"Опозицията клати стола на депутат номер едно", пише "Труд". Две години и половина след като оглави парламента, столът на Георги Пирински се разклати. По инициатива на "Атака" вчера опозицията започна да събира нужните й 80 подписа, за да поиска оставката му. Гневът на опозицията бе предизвикан от новите правила за достъп в парламента, които Пирински въведе, без да пита парламентарните групи. Към мотивите за оставка от ОДС добавиха, че шефът на парламента много бави законопроектите им и блокира техни питания към министрите. Общо на цялата опозиция гласовете са 89, но вероятно не всички ще подкрепят искането. Пирински коментира, че всяка парламентарна група има право да събира подписи, но трябва да се грижи да звучи достатъчно сериозно. 

"Грешен е изводът, че прокуратурата е корумпирана", заявява в интервю за "Монитор" главният прокурор Борис Велчев. Той коментира дела в прокуратурата срещу прокурори и отговаря докъде стигна разплитането на поредния случай "прокурор иска от прокурор". "Тези два случая за съжаление оставиха едно неприятно впечатление у хората, че това е едва ли не нещо, което често се случва в прокуратурата. Държа да кажа, че не е така. Това са изключения и именно защото са такива си позволихме и в двата случая да ги оповестим. Така ще бъде във всички случаи, в които има такива данни в прокуратурата. Не можем да реагираме по друг начин. Грешен е обаче изводът, че прокуратурата е корумпирана."

"НДСВ отстъпи на отцепниците 30 места в парламентарните комисии", отбелязва "Сега". Тридесет места в парламентарни комисии ще получи новата парламентарна група БНД. От 97 местата на НДСВ в парламентарните комисии се стопяват на 67. На свое заседание снощи жълтите депутати изслушаха предложението на лидера Симеон Сакскобургготски за преразпределението на постовете. Всички шефски и заместнически места, които досега се заемаха от отцепниците, ще бъдат поверени на правоверни царисти.

"Бавим заплатите, ако падне сняг", е озаглавено интервюто в "Труд" с Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. За местните данъци тя казва: "Доброто на местните данъци и в същото време лошото е, че връзката между тях и услугата се вижда веднага. Кметът трябва ясно да обяснява всяка стъпка и да казва последствията: или се увеличават данъците, или дупките остават. Според нас 50% от общините ще използват т.нар. предпазлив подход при повишението на налозите. Ще има увеличение на някои, но не на всички. Така ще се позволи компенсиране на инфлацията и при по-добра организация услугите ще запазят нивата си на качество. Резки подобрения, каквито искат гражданите, няма да има." Чавдарова обяснява още, че ако падне сняг, кметовете са предупредени да плащат първо за почистването, да пренасочват пари, включително ако трябваа да вземат от фонда за заплати на администрацията. После те ще бъдат възстановени до 10 дни.

"КАТ пращат актове и талони по пощата", съобщава от първа страница "Труд". Катаджията да определи глобата на пътя, виновният шофьор да я плати и да си получи документите по пощата. Тази по-проста система предлагат от КАТ като мярка срещу огромните опашки пред гишетата. Идеята за по-съкратена процедура не изключва правото на гражданите да обжалват. Над 23 млн. лв. са влезли в хазната от платени шофьорски глоби за миналата година.

"Чистим СДС от политбюрото на Ленин", заявява лидерът на СДС Пламен Юруков в интервю за "Класа". Той уверява , че СДС се движи в правилна посока. "Партията бавно се чисти от наслоенията на "демократическия централизам", на който бе дълги години в плен. Както всъщност и всички партии в България. Какво се случваше обикновено. Някакви апаратчици назначаваха някакви хора, които, за да се харесат, играеха по свирката на създателите си. Точно това искам да променя в СДС. Все повече партийните функционери да са зависими от избирателите си, а не от апаратчиците." Юруков допълва, че в момента няма ситуация за предсрочни избори. СДС обаче има решение на национално ниво за предсрочни избори, защото това правителство не е в състояние да осигури така необходимите реформи в страната.

