"Поне четири жертви на снега и безхаберието", е водещо заглавие в "Сега". Въпреки уверенията на министъра на бедствията и авариите Емел Етем, че положението в страната е под контрол и че екипите на "Гражданска защита" си вършат работата, тъжната статистика сочи засега четири жертви на снежните бури и една безследно изчезнала жена. Най-фрапиращ е случаят със смъртта на 22-годишна студентка във Варна, чието тяло случайно бе открито вчера под останките на рухналите козирки на два банкови офиса в центъра на града.

"Етем набеляза петима виновни за бедствието", продължава по темата "Сега". На четвъртия ден от снежната блокада министърът на бедствията Емел Етем взе нещата в свои ръце и намери поне петима виновни за кризата. Сред набелязаните са лошото време, фонд "Републиканска пътна инфраструктура" - че не е създал добри условия за придвижване по пътищата, КАТ, кметовете - че не са догледали сключените договори за почистване, и гражданите, предприели необмислени пътувания.

"Защо държавата е безсилна пред кризите?", коментира "Труд". Припомня се, че половината страна е блокирана заради затрупаните със сняг пътища, над 300 селища са без ток, над 50 - без вода, магазините в провинцията са празни. Усещането е за хаос и безпомощност. Въпреки наличието на Закон за управление при кризи, въпреки създаването на министерство на бедствията и авариите, което получи звената на Гражданска защита като свои териториални поделения, националната координация при кризи все още не успява да заработи. И не е проблемът в това, че вицепремиерът и министър по бедствията Емел Етем е била в отпуск. Проблем е, че няма овластен авторитетен заместник, койтода поеме на ръчно управление координацията между институциите. В такава ситуация проблем е и отсъствието на министър-председателя, който или да прекрати отпуската на вицепремиера, или да поеме пряко координацията между министрите, областните управители и кметовете.

"Спасяването на "Ванеса" роди спор с руснаци и украинци", съобщава "Сега". Ден след трагедията в Азовско море с потъналия български кораб започнаха опити за прехвърляне на отговорността за случилото се. Управителят на фирмата оператор "Борд Марин" Дойчин Дойчев препрати вината към руснаци и украинци. Местните власти обаче обясниха, че стигането до пострадалите по въздух и вода е било невъзможно заради лошото време. Транспортният министър Петър Мутафчиев веднага призова представителите на изпълнителната и местната власт да се въздържат от коментари, докато данните не бъдат проверени от компетентните органи. "Разнопосочната информация не би помогнала на никого в подобна кризисна ситуация", посочи министърът. За Украйна замина делегация от нашето транспортно ведомство, която ще се включи в изясняването на случая.

"Нормално е да има ремонт на кабинета", е позицията на Филиз Хюсменова, евродепутат от ДПС. В интервю за "Класа" тя подчертава, че това е въпрос, който ще се реши от министър-председателя, тъй като компетентността за такъв акт е негова, както и на партиите, които са излъчили този кабинет. "Никак не е неестествено да се правят промени. Ако те ще обусловят по-добри резултати в работата на правителството, нови политики, нови приоритети, няма никаква драма в това. Остават по-малко от две години до края на това правителство и аз смятам, че то е стабилно. ДПС досега е било винаги в позицията на по-малък участник в коалицията, но затова пък сме надежден политически партньор."

"И при тайни операции трябва да се спазва законът", категоричен е главният прокурор Борис Велчев. В изявление пред "Труд" той уверява, че прокуратурата ще се запознае с документите по случая "Куйович" и ще излезе със становище дали има данни за извършено престъпление и от кого. Наркобосът Будимир Куйович заедно с трима българи бе заловен за трафик на 60 кг хероин от Турция. Прокуратурата ще се произнесе за действията на длъжностни лица от системата на МВР във връзка с издаването на незаконен паспорт на сръбския гражданин Куйович. "Особено смутен бях от лекотата, с която се обсъжда издаването на фалшив български паспорт на сръбски гражданин. Паспорт, с който му даваме свободен достъп до целия Европейски съюз. Смущава ме и правенето на тези факти публично достояние. Иска ми се оперативните комбинации, които МВР върши, да си останат оперативни, т.е. скрити, и да не издаваме на цялата общественост механизмите, по които работи системата за сигурност", подчертава Велчев.

"Кабинетът работил повече през първата година в Евросъюза", отбелязва "24 часа". Правителството се е трудило повече през миналата година, която бе първа за страната ни в ЕС. Това става ясно от справка за проведените заседания, разпространена от правителствената пресслужба. През изминалата година кабинетът на Сергей Станишев е приел 1714 решения, с 85 повече от 2006 г. Правителството обаче е изоставило работата по приемането на нови законопроекти. Одобрило е едва 16 при 37 изпратени за гласуване в парламента през 2006 г. Кабинетът е предложил да бъдат променени 57 съществуващи закона. Приел е 347 постановления, 891 решения и 5 разпореждания.