Вестник 24 часа

"Царят спечели с 35 жълти пешки"

Симеон Сакскобургготски победи и ремонт на правителството ще има. С негова благословия 35-има жълти гласуваха "въздържал се" при вота на недоверие срещу кабинета "Станишев" и така предизвикаха премиера да обещае министерски смени. С подкрепа от 117 гласа правителството оцеля при петия си вот на недоверие вчера. 115-има от БСП и ДПС и независимите Георги Георгиев и Христо Величков. 82 гласа събра опозицията. Това е победа за Симеон, който още от отцепването на БНД настоява за смени на близките до тях министри, но премиерът все му отказваше. Вотът на НДСВ бе след решение на Политическия съвет от четвъртък. Когато една коалиция се строи от трима партньори, подобно поведение е неприемливо, коментира Юнал Лютфи от ДПС. "Неуместни и неприемливи демонстрации от НДСВ", видя говорителят на левите Ангел Найденов. "От днес имаме правителство на малцинството. Часовникът отброява обратно идните 2 месеца, след които ще дойде докладът от ЕК. ЕС ще наложи санкции на България и не улицата, а Европа ще свали правителството", прогнозира Надежда Михайлова от ОДС. За Лидия Шулева от БНД това е най-успешният вот, защото
показва, че правителството е в малцинство. "Кабинетът е вече заложник само и единствено на ДПС. Станишев показа, че ще е не само лоялен, но и изцяло послушен към Доган", отсече лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Бивш вицепремиер: 12% скок на цените и за 2008 г."

Инфлацията ще е двуцифрена и тази година, вероятно около 10-12%. Това прогнозира вчера Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Той не виждал никакви управленски мерки, които да противодействат на инфлацията. Според Божков от това ще пострадат хората, тъй като вдигането на заплатите няма да може да компенсира поскъпването. Инфлацията ще е висока, предупредиха вчера също Димитър Чобанов, експерт в Института за пазарна икономика, и Теодор Дечев, заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива. Най-краен бе икономистът Димитър Иванов. Той обяви, че сме на ръба на втора голяма финансова криза за последните 11 г. "Инфлацията не е първостепенен фактор, от който зависят доходите", отговори им задочно в парламента финансовият министър Пламен Орешарски.

Вестник Труд

"Премиерът ще поиска ремонт"

"Няма да избягам от моята политическа отговорност. Ще инициирам в коалицията разговор за структурни и персонални промени в Министерския съвет", заяви премиерът Сергей Станишев след гласуването на вота на недоверие. "Трябва ясна политическа подкрепа, а не куцайки да изкараме мандата", продължи Станишев. В словото си той благодари на мандатоноситея ДПС и нарече партията на Ахмед Доган "предсказуем партньор, истински биткаджия, ако е необходимо". В същото време упрекна царистите, които се въздържаха при вота. "Не мисля, че формата, която намерихте, е достатъчна за вашата идентичност", каза им премиерът. Станишев благодари и на двамата независими народни представители, които "въпреки натиска върху тях не подкрепили вота на недоверие".

"Некомфортното партньорство с царя"

Припомня се, че предишният вот на недоверие беше само преди 45 дни. Тогава НДСВ твърдо и без уговорки застана зад премиера. Какво се случи през тези 45 дни. Случи се нещо, което опира до личния просперитет на лидера им - името на Симеон започна да
се спряга като евентуален кандидат за президент на Европа. Пътуването му до Португалия, и то в разгара на кризата у нас, по признание на най-близките му съпартийци е част от мащабната ПР акция на влиятелни монархически кръгове, които искат да видят своя роднина на върха на властта в Стария континент. И понеже това едва ли ще стане, Симеон трескаво търси резервен ход, надявайки се да бъде овъзмезден с друг почетен европейски пост.

Вестник Сега

"Станишев слага край на формулата 8-5-3"

След вота на недоверие премиерът Сергей Станишев не съобщи какви са намеренията му за промени. Депутати от левицата обаче разтълкуваха, че първата стъпка е да се коригира досегашната формула на разпределение на министерствата 8-5-3. За преразпределение на участието във властта са настоявали от ДПС още при разцепването на царската ПГ. Влиянието на БСП и ДПС може да се разшири чрез разделяне на министерства или издигане на някои агенции в ранг на министерства. Но може да се стигне до промяна на формулата 8-5-3 на 9-4-3, като 3 министерства остават за НДСВ. Намекът за размествания в кабинета бе разяснен по-подробно от лидера на ДПС Ахмед Доган. Той обясни, че амбициите не се ограничават само с МВР. "Тази промяна, която вие искахте преди два месеца в Хисаря, надявам се в най-скоро време вече да бъде в действие", заяви Доган и уточни, че промените не трябва да се отлагат във времето.

"МВР било политизирано и корумпирано"

През изминали периоди МВР е било не само политизирано, но и употребявано за политически цели. Тези констатации са записани в доклада на вътрешния министър Румен Петков за състоянието на ведомството, но той категорично дистанцира своето управление от това, което е анализирал в доклада си. "По никакъв начин решенията ми не са водени от политически мотиви", пише Петков. "Да твърдим, че министерството е парализирано, е невярно и непочтено", категоричен е министърът.

"България съветва Брюксел да се поправи”

Припомня се изявлението на президента Георги Първанов през седмицата, в което той предлага "да се започне дискусия по прехода от механизма за сътрудничество и оценка към други форми на взаимодействие с Европейската комисия". Възниква въпросът
какво му пречи този механизъм? Колкото и завоалирани да бяха думите на Първанов, брюкселските контрольори няма как да не усетят неговия контраудар: "Без да подценявам справедливите и силни упреци в редица сфери, ние, българите, не се притесняваме от критиките. Ние носим на критика, защото сме успешна нация." С други думи, ако не ни дооценявате, ще ви покажем какво е дебелокожие. Очертава се битка кой-кого, защото при негативен доклад през юли и при продължаващо спиране на еврофондовете за България властта ще бъде окончателно дестабилизирана. Няма обаче съмнение, че властта не се чувства стимулирана да се бори с организираната престъпност и с корупцията на високо равнище. Досега тя се съгласяваше да изпълнява указанията от Брюксел само до аспекта на законодателните промени, т.е. на книга. Брюксел обаче иска да види, че има насреща си държава, а не странно мафиотско образование. Такива доказателства обаче няма кой да даде.

Вестник Класа

"Оставката на Румен Петков ще облекчи ситуацията"

Теза на Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ. В интервю за "Класа" той отбелязва: "С начина си на гласуване вчера ние казваме следното: настояваме за радикални и всеобхватни промени, и то час по-скоро. Искаме те да са ефективни и конструктивни. Държим на това и ви даваме ясен знак. В същото време няма да допуснем правителството да падне. Ние сме гарант за управлението, защото носим солидарна отговорност. Но ние не искаме да се отъждествим с факта, че реформата в МВР се забавя, че европейският стил на управление прониква по-бавно тук, защото има проблем в управлението. И затова казваме: политическата отговорност се носи от политическото ръководство. Ние трябва да коригираме нещо в собственото си поведение и това е очевидно."

Вестник Капитал

"Пет основания за раздяла с Румен Петков"

Първо, откакто Румен Петков е министър, заловеното количество амфетамин спада драстично. Броят разбити нарколаборатории - също. Второ, през МВР изтича информация. На най-високо ниво. Трето, в МВР компрометираните служители израстват. Със заповед на министъра. Четвърто, в МВР секретните документи се ползват безконтролно. И пето, министърът се е срещал с оперативно интересни лица, или по-точно с лица, разработвани за наркотрафик.

/БТА/