24 часа

"Пада генерал, Петков оцеля"

Готовност "да носи цялата политическа отговорност за ситуацията в МВР" е декларирал Румен Петков пред колегите си от Изпълнителното бюро на БСП вчера. На този етап въпросът с оставката му не е обсъждан. Това съобщи премиерът и соцлидер Сергей Станишев след заседанието на червеното ръководство. Бюрото решило да се съобрази със заключенията от проверките на прокуратурата и ДАНС, обясни Станишев. До 10 дни от Петков се чака доклад за развитието на вътрешното министерство през последните 18 години. "Очевидно са необходими дълбоки промени във функционирането на системата", заключи той. Политическият съвет на коалицията ще се събере, след като Петков подготви анализа. Засега БСП препоръча на Петков само главният секретар на МВР Валентин Петров да бъде отстранен, докато текат проверките, за да се извършат спокойно и обективно. Това било и в обществен, и в интерес на самия генерал. "Много пъти вече сенчести фактори - икономически и политически, играят на държавата един и същи номер. Няма да се хванем", зарече се Станишев. На уточняващ въпрос кои са факторите напомни, че и ген. Танов, и ген. Атанасов са представители на партии - ДСБ и ГЕРБ. Никой не отрича проблемите, въпросът е подобни ситуации да се използват за решаването им, а не за конюнктурни цели на опозицията, подчерта соцлидерът.

Стандарт

"Дано Петков е чист, иначе пада кабинетът"

Това предупреждава Красимир Премянов, лидер на "Открит форум". Той предлага след края на проверката Петков да бъде изслушан от ВС на БСП. "Въпросът трябва да се постави в дневния ред на Висшия съвет. Ръководният орган на партията трябва да се занимава с въпросите, които са влезли в дневния ред на обществото. В дадения случай на нас ни се предлага такъв подход - да се подготви задълбочена и разностранна оценка, съчетана с мерки за предотвратяване на бъдещи провали", казва Премянов.

Труд

"И НДСВ праща в отпуск свой от МВР"

НДСВ е почти решено да извади от политическото ръководство на МВР заместник-министъра си Цонко Киров като знак на несъгласие със случващото се във вътрешното ведомство. Това стана ясно след заседанието на експертния съвет по вътрешна сигурност към НДСВ вчера. Окончателната си позиция за скандалите в МВР жълтите щели да формират след изслушване на доклада на парламентарната комисия по вътрешен ред този петък. Така и не стана обаче ясно дали НДСВ ще поиска оставката на Румен Петков, ако констатациите в доклада са неблагоприятни за него.

Дума

"Трябва да се възстанови доверието в МВР"

Това препоръчва Яни Янев, заместник-председател на ПГ на НДСВ. В интервю за изданието той отбелязва: "Моята лична позиция, а и като цяло в този дух се очертава и позицията на НДСВ, е да подкрепим премиера в неговите действия за укрепването на системата на МВР, а по този начин и на доверието в нашата страна от партньорите ни в Европейския съюз. Нашата подкрепа има ясен смисъл. Премиерът трябва да е спокоен, че може да предприеме всякакви решения, които са необходими именно за укрепване на доверието в работата на МВР."

Дневник

"ДПС не се произнесе"

Вчера през целия ден ДПС не огласи становище по скандала, а политици само повтаряха, че "стоят плътно зад Станишев". Още миналата седмица хората на Ахмед Доган дадоха сигнали, че според тях оставката на Румен Петков е необходима жертва, за да не се срути цялото правителство. След това обаче заеха изчаквателна позиция.

Новинар

"ДСБ иска нов вот на недоверие"

Хората на Иван Костов обявиха, че от тази седмица започват консултации за нов вот на недоверие на кабинета "Станишев" заради "безпрецедентната криза в МВР и обвързаността на българското правителство с мафията". От ДСБ настояват незабавно да бъдат отстранени министърът на вътрешните работи Румен Петков и цялото политическо ръководство на МВР.

Стандарт

"Сините викат Първанов"

Президентът Георги Първанов да бъде изслушан в парламента за скандалите в МВР поиска СДС. Ако не дойде, мълчанието му ще бъде неуважение към гражданите, коментира Мартин Димитров. И поиска държавният глава незабавно да свика консултативния съвет по национална сигурност. По думите на депутата оставката на Румен Петков е задължителна.

