Темата за болничните продължава да е актуална и за днешните издания.

"Ще разтемидим ли НОИ за болничните", е озаглавен анализ в "24 часа". Какво ще стане, ако всички потърпевши се наредят пред Темида със забавените си болнични и си поискат парите с лихви и обезщетения за претърпените щети, пита авторът. "Всеки да си носи документа в НОИ", предлага пред вестника Дикран Тебеян, заместник-председател на Българската стопанска камара. Според него забавянето се дължи не толкова на лошата работа на НОИ, колкото на грешки на лекари или работодатели. Той коментира и отпуските, според него те не са малки и дори тези за раждане и отглеждане на дете са твърди дълги и трябва да се помисли върху съкращаването им.

"Лекари и работодатели бавят болничните листове", твърди и управителят на НОИ Йордан Христосков пред "Новинар". Ако всичко е наред с документите, обезщетенията ще се изплащат на втората седмица, казва той.

Социалното министерство и МВР започват проверка дали работодателите сключват трудови договори с хората, които наемат, съобщава "Сега", като цитира социалния министър Емилия Масларова. Повод за акцията са хванати с договор, които се редят и за социални помощи. От вчера тече и проверка на лекарска комисия във Видин, която е издала 28 болнични с една и съща диагноза. "Трябва да видим как всички в един ден се разболяха от психично заболяване", коментира Масларова.

"Евтин дом за второ бебе", съобщава "Стандарт" от първа страница. Държавата ще плаща лихвите по кредита за жилище или част от главницата на семействата, които се решат на второ дете, казва в интервю за вестника заместник-министърът на труда и социалната политика Баки Хюсеинов. В момента се уточнява с кои банки ще работим, допълва той. Проектът е част от националната демографска стратегия за насърчаване на раждаемостта. "Даваме работа на всеки студент", съобщава още Хюсеинов. Това става с програмата "Старт в кариерата", по която млади хора с образование без стаж могат да работят в различни държавни институции и да получават заплата 280 лева в рамките на 9 месеца, а ако се докажат, биват назначавани.

"Малките болници влизат в битка за оцеляване", съобщава от първа страница "Сега". Част от тях може да фалират заради новите изисквания на здравната каса, според които лекарите няма да имат право да работят по договор със здравната каса в повече от една болница, а освен това докторът трябва да е зает с лечебницата минимум 40 часа седмично, допълва изданието.

"Гответе се за матура!", отбелязва от първа страница "Дума" и информира, че ВАС е отхвърлил жалбата срещу изпитите. Стотици милиони левове върти годишно кандидатстудентската мафия и това е причината при всеки опит за въвеждане на матурите да има такава силна съпротива, цитира в челния си материал "Монитор" думи на министъра на образованието Даниел Вълчев. Според него не е нормално България да е единствената държава в Европа, в която гимназистите да се дипломират без държавен зрелостен изпит.

СДС и ГЕРБ работят заедно за предсрочни избори, защото всеки ден от сегашното управление е изгубен и фатален за страната, цитира "24 часа" изявление на лидерите Пламен Юруков и Бойко Борисов след днешната им среща.

"ГЕРБ и СДС може да се прегърнат, но след вота", пише "Труд". ГЕРБ ще се яви самостоятелно, но първите, които ще поканим за общо управление в зависимост от резултатите, са СДС, цитира вестникът думи на Бойко Борисов.

"БНД - сива зона между власт и опозиция", коментира "Труд". Удобната формулировка на БНД е, че ще подкрепят добрите за страната решения на тройната коалиция, което разполага тази група в предверието на властта - политически хибрид между опозицията и управлението, отбелязва изданието. Според него в такава ситуация единствената роля на БНД е да бъде резервен отбор на правителството или поне на част от министрите. Ако БНД си избере такава роля, това ще доведе до допълнително "замърсяване" на парламентарния живот, посочва "Труд".

"Едно наум за референдум", пише в "Сега" в приложението "Наблюдател". Авторът развива тезата, че допитването до народа се явява благовидно средство за разширяване на президентското влияние, без да се ревизират досегашните му правомощия.

"Имаме наши хора и в терористични групи", извежда в заглавие "Труд" от интервю с началника на военното разузнаване ген. Пламен Студенков. На въпрос дали имаме внедрени агенти при терористите там, където действат нашите контингенти, Студенков посочва, че отговорът на този въпрос е много рискован. Само ще загатна, че имаме възможност да знаем за вероятни намерения на една терористична групировка, казва той. Вестникът припомня, че за рождена дата на съвременната служба "Военна информация" на МО се смята 31 декември по стар стил /по нов - 12 януари/ 1907 г.

