"Президентът Първанов разкритикува кабинета", отбелязва Труд. "Нужна е по-добра координация, по-бърз обмен на информация и реакция от изпълнителната и местната власт." Така президентът Георги Първанов разкритикува действията на институциите по време на кризата заради снега. Това стана на тържественото освещаване на бойните знамена за Богоявление. Първанов посъветва премиера Сергей Станишев да направи анализ "без излишна драма, но да имаме план за действие, матрица на поведение в подобни случаи".

"Ясно е, че премиерът носи отговорност за всичко", отвърна Сергей Станишев от Калофер, където бе за честването на 160-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Според него нямало проблем с координацията - снегът бил сериозен, а ниските температури - безпрецедентни.

"С 4 снегорина трудно се чисти", отбелязва в интервю за Труд министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той заявява, че при подобни ситуации е затруднен транспортът във всичките му части - автомобилен, въздушен и железопътен. "Важното е да има добра координация и информираност на хората. Опитваме се да направим всичко възможно за решаване на проблемите със снега." Мутафчиев уточнява, че в Министерството на транспорта има постоянно действащ кризисен щаб при подобни ситуации, който извършва пълна координация между различните инфраструктури.

"900 млн. лева и София ще светне", пише 24 часа. 900 млн. лева са необходими, за да може столицата да бъде напълно почистена и снегът да се извози извън града, обяви пред вестника кметът на София Бойко Борисов.. Още на следващото заседание на Столичния общински съвет генералът щял да постави на масата предложение за актуализиране на ангажиментите, които концесионерът да поеме към почистването на града.

"2008 ще бъде година на инициативата", прогнозира пред Новинар Пламен Моллов, председател на парламентарната група на НДСВ. За бъдещето на партията той казва: "Либерализмът трайно беше втъкан в българския политически живот от НДСВ и това дава своите резултати. Смекчаването на политическото говорене, диалогичността на политическата сцена също са принос на НДСВ. Така че проектът НДСВ продължава, защото всички имат нужда и от центристката политика и защото ползата от този проект е очевидна. НДСВ води последователно политиката си и ние ще продължим да преследваме нашите цели."

"Гражданска отговорност" е на твърде ниски цени", посочва Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор". За Дневник тя обяснява: "Нашето мнение като регулатор е, че към настоящия момент застраховката се предлага на ниски цени поради конкурентния натиск и за много застрахователи приходът няма да бъде достатъчен да покрие разходите им за обезщетения, комисионни и други. Поради засилената конкуренция нарастват комисионните за посредниците при продажбата и това на свой ред изяжда от средствата, които служат за изплащане на обезщетения.

Но независимо от текущото равнище на цените ще държим в целия сектор да има заделени достатъчно резерви за изплащане на обезщетения, дори това да наложи компенсиране на загуби чрез увеличаване на капитала на компаниите."

/БТА/