Новинар

"Сега е моментът за операция "Чисти ръце"

Така смята независимият депутат Николай Камов. От страниците на вестникът той предлага: "Сега е моментът за операция "Чисти ръце". България вече влезе в световните новини с възможно най-лошото - потвърждение, че постоянните забележки към нас за корупция във високите етажи на властта са основателни. Нещо повече, става дума за институция от ранга на МВР. Колкото повече ескалира напрежението през последните дни, толкова повече расте и нахалството на управляващите. Вот на недоверие в този парламент не може да мине по една много проста причина - мнозинството е достатъчно и напълно зависимо от партийните централи. Повечето депутати се държат като назначени и безропотно слушат указанията на ръководствата."

Монитор

"Доверието в институциите е подкопано"

Според социологът Юрий Асланов има политическа воля за разрешаване на скандала в ключовите фигури на обществото. Става дума за министър-председателя, главния прокурор, шефа на ДАНС. След като тези най-важни представители на публичната власт демонстрират такава воля, значи тя е налице. В този момент една оставка ще даде повод за поява на мнението, че правителството е лесна плячка. В същото време това ще даде възможност на БСП да прекрати разговора, който започна, за мястото и ролята на секретните служби, за режима на тези СРС-та, които се използват без контрол и служат за политически и други игри.

Сега

"Правителство от рибешки глави"

Авторът подчертава, че и за отстраняването на министри, и за подаването на оставки е необходима държавническа доблест, каквато никой в този кабинет не притежава. Наистина рибата се вмирисва откъм главата, но противно на логиката в нашата политическа реалност се реже тялото, а главите остават. Оправданието е, че членовете на кабинета са честни, но тия под тях правят мръсотиите. Евтино е, но ни го пробутват и по всичко изглежда че ще мине. И все пак - за какво ни е правителство, в което министрите не знаят какво правят подчинените им, министри, които допускат корупцията да е плъзнала във ведомствата им като метастази, министри, които позволяват престъпници да определят дневния им ред. Това, което видяхме в последните дни е омерзително и поучително.

Сега

"И стенограмите на комисията "Куйович" отиват в прокуратурата"

Парламентарната комисия за проверка по аферата "Куйович" реши да изпрати протоколите от изслушването на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, възстановения в РДВР-Разград Тодор Димов и бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов на Върховната касационна прокуратура. Причината е наличието на данни за извършени престъпления. Комисията "Куйович" предлага още да се приеме специален закон за оперативно-издирвателната дейност, който да регламентира работата на спецслужбите.

Труд

"Засекретяването на дела издава страх"

Бойко Рашков, заместник-министър на правосъдието, уверява, че ограничаването на публичността в съдебната зала е изключение, а не правило. Засекретяването на дела, по които не се изнасят държавни тайни, означава, че те се водат при порочни правила. Ограничаването на публичността издава страх от критичния поглед на хората, които искат да присъстват в залата. Що се отнася до последните скандали в МВР - обществото трябва да знае точно какво е ставало, за да направи оценка и да приеме, че сега политиката срещу корупцията по високите етажи е действително честна, коректна и отговорна.

24 часа

"Газът с 13.25% нагоре от вчера"

Природният газ поскъпна с 13.25% от април и тази цена ще важи до края на юни. Решение за това е взела Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на заседание на 27 март. Според него пределната цена на синьото гориво става 413.47 лв. за 1000 кубически метра без ДДС. Досега газът струваше 365.10 лв. Утвърдената цена е три пъти по-ниска от предложената от "Булгаргаз".

Труд

"Брюксел готов да спре агропарите"

Брюксел се заканва да спре частично или изцяло парите за земеделието, ако не бъдат отстранени "сериозните слабости" в Разплащателната агенция, ръководена от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Това се казва в писмо на Европейската комисия до изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, получено на 31 март 2008 г. Еврокомисията поставя под 12-месечно наблюдение работата на Разплащателната агенция и е възможно да спре парите за земеделието, ако агенцията не коригира четири конкретни пропуска. Междувременно вчера стана ясно, че ръководителите от българска страна на програма ФАР - Гергана Беремска и Димчо Михалевски - са подали оставки като координатори. Това станало под натиска на Брюксел.

БТА