"Русия не предлага такива проекти на всеки", казва в интервю за "Труд" посланикът на Русия в България Анатолий Потапов по повод проекта "Южен поток". Преговорите са в най-активната си фаза, надяваме се развитието им да е в интерес преди всичко на България и Русия, а и на цяла Европа, която сериозно би заздравила своята енергийна безопасност, коментира той. Искам да подчертая, че предложение за сътрудничество в толкова мащабно и сериозно начинание Русия прави твърде рядко и не на всеки, отбелязва Потапов. Много ми се ще България да не изпусне уникалния шанс да стане най-големият енерготранзитен център на Балканите и в Южна Европа, допълва Потапов. В отговор на въпрос за предстоящата визита на руския президент Владимир Путин в България Потапов казва, че се очаква да бъде подписано споразумение за ферибота Варна-Кавказ, договорите за АЕЦ "Белене", за нефтопровода Бургас-Александруполис.

"Митал продава "Кремиковци" на най-богатия украинец", съобщава от първа страница "Класа". Собственикът на металургичния комбинат "Кремиковци" Прамод Митал преговарял за продажбата му с милиардера Ринат Ахметов. До 24 януари се очаква индийският магнат да назове претенциите си по цената на комбината, пише изданието. Според запознати в момента индийският бизнесмен се пазарял за цената на земята около и в "Кремиковци", а не колко да струват доменните пещи.

"Олиото е номер 1 по поскъпване", е челното заглавие на "Труд". Цената на едро на олиото се е повишила със 79 на сто, според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Инфлацията през миналата година се очаква да надхвърли 12 на сто, но българинът усети много по-тежък удар по джоба си, защото през 2007 г. всичко, което слагаме всекидневно на трапезата си, стана по-скъпо, коментира "Труд". Според него тенденцията тази година ще продължи. Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показвали, че само за година са се увеличили цените на 28 основни храни и на още толкова български и вносни плодове и зеленчуци. 14-15 процента инфлация през 2008 г. прогнозира лидерът на КНСБ Желязко Христов, цитиран от вестника. Изданието припомня, че в бюджета за тази година е заложено поскъпване от максимум 6.9 на сто.

"Стандарт" съобщава, че летищата в цялата страна са затворени заради гъстата мъгла. Хиляди пътници са останали блокирани по аерогарите у нас.

Фирмите, които строят, ремонтират и поддържат шосета, се наемат от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", а се оказва ,че неговият шеф Веселин Георгиев има интерес в същия бизнес, пише "Капитал" в основния си материал, озаглавен "120 милиона от батко". Фирмата, която управлява единият брат на Георгиев, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева, включително и за чистене на сняг, а фирмата, водена от другия му брат, пък продава материали за строеж на пътища, пише изданието. "Заради мен брат ми без работа ли да стои?", казва пред "Капитал" Веселин Георгиев. Той е категоричен, че няма конфликт на интереси. Това, че брат ми е управител, не значи, че фирмата е негова, отбелязва още той.

"Затвор до 3 г. грози екипа на "Баклава", съобщава "24 часа". Досъдебно производство срещу виновниците за създаването на скандалните кадри от филма "Баклава" и рекламните клипове към него е образувала районната прокуратура в Бургас. Производството е образувано по 2 текста от НК, които касаят съставянето и разпространението на произведения с порнографско съдържание. Допълнително утежняващо условие е, че става въпрос за непълнолетни и малолетни.

"Сега" допълва темата с информацията, че Бургаската районна прокуратура ще сезира колегите си от Варна да започнат разследване срещу организаторите на фестивала "Любовта е лудост" заради прожектирания миналата есен там филм "Баклава".

"Скандалът "Баклава"? Супер реклама!", казва в интервю за "Монитор" главният редактор на сп. "Паралели" Емил Тонев, който е сценарист на филма "Граница". Той отбелязва, че скандалът около "Граница" е свършил чудесна работа и прави паралел с "Баклава". Каквото и да се прави срещу филма "Баклава", то е добро за него и е автогол за занимаващите се с него, допълва Тонев.Струва ми се, че чрез шума около "Баклава" някой се опитва да отмести вниманието ни от по-големите неща, посочва той.

"Ако си добър в това, което правиш, няма защо да завиждаш", казва пред "24 часа" писателят Георги Господинов. Според него само спокойният човек може да понесе без тревога успеха на другия.

"Актьорът е адвокат, а не съдник на героя си", отбелязва пред "Сега" актьорът Николай Урумов, който играе Бай Ганьо в едноименната постановка по сценарий на Георги Данаилов, както и сина на Бай Ганьо във филма "Ганьо Балкански се завръща". Според него внукът на Бай Ганьо днес би се возил в лимузина и би бил на висш държавен пост.

БТА