"Още Коелю предрече, че БСП ще се провали пак", е интервюто в "24 часа" с лидера на Български демократичен съюз "Радикали" Евгений Бакърджиев. Вестникът припомня, че наскоро лидерът на СДС Пламен Юруков лансира идеята "Радикали" да се влее обратно в редиците на синята партия. "През 2008 г. започва изправянето на десницата, заявява Бакърджиев. - Сега се събираме в десен алианс, запазвайки самостоятелност и структури. Важно е да се съберат хората. Тези, които са в отделни формации, и онези, които се отдръпнаха от нас заради разделението. През последните години вдясно се чуваха толково много лидери и фалшиви тонове, че вместо добри послания и знаци се чуваше само шум." Бакърджиев посочва още, че третото управление на БСП през прехода за трети път връща държавата ни назад. 

"Недостигът на ток ще продължи и през лятото", съобщава "Дума". Недостигът на ток ще продължи и през лятото, защото съседните държави също ще останат без електроенергия, прогнозира председателят на Държаваната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. До момента през зимния сезон не сме внасяли ток, но ако при кризисна ситуация внасяме ток, енергията ще бъде по-скъпа. Шушулов увери, че няма вероятност в близките месеци цената на тока, водата и парното да се повиши.

"286 980 души са били без работа през 2007 г.", обявява "Труд". Общо 9435 работни места са били заявени в бюрата по труда през декември 2007 г., което е с над 14 000 по-малко, отколкото през ноември. Причината е в спада на местата по програми за заетост, както и намалената работа в сезонните дейности, обясниха от агенцията по заетостта. Регистрираните на борсата през декември са били 255 910 души, което е с 10 635 повече спрямо предходния месец. А това означава, че средното ниво на безработица за последния месец на годината е 6,91%. През цялата 2007 г. средното ниво на безработица е било 7,75% - с 1,86 пункта по-ниско спрямо 2006 г. 

"Големият шлем на Путин в България", анализира в "Пари" политологът Евгений Дайнов. Той е категоричен, че визитата на руския президент Владимир Путин в България не е имала икономически, а политичиски цели. Нито целите, нито резултатите са измерими с пари, а с власт. Путин пристигна с цялата си политическа тежка артилерия. Стана ясно, че Русия не е изоставила амбициите си да бъде водещ актьор на Балканите и в Централна Европа. А нашите управляващи показаха, че през цялото време съвсем съзнателно и целенасочено са конструирали не европейска България, а троянски кон за интересите на Кремъл в Европа. Това е била целта на тристранната коалиция и макар по време на посещението ДПС и НДСВ да станаха невидими, оставяки всичко в ръцете на БСП, те също носят отговорност за резултатите.

"50 процента не стигат", е анализът в "24 часа". Йордан Костадинов, заместник-предеседател на енергийната комисия в парламента и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", посочва, че "Южен поток" е договор между две фирми - италианската ЕНИ и руската "Газпром", и засяга само прокарването на тръбопровода. Има нужда да се обясни защо с включването на "Булгаргаз" в договора България пое задължение за 50% от собствеността на тръбата, която ще минава през наша територия. Прословутото 50 на 50, с което толкова се гордеят преговарящите от българска страна, всъщност не е успех, а отстъпление. Аргументите за това, че има основания да настояваме за 100% от собствеността са категорични. Първо, "Булгаргаз" е собственик на цялата съществуваща сега газопреносна мрежа на наша територия. Второ, за 15 години Русия не е имала проблеми със системата за пренос на газ през България за съседни страни.

"Премиерът реши да разкаже за Путин", пише "24 часа". Изпълнителното бюро на БСП, оглавявано от премиера Сергей Станишев, възложи на соцдепутатите да поискат изслушването му в парламента. До петък премиерът и министрите, участвали в преговорите с руската делегация, които също са членове на ИБ, трябва да изяснят как са били защитени националните интереси в подписаните при визитата на Путин спогодби с Русия. По време на посещението му миналата седмица опозицията без резултат настояваше за такова изслушване и най-вече за подробности по проекта "Южен поток". 

"Властта се спъна в писането на европроекти", съобщава "Сега". Централните ведомства - три администрации на изпълнителната власт, две на съдебната система и един научен институт, имат огромен проблем с кандидатстването за европейски средства. Те са получили двойки на първия етап от програмата "Административен капацитет", обявиха от министерството на администрацията. Чиновниците масово са объркали не само формулярите, но и сметките. От процедурата са отпаднали и 2/3 от неправителствените организации. Половината от тях - заради непълна документация. Другите, защото не знаят как да напишат проектите, обясни заместничката на Николай Василев Мария Девизиева. Министър Василев допълни, че по оперативна програма "Административен капацитет" ще бъдат договорени 134 млн. лв. за следващите 2,5 г.

------------

БТА