"Има сделка НДСВ да не сменя министрите си", твърди в интервю за "Класа" Татяна Буруджиева, политолог. Тя коментира заявката на тройната коалиция да управлява още един мандат. "Интерпретирам въпросното заявление като жест към НДСВ. Тази партия има специфични избиратели, които мобилизира на национални избори. Нейният електорат се раличава от всички други по два показателя, които го мотивират да гласува - властта и медиите. Като се съобразяват с тези неща другите двама партньори от тройната коалиция нищо друго не могат да направят за НДСВ, освен година преди изборите да заявят, че тази партия ще е на власт и в следващото управление. Това върши работа на царистите, които много държаха да сменят министри. В рамките на взаимното договаряне се случи това - НДСВ се отказа от смени на министри, а БСП и ДПС подпомагат политически избирателите на "жълтите" с ясната заявка, че не биха ги пропуснали при едно следващо управление."

"Натискът ме амбицира!", признава в интервю за "Труд" кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчертава, че обединената опозиция е обединена единствено относно темата корупция. "Нито за момент не сме целели да внушаваме, да подвеждаме хората, че има обединена опозиция извън темата корупция. Ние имаме декларация, взето решение, позиция пред Европейската народна партия. Неслучайно получаваме от тях такава емоционална подкрепа. Декларирали сме, че ще направим правителство в рамките на партиите, членки на ЕНП, или ще останем една конструктивна опозиция. Някои правят опити да внушават, че нас ни интересуват постовете. ГЕРБ ще действа самостоятелно на изборите. Първо. И, второ, няма да се карам с президента, за да доказвам на някого си, че съм десен."

"Левите в парламента ще изключват Камов", пише "Сега". Парламентарната група на "Коалиция за България" решава днес дали да изключи от редиците си депутата социалдемократ Николай Камов. Левите вероятно ще му наложат тежкото наказание заради нелоялно поведение при гласуването на вота на недоверие. Миналия петък Камов гласува заедно с опозицията срещу правителството.

"Прокурори искат нов процес за убийството на Луканов", отбелязва "Сега". Върховният касационен съд ще решава дали процесът за убийството на бившия премиер Андрей Луканов ще се гледа отново. Прокурорското искане за възобновяване на делото, по което има влезли в сила оправдателни присъди, е от началото на месеца. Причина да се иска нов процес е окончателната оправдателна присъда на тримата служители на МВР, които бяха обвинени в побой над Юрий Ленев по време на разследването на убийството на Луканов. Сред основанията за възобновяване според НПК са нови обстоятелства или доказателства, които имат съществено значение за делото, но не са били известни на съда, произнесъл присъдата.

"Реките и микроязовирите ни са опасно затлачени", посочва "Монитор". Голяма част от реките в страната са с непочистени корита и не са готови за посрещане на пролетните води. Това съобщи във Велико Търново вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя се срещна с кмета на общината д-р Румен Рашев. Според министър Етем един от сериозните проблеми за поддръжката на 1955-е микроязовира на територията на общините е липсата на квалифицирани кадри. Емел Етем подчерта, че гражданите трябва да спрат да мислят, че държавата и кметовете са единствените, които трябва да се грижат за природата, реките и горите. От своя страна местната власт пък трябва да бъде по-активна и инициативна в изготвянето на проекти за получаване на пари от оперативните програми на ЕС.

"Пускат общи проекти на държавата с частници", обявява "24 часа". Публично-частното партньорство ще бъде институционализирано с промени в Закона за концесиите. Това съобщи вчера премиерът Сергей Станишев след заседание на Съвета за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурни проекти с национално значение. Целта била да се даде възможност на държавни фирми да влизат в договореност с частници при определени условия. Промени ще има и в Закона за Черноморското крайбрежие, каза още Станишев. С тях ще се даде възможност концесионните договори за плажовете, които изтичат, да бъдат удължени до края на сезона.

"Дума" продължава по темата под заглавие "3.5 млрд. евро за инфраструктурата". Сигурен съм, че тази година ще има значително допълнително финансово осигуряване в резултат на работата по оперативните програми на ЕС, заяви премиерът Сергей Станишев. Според него през 2007 г. са се изпълнявали 188 проекта с обща индикативна стойност над 11 млрд. евро, като по-голямата част от тях са стартирали около 2005 г. Оттогава 48 проекта са завършени и въведени в експлоатация.

"Сега" също информира за заседанието на Съвета за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурни проекти с национално значение, само че акцентира, че "България пуска алтернативен доставчик на природен газ". Има план за изграждане на отбивка от газопровода, свързващ Турция и Гърция, която ще започне от гръцкия град Комотини и ще стига до Хасково. Това съобщи вчера министърът на икономиката Петър Димитров. Отклонението ще е дълго 70-80 км. На първо време то ще подпомогне газифицирането на Кърджали. Едновременно с това България за първи път ще разнообрази източника си на природен газ, тъй като тази тръба, пусната в експлоатация м.г., пренася синьо гориво от Азербайджан, Иран, Туркменистан и Узбекистан.

"Кремиковци тровел скъпите квартали", отбелязва "Труд". Скъпите столични квартали "Бояна", "Симеоново", "Княжево", "Драгалевци", "Младост" са сред най-замърсените от пушеците на "Кремиковци", алармираха вчера еколози. В района на комбината остават миризмите, а почвата е отровена с тежки метали. Еколозите поискаха комбината да бъде затворен и заплашиха с протести. На митинг пред административната сграда на "Кремиковци" излязоха и хиляди работници, които все още не са получили заплатите си за януари. От този месец синдикатите участват в заседанията на управителния съвет на дружеството като наблюдатели. Според тях единственият изход е да се намери начин за смяна на собственика на комбината, за да се запази предприятието и да се екологизира.

"Сестрите в "Бърза помощ" ще взимат средно 528 лв.", предава "Труд" съобщение на здравното министерство. До края на месеца ведомството ще извърши вътрешни компенсаторни промени в бюджета си, с които възнагражденията на медсестри, акушерки, лаборанти и други специалисти ще скочат с 20%. Увеличението на всички заплати ще е със задна дата от началото на годината.

"Ще настигне ли Ахил еврокостенурката", е коментарът в "Труд". Отчита се , че през последните години основна цел на правителствата е била сближаване с развитите държави, най-вече по икономически и социални покацатели. Оповестената тези дни актуализация на правителствената програма включва решения, действия, развитие на реформите и активизиране на политики, които като цяло са насочени към създаване на още по-благоприятни условия за икономически растеж и ръста на доходите. На тази стратегия би й отивала целта да бъдем в тройката от десетте най-бързо развиващи се страни в ЕС. Числата са категорични - първо, за седем години България скъсява разстоянията с най-развитите страни от ЕС. Второ, през управлението на тройната коалиция има определено ускорение на процеса, макар и недостатъчно убедително по някои показатели. И, трето, големите срокове за достигане на средните показатели на ЕС-15 даже при по-високите стъпки на движение през 2005-2007 г. показват, че постигнатото ускорение е недостатъчно.

"НДСВ с мозъчен тръст как се харчат европари", пише "24 часа". С просветителска дейност как се пишат проекти за кандидатстване по европрограми ще се заеме НДСВ. Това се очаква да реши Политическият съвет на жълтата партия днес. Създаване на национална информационна мрежа по програмите на ЕС е една от точките в дневния ред на заседанието. Предвидено е да се пусне и уебсайт с формуляри, практически указания и челен опит как се усвояват парите. По идея новата структура трябва да има представители по места, които да помагат на хората.

БТА