"Само Костов и Станишев без министри агенти", пише "24 часа". Един премиер и още 106 министри и заместник-министри в правителствата на България от 1990 г. насам са били сътрудници на бившата Държавна ситурност и разузнавателното управление на българската армия. Това пише в доклада на Комисията по досиетата. Шефът й Евтим Костадинов уточни, че се обявяват имената само на живите, иначе броят на агентите е над 120. Проверени са общо 673 лица. Няма министри от сегашния кабинет на Сергей Станишев и от този на Иван Костов. Жан Виденов е единственият премиер след 1989 г., който е с досие. В публикувания списък има представители на цялата палитра от партийни цветове. Сътрудници на службите има във всички министерства, като те са предимно заместник-министри, главно в МВнР, МВР, Министерството на културата и бившето Министерство на външната търговия.

"Паритет между управляващи и опозиция", сочи национално представително изследване на агенция "Медиана", поръчано от "Труд". Ако зависеше от общественото мнение, поредното искане на вот на недоверие към правителството няма да мине. Близо половината от анкетираните са против. И причината не е, че избирателите са запленени от управлението на тройната коалиция. Просто не виждат политическата, икономическата и социалната алтернатива в опозицията. За последния месец БСП губи три процента от електоралната си подкрепа. ГЕРБ е престанал да расте, а Бойко Борисов постепенно се превръща в част от политическия елит. Разположението на политическите сили засега сочи пълен паритет между тройната коалиция и потенциалната дясна опозиция - ГЕРБ-СДС.

"Сухи тренировки с вот и говеда", е озаглавен коментарът в "Стандарт". Посочва се, че целите на отделните опозиционни партии са различни, което на практика означава, че вотът няма да бъде дори стъпчица в посока дясно обединение. Инициаторите от ДСБ ще проверяват кой е истински опозиционер. Българска нова демокрация пък с единия крак е в сегашната власт, с другия в следващата, където участва Бойко Борисов. Абсолютно невъзможно за предстанителите на НБД е да обяснят логично как ще подкрепят вот против правителство с министри Даниел Вълчев, Николай Василев и Веселин Близнаков. За СДС проблем няма - ако не печели, съюзът на Пламен Юруков със сигурност и нищо не губи от вота на недоверие. Най-големият печеливш е Бойко Борисов. Неслучайно ГЕРБ побърза да се присъедини към искането на опозицията в Народното събрание, въпреки че формацията на генерала е извънпарламентарна партия. Това разчиства пътя на Борисов като обединител на десницата.

"С колекция от статии власт не се взима", коментира "Сега". Авторът поставя въпроса какъв е този вот на недоверие към правителството, след като ДСБ и СДС в прав текст обявиха, че не са готови за предсрочни избори. Прясноизлюпените им съюзници от Българска нова демокрация също не желаят предсрочни избори, защото надали ще влязат пак в парламента. ГЕРБ пък твърдят, че няма как да свалят властта, и просто си чакат реда. Опозицията е толкова бездейна, че ако нямаше медии, дори нямаше да има повод за вот на недоверие. Всичките й аргументи са извадени наготово от няколко журналистически разследвания, които политиците дори не си правят труда да изчетат като хората. През последните 2 години медиите дадоха толкова много следи и факти, че ако някой от партиите извън тройната коалиция се беше заел да разрови, мнозина щяха да се разделят с постовете си и да станат клиенти на прокуратурата.

"Частните здравни фондове отново ще се пресяват", уверява здравният министър проф. Радослав Гайдарски. В интервю за "24 часа" той посочва, че предстои демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и включване на алтернативни източници за финансиране на здравната система. Сегашните 15 фонда няма да влязат автоматично в осигуряването. Ще се правят нови критерии, на които всички, включително здравната каса, трябва да отговарят равнопоставено. Задължително ще има пререгистрация, след като работната група определи критериите. В нея влизат основно икономисти, финансисити, юристи и здравни специалисти. Човек ще може да си избере сегашната каса или някоя от новите. И ще участва с цялата си здравна осигуровка, която ще бъде увеличена. Възможно е това да стане от 2009 г., прогнозира министър Гайдарски.

