Позицията на България по отношение на Косово е коментирана тема в днешните вестници.

ЕС изненада родните държавници, като обяви, че всяка държава ще трябва сама да решава, съобразно "националните си практики и юридически правила" дали да признае независимостта на Косово, пише от първа страница "Монитор". България работи последователно за изграждането на обща позиция и политика на ЕС по отношение на Косово, цитира изданието премиера Сергей Станишев в телефонен разговор с македонския му колега Никола Груевски. Във формирането на позицията си България се ръководи от няколко ключови фактора, казал премиера и посочил, че на първо място тя ще зависи от това доколко всички косовски институции последователно ще изпълняват плана "Ахтисаари", особено в сферата на гарантирането на правата на малцинствата, децентрализацията и опазването на културните паметници на православието.

"Труд" цитира президента Георги Първанов, че българската позиция за Косово ще зависи от изграждането на институциите там, от изпълнението на плана "Ахтисаари", както и от спазването на човешките права, включително на хората с българско самосъзнание и на сърбите. Важно е да не се действа първосигнално, а ключовият фактор в оценката на ситуацията е свързан с рисковете и предизвикателствата пред нашия регион, смята Първанов.

"24 часа" цитира пък изказване на външния министър Ивайло Калфин, че България ще признае независимо Косово до месец. София ще изчака няколко седмици да види дали процесът на установяване на новата държава ще протече мирно и дали властите ще изпълнят ангажиментите си за приемане на законодателство, гарантиращо необратимост на процесите за изграждане на мултиетническо и демократично Косово, пише изданието.

Пред "24 часа" бившият външен министър Соломон Паси казва:"Ако сърбите слушат поповете си, ще има и държава Санджак". Ако смятаме, че има някакви ясни проблеми, които да формулираме, нека ги решим веднага и да признаем Косово, но, ако няма такива очевидни проблеми, да отлагаме заради самото отлагане, не си струва, смята Паси.

"България почти призна Косово", пише "Дневник". България завоалирано призна независимостта на Косово, официално това вероятно ще се случи най-рано след няколко седмици, допълва изданието.

В "Стандарт" проф. Георги Марков, директор на Института по история на БАН, пише: "Прищина събуди кошмарите на Европа". Според него членките на ЕС няма как да излязат бързо с обща позиция, за да можем и ние да се включим в нея. Трябва да бъдем много внимателни, смята той. "Косово ни сварва по бели гащи", казва пред "Стандарт" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Според него косовската независимост може да се отрази на България по-скоро от икономическа гледна точка, ако се стигне до партизански действия на територията на Косово, защото това ще изплаши чуждестранните инвеститори.

"Страданията на 4-ма "лоши" министри", е озаглавен анализът в "24 часа". Отличниците на кабинета, както изглеждат в очите на Сергей Станишев - Гергана Грънчарова, Николай Василев, Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Миглена Тачева, отново са обект на вътрешнопартийни сметки в НДСВ, пише авторът. Според него министрите са умишлено изтезавани с най-мъчителното оръжие - неизвестността.

"Господарката на живота и смъртта е полужива", казва пред "Труд" социологът проф. Георги Фотев, чието име беше в последния обявен списък на сътрудници на бившата ДС. "Господарката" е господстващата комунистическа партия, за която си мислех че е мъртва, но днес разбрах, че е полумъртва и полужива и че аз влизам в последната си схватка с нея, разказва Фотев. Искам унищоженото досие, извършена е чудовищна манипулация на моята личност, няма да пожаля сили и време, за да докажа своята съвършена невинност и достойнство, посочва той.

"Училищните директори ще бъдат мениджъри", казва пред "Монитор" Валентина Богданова, заместник-председател на парламентарната комисия по образование. Тя изразява опасение, че липсата на обективна система за оценяване ще отприщи отново стихията с частни уроци.

"И кабинетът вдигна мерника на скандалния Кушлев", е челното заглавие на "Сега". Правителството сериозно дискутира как да се справи с нулевата ефективност на комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, оглавявана от Стоян Кушлев, пише изданието. На първо време се обмисляла смяната на ръководството й.

"Повечето комисии срещу корупцията са само пощенски кутии", твърди пред "Сега" изпълнителният директор на "Трансперънси интернешънъл" Диана Ковачева. Трудно е да се определи какъв е ефектът от тяхната дейност, защото те нямат разследващи функции, нито собствен бюджет, който да им осигурява една политическа и финансова независимост, а това в някаква степен обрича още в зародиш техните усилия, коментира тя.

