Разкритите престъпления през 2006 г. са с 11 225 по-малко в сравнение с 2005 г., информира вестник Труд. С 1 390 са намалели и регистрираните от полицията престъпления. Данните са от доклад на Министерството на правосъдието за състоянието, структурата и динамиката на престъпността през 2006 г. Според доклада престъпленията против собствеността заемат първо място - през 2006 г. те са 61,7 на сто от регистрираната и 48,7 процента от осъдената престъпност.

"Дупчете билети, глобата е в сила", предупреждава от първа страница вестник Монитор. Изданието припомня, че според съдебно решение глобата за нередовните пътници е незаконна, както и актът, ако откаже да я прати. Общината ще обжалва решението.

"Ставаме рай за длъжници", обявява от първа страница вестник Стандарт. Освен за решението на съда за глобите в градския транспорт, вестникът пише и че банките вече няма да могат да вземат жилището на тези, които не са платили една или две вноски по ипотечния кредит. Вратичка за нередовните клиенти отварял новият Гражданско- процесуален кодекс, който трябва да влезе в сила от 1 март. Той не позволявал на банките да пращат съдия-изпълнители толкова лесно, колкото е сега.

"Всички във ВУЗ, пък който оцелее", е мнението на бившият ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски" Боян Биолчев, изразено пред вестник Стандарт. Според него трябва има колкото се може по-широк вход за студентите и "тесен изход", тоест приемът да е по-лесен, а да завършват само най-добрите. Той допълва, че това е и икономически изгодно, защото хората, които ще отпаднат, ще плащат междувременно такси за обучението си.

"Ще изнасяме ток отново от 1 март", информира вестник Труд. Вестникът припомня, че експортът бе спрян на 14 януари със заповед на министър Петър Димитров поради опасения, че страната може да изпадне в криза за електроенергия заради ниските температури и повишеното потребление на ток. Решението да се премахне ембаргото идва след уверения от дъщерната фирма на НЕК "Електроенергиен системен оператор", че прогнозите за времето и състоянието на системите позволяват подновяване на износа.

"Очаквам Брюксел скоро да размрази пътните проекти", казва пред вестник 24 часа министър Орешарски. При проверените търгове, свързани с фирма "Биндер", основните констатации са, че правилата и процедурите са спазени и не са установени закононарушения при 8 договора за около две години, При някои търгове въпросната фирма е била единствен кандидат, което затруднява категоричната оценка за целесъобразност, обяснява той. На въпрос има ли нещо притеснително в намерението на държавата да се появи като осигурител с една трета от тежестта за всички работещи, Орешарски отговаря, че тя и сега финансира не малка част от пенсиите чрез субсидията, предоставяна на НОИ. По повод коментари, че води стегната финансова политика и тя може да изиграе лоша шега при изборите, министърът посочва, че фискалната политика, която следваме, не е достатъчно стегната, каквато трябва да е за страна с дефицит 20 процента по текущата сметка. Не съм убеден за резултатите от изборите при една различна политика, която от моя гледна точка би създава повече проблеми, отколкото решения, отбелязва Орешарски.

"Поредни финансови удари срещу "Кремиковци", информира вестник Сега. Агенцията за следприватизационен контрол ще начисли нови неустойки на собственика на "Кремиковци" - този път за изчезналите военновременни запаси, пише изданието, като цитира Руси Статков от Надзорния съвет на агенцията.

"Излишъкът - да се харчи или да се връща?", анализира вестник Монитор. От гледна точка на икономическата целесъобразност изразходването на допълнително събраните средства, както и тяхното спестяване, е оправдано единствено ако се използват за изкупуването на държавен дълг днес или в бъдеще, смята авторът.

"Белгийският бизнес има доверие в българската икономика", казва пред вестник Класа посланикът на Белгия у нас Филип Беке. Той отбелязва, че български стоки са излезли на европейския пазар и качествените ни стоки са били оценени.

/БТА/