Труд

"НДСВ скача срещу ремонта на премиера"

От НДСВ заплашили БСП, че ще развалят коалицията, ако им бъдат отнети министерски кресла. Депутати от левицата обаче твърдели, че този път Станишев ще наложи промени така, както си ги е наумил. "Ако НДСВ не го подкрепи, ще отидем на предсрочни избори", обяснили депутатите, но според тях вероятността за това била към 40 на сто. "Ако се стигне до правителствена криза, изходът е предсрочни избори, но това е чисто теоретично", посочва и депутатът от ДПС Камен Костадинов.

Монитор

"Отиваме на предсрочен вот, ако прекалят с търпението ни"

Това заявява председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Ние искаме силно управление с нашите партньори, но ако някой от тях изгуби мярката за солидарност в коалицията и за понасяне на отговорностите, а не само на ползите от управлението, ние няма да се поколебаем да отидем на предсрочни избори, посочва Миков. На въпрос за секторите, които трябва да бъдат променени, Миков отбелязва, че централни са промените в МВР и в целия сектор "Сигурност", за да бъдем по-ефикасен член на ЕС и най-вече за да усвояваме ефективно средствата.

Дума

"Има достатъчно време за реформа в МВР"

Това отбелязва Младен Червеняков от БСП. Според него опозицията не е успяла да предложи разумни идеи за промяна в сектора "Сигурност".

Сега

"При рязък ляв завой на правителството някой може да изпадне"

Това заявява председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Социалната политика не означава непременно ляв завой, коментира Моллов. По повод гласуването на НДСВ при вота на недоверие Моллов отбелязва, че е лоялно да маркираш грешката на партньора, без да го наказваш за нея. НДСВ всъщност подкрепи с вота си премиера и му развърза ръцете да извърши желаните от него промени в интерес на този мандат, отбелязва Моллов.

Сега

"Биткаджията на републиката"

Докато другите предпочитат да играят на морал, ДПС бавно и полека изсмуква всичко около себе си". Вестникът пише, че разместванията по върха на МВР са нужни на ДПС, за да получи отказваното му досега и още по време на дебата по вота заместникът на ДПС Касим Дал директно поставил въпроса за назначаване на техни хора във вътрешното министерство.

Стандарт

"Не си даваме министрите"

Това казва депутата от НДСВ Огнян Герджиков. Министрите на НДСВ в момента са едни от най-успешните в правителството, очевидно би било неразумно да отпаднат силни министри от НДСВ само заради това, че трябва да се правят промени, казва Герджиков. Нашето разбиране е ,че трябва да се даде по-голяма свобода на премиера, защото той носи отговорност, още повече, че доказа качествата си на премиер, декларира още Герджиков.

Дневник

"С промените трябва да убедим Брюксел, че няма да се злоупотребява с европарите"

Посочва заместник-председателят на ДПС Касим Дал. И вътре в страната, и навън, към Брюксел, е нужен знак, че реформите по глава "Правосъдие и вътрешен ред" ще продължат и няма да има злоупотреби със средства, коментира Дал. Според него по отношение на МВР първо трябва да се регламентира по нов начин използването на специални разузнавателни средства, на преден план да бъде изведена борбата с наркотиците, както и да има сериозни действия за преодоляване на корупцията.

24 часа

"Станишев отвоювал БСП? Завоевателите не изглеждат безпомощни"

Така е озаглавено интервюто с депутата от левицата Татяна Дончева. Според нея е смешна е тезата, че Сергей Станишев отвоювал партията от Румен Овчаров и Румен Петков. Една партия има отбор, за да играе добре отборът на БСП, всички играчи трябва да играят силно и ефективно, коментира тя. Дончева заявява още, че икономически субекти, възникнали като силови групировки, имат ключово участие в петролния бизнес, в застраховането и особено в инфраструктурата. Може да се каже, че парите от незаконна дейност се вкараха в легални форми, допълва тя. Сега например предстои да решим големите си магистрали, големите си тунели, когато целият инженеринг е със съмнителна репутация, възниква въпросът къде е държавата, посочва Дончева. Отделни министри са представители не толкова на своите партии, колкото на определени бизнесгрупи, заявява тя.