Слабото участие на бургазлии, което провали референдума за проекта "Бургас-Александруполис", предизвика нескритото задоволство на управляващите, пише "Сега". Според министъра на икономиката Петър Димитров референдумът не е сполучил, защото опозицията се опитала да го превърне в кръстоносен поход срещу правителството.

"ГЕРБ и "Атака" загубиха похода срещу правителството", коментира и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, цитиран от изданието. В материал "За Бургас - допитването, за Нови хан - народът" "Сега" пише, че проблемът при референдума в Бургас е, че не е бил иницииран от гражданите, а от политически партии - ГЕРБ и "Атака". Авторът сравнява ситуацията с допитването в Нови хан за местното радиоактивно депо. Според него там избирателната активност е била висока - 65 на сто, защото проблемът не е бил политизиран.

"24 часа" е потърсил коментари на социолози за референдума в Бургас. Според Юрий Асланов от "Афис" референдумът се е превърнал в преброяване на привържениците на опозицията, което е довело и до провала му. "Горко на онези, които не искат да са граждани", казва Мира Янова от МБМД. Според нея хората, които не са излезли да гласуват, не вярват, че могат да въздействат на политическите решения. "Появиха се купувачи на отказ от вот", коментира Румяна Бъчварова от "Маркет линкс". Според нея най-тревожният сигнал от този референдум е за управляващите, защото налагат решение в разрез с общественото мнение. Според Васил Тончев от "Сова Харис" референдумът се е провалил и създава неприятен прецедент за една демократична процедура, необходима за обществото ни. "Не правете изводи, че гласът на народа е "кауза пердута", е мнението на Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

"Бизнесът ще получи 46 млн. лева по програмите за заетост", казва в интервю за "Пари" социалният министър Емилия Масларова. Тези средства ще бъдат предоставени на българския бизнес за квалификация на персонала, за стартиране на самостоятелна стопанска и земеделска дейност, за наемане на работа за безработни в неравностойно положение, обяснява тя. Резервите на пазара на труда все още не са изчерпани изцяло, коментира Масларова. Тя обаче отбелязва, че невинаги е възможно липсващата работна сила да се компенсира с ресурс от българския пазар на труда. Това води до извода, че българската икономика се нуждае от добре балансиран прием на работници от други държави, допълва министърът.

"Не очаквам ремонт на кабинета", казва пред "Класа" председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров /БСП/. Овчаров отбелязва още, че според него сега е моментът да се повишават заплатите в България така, както се повишава и инфлацията. Той коментира и решението за създаване на енергиен холдинг и изразява задоволството си от него, но смята, че това решение е трябвало да бъде взето още преди една година. Овчаров допълва, че засега няма намерения да оглавява холдинга.

"Държавният холдинг може да купи енерго", казва пред "Труд" заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Основният недостатък на нашия холдинг засега е, че няма разпределение на енергия, не стига до крайния потребител, но пък това е и предизвикателство в бъдеще да придобием такива дружества, коментира тя. Според нея не бива да се допуска политическо лице на оглави новия енергиен холдинг.

"С 20-25 процента по-яки сметки за ток и парно", информира "Труд". С толкова по-високи били сметките за януари т.г. в сравнение със същия месец през 2007 г.

Европа, която често критикува България за корупция и злоупотреби с еврофондовете, си призна финансови измами за над 1 милиард евро през 2006 г., пише от първа страница "Труд". 1.143 млрд. евро от бюджета на ЕС са били употребени неправомерно през 2006 г., сочи доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европарламента, цитиран от вестника. България фигурира в доклада с неправомерно изразходени 1.7 млн. евро. През 2006 г. страната ни не беше членка на ЕС и става дума за отчитане на средства, получавани от предприсъединителните фондове, уточнява изданието.

Всички вестници отбелязват, че днес се навършват 135 г. от обесването на Васил Левски. В "Труд" историкът Божидар Димитров определя Левски като най-успелия български политик на 19-и и 20-и век, защото главната му цел е била изпълнена, и то само 5 г. след смъртта му - България става независима държава.

"Българите спряха да четат", е челното заглавие на "Новинар". 56 процента от българите не са си купили нито една книга през последната година, сочат резултати от социологическо проучване по поръчка на издателство "Рийдърс Дайджест"- България, цитирани от вестника. Най-активни читатели били хората на възраст между 30 и 49 г.

"Да бъдем устремени и недоволни от това, което сме постигнали", призовава от страниците на "Дума" пловдивският митрополит Николай. Човек може да спаси душата си чрез вечните добродетели, казва той.

БТА