"Няма да има здравни каси за бедни и богати", продължава по темата "Труд". Министърът на финансите Пламен Орешарски е категоричен: "Принципът на солидарността остава и това беше твърдо подчертано в Хисаря. Целта на реформата е не да се делат касите на класи, а чрез конкуриращи се институции да се постигне по-ефективно разходване на ресурсите и оптимизация на болничините услуги. Да ги насочим към клиентите, а не към едно или друго съсловие. От нас се очаква да помогнем с оптимизиране на финансовия модел."

"Фришопове само на летища и пристанища", отбелязва "24 часа". Безмитните магазини и бензиностанции на сухопътните ни граници ще бъдат закрити. Това реши вчера правителството. Те ще спрат работа в момента, в който бъдат публикувани в "Държавен вестник" промените в Закона за безмитната търговия. В зоните зад митническия контрол няма да се допуска търговска дейност. Изключение ще се прави само за стоките с бандерол - цигари и алкохол, за които кабинетът даде 3-месечен гратисен период. Лицензите за безмитна търговия в тези обекти се прекратяват от деня, в който бъде спряна дейността. Запазват се фришоповете зад ГКПП на летища и пристанища. Ще може да се търгува безмитно и в самолети и кораби, които пътуват за страни извън ЕС.

"Ще продават на борсата акции от енергиен холдинг", информира "Труд". Правителството одобри създаването на "Български енергиен холдинг". Вчера Министерският съвет гласува в мегаструктурата да влязат мини "Марица изток", ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз". "Една от идеите е бъдещият холдинг да се листва на борсата", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Срокът за неговото структуриране оттук нататък е 245 дни. Според правителственото решение държавата ще бъде собственик на 100% от капитала на консолидационната компания. Нейните активи ще са 4 млрд. евро, а годишните приходи - 1.8 млрд. евро. Това ще я направи една от най-големите енергийни компании в нашия регион.

"Булгартабак" подготвя две фабрики за продажба", съобщава "Пари". Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора ще бъдат подготвени за приватизация, реши управителният съвет на "Булгартабак". Марките, произвеждани в двете дружества, до месец ще бъдат прехвърлени в Благоевград и София, но лицензите им за производство на тютюневи изделия ще бъдат запазени, заяви Христо Лачев, изпълнителен директор на холдинга. Начинът на раздържавяване на фабриките ще бъде избран от ръководството на "Булгартабак". Възможно е да бъдат пуснати на борсата или да се обяви конкурс. Мотивът за взетото решение е, че при сегашния обем на производство нито една от фабриките не може да бъде ефективна.

"Логичният финал на "Булгартабак" проследява "Дневник". След години на ступор и два успешно предотвратени от ДПС опита за продажба мъчителната смърт на тютюневия холдинг "Булгартабак" логично се доближава до финалната права. В момента и четирите цигарени фабрики са печеливши, но това се дължи на политиката на холдинга на преливане на ресурс от големите към по-малките и ако не бъде направена промяната, скоро всички ще излязат на загуба. Целта на промяната е да се спасят "Благоевград БТ" и "София БТ" и държавата да се опита да ги продаде успешно.

"Включват 28 нови продукта в потребителската кошница", пише "Дума". От тази година в потребителската кошница ще влизат 551 стоки и услуги, съобщиха от Националния статистически институт. За сравнение - през изминалата година броят на наблюдаваните от института стоки и услуги е бил 528. Инфлацията за миналата година е 12.5%. Инфлацията за януари е 1.4 на сто. Поскъпване през януари се отчита при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 2.1 процента. При транспорта поскъпването е още по-голямо – 2.6 процента. В здравеопазването увеличението на цените е с 1.8 на сто. Поентиняване се отчита при облеклото и обувките с 0.6 на сто.

"НИС ще мери инфлацията с повече луксозни стоки", акцентира "Сега". От януари НИС следи вече цените на петте марки най-продавани нови леки автомобили. Мотивът е, че има ръст на покупките на нови коли в България. Освен на българските цигари ще се отчитат цените и на вносните. Цените на климатиците също ще влияят на данните за инфлацията, а услугите на мобилните оператори ще се отчитат поотделно - разговорите, пращането на SMS-и, роуминг.

БТА