Сега

"Прокуратурата погна МВР шефа за издаване на държавна тайна"

Прокуратурата е започнала проверка срещу вътрешния министър в оставка Румен Петков за издаване на държавна тайна. Бившият директор на националното следствие Ангел Александров ще бъде разследван за смущаващи връзки с дупнишките "братя" Галеви, а шефът на агенция "Митници" Асен Асенов - за евентуално покровителстване на контрабандата, научил "Сега" от висши магистрати. Безспорно било установено, че Румен Петков е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на ДАНС. Ако изобщо се стигне до съд, то ще е за разгласяване на държавна тайна по непредпазливост, казал висш магистрат.

Труд

"Импийчмънт за Първанов? Абсурд! Но все пак"

Има важни юридически аргументи срещу твърдението, че Първанов е нарушавал конституцията, като не е свиквал "най малко веднъж на три месеца" КСНС, коментира авторът. В конституцията пише само, че президентът оглавява този съвет, без да очертава правомощията и задълженията за свикването на съвета, а нарушението на конституцията трябва да бъде пряко, а не косвено/нарушавайки закона/, цитира изданието мнението на конституционалисти. Укорите към Първанов не са безпочвени, но те засягат не формалното изпълнение на закона, а преценката му за същността на политиката по националната сигурност, посочва авторът.

Труд

"Няма да ставаме патерица на властта"

Това заявява лидерът на ССД и съпредседател на ПГ на БНС Стефан Софиянски. БНС има ясното решение да не участва в никакви коалиции в този парламент, а и кой се качва на потъващ кораб, коментира той. Според него премиерът Сергей Станишев трябва да подаде оставка.

Сега

"Партиите не са закрили черните каси"

Финансирането на партиите се намира в тъмната зона, заявил социологът Антоний Гълъбов, експерт в "Прозрачност без граници", при представяне на мониторинга на асоциацията за кампанията за местния вот. Според "Прозрачност без граници" подобни нива на непрозрачност не е имало от 2001 г. досега.

24 часа

"За да няма скрито-покрито - пул за спонсори"

Предлага общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Идеята му е със законови промени да се регламентира, че компании, които работят с държавни структури - строителни фирми, в енергетиката и др., ако искат да даряват пари, да ги дават в пул към Министерството на финансите за спонсориране на партии и оттам средствата да се превеждат в зависимост от резултата на последните избори.

24 часа

"17 на сто скок на заплатите, заработили сме ги"

Иска в материал в рубриката "Анализи" заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Глобалната криза не е оправдание за бизнеса, може да я усетим чак догодина, смята той.

Труд

"Който ще клати икономиката, да вдига заплатите"

Заявява Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Три са основните причини за инфлацията - ръста на горивата, на храните и увеличението на доходите, което не е съобразено с по-ниския ръст на производителността на труда, коментира той. Тези, които пак искат да се вдигат заплати, без да отчитат тези предпоставки, обричат икономиката на нова опасност от срив, смята той. Според данни на НСИ, 24.3 на сто е реалният ръст на доходите на българските граждани в периода 1999 - 2007 г. Според изследването за последните 5 г. именно през 2007 г. е отчетен най-големият ръст на реалните доходи - със 7.7 на сто.

Дума

"Туристическият бранш пак поиска министерство"

Националният борд по туризъм, за чийто председател е избран Красимир Гергов, е подновил предложението си да има министерство на туризма. "Спешно е необходима нова стратегия", обяснява в интервю за вестника Гергов. Той отбелязва, че този отрасъл носи големи приходи в хазната, а България вече не е атрактивна дестинация за по-платежоспособни гости заради натоварената инфраструктура и унищожаването на част от природата.

Стандарт

"Казваме и заемите си на данъчните"

Това казва пред изданието изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Тя припомня предложение за законова промяна, според което заеми над определен праг да се декларират пред НАП и така едно от често срещаните оправдания за произхода на средствата да стане неприложимо. Все още очакваме политическа подкрепа за идеята, допълва Мургина. Тя