджетната комисия в парламента. Той пояснява: "Непрекъснатите призиви за намаляването на осигуровките са нещо, което и аз подкрепям, но нека да видим резултатите, до които водят те. Ние бавно и сигурно се връщаме към тази система на пенсионно осигуряване, от която се отказахме преди 20 години - вноската на държавата вече надминава една трета. Ако продължава този дефицит, догодина ще стигне над 2 млрд. лв. И ако продължаваме да вървим в посока на намаляване на вноските, след десет години може да се окажем в положението държавата да поема всички пенсии и да плаща за всички. Едва ли това е смисълът на пенсионната реформа в България."

"Пенсии по 700 лева след година", обещава от страниците на "Стандарт" Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика. И разяснява: "Нашите идеи са не толкова да се увеличи възрастта за пенсиониране, колкото да се даде възможност на хора, навършили пенсионна възраст, да продължат да упражняват професията си. Това ще е добре за тях и ще им донесе по-високи пенсии след това. Защото от тази година за първи път на всеки, който е навършил възраст за пенсиониране, но продължава да работи, без да взема пенсия, всяка година труд му носи 1,5 процента, вместо 1 при определяне на сумата, която ще взема след това. От догодина ще му носи три, а е възможно след това да станат 4, 5 и т.н."

"Булгаргаз" заплаши да спре доставките на газ", пише "Пари". Доставките на природния газ за България може да бъдат ограничени през следващата година, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Това ще стане, ако бъде прието предложението на енергийния регулатор за поетапно увеличение на този ресурс с по 7,95% на всеки три месеца. Спирането на доставките ще парализира икономиката на страната, коментират експерти. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов пък твърди, че голямото увеличение на газа поставя пред риск електро-енергийната система на страната. Според Гогов, за да работи нормално "Булгаргаз" и да се разплаща с "Газпром", увеличението трябва да е минимум с 11%.

"Сами трябва да изгоним "вредителите" от пазара", казва в интервю за "Труд" еврокимисар Меглена Кунева. Тя подчертава, че Европа трябва да покаже, че е носителка на най-добрите стандарти. "За да стане това, за да направим реформите - като либерализация на пазара на стоките и услугите - трябва да убедим гражданите, че това е добре за тях. Колкото и добре да са стратегически измислени, реформите ще донесат плодове след години. Гражданите на ЕС трябва да разберат защо тези раформи са важни сега", допълва Кунева. Според нея българският пазар, като част от европейския, все повече ще бъде обърнат към потребителя, но стъпка по стъпка трябва да изтласкваме вредните практики. И вредните хора.

"Българинът не вярва да вземе пари от ЕС", отбелязва "Труд". Прозрачното усвояване на парите от еврофондовете и подготовка за влизане в шенгенското пространство ще са основните тестове да държавата през втората година от членството ни в ЕС, каза вчера евроминистърът Гергана Грънчарова. Заедно със социолога Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" тя показа данни от представително проучване, според което всеки трети българин е убеден, че през 2008 г. средствата ще останат неизползвани. Други 41 на сто пък смятат, че от еврофондовете ще се облагодетелстват само близки до властта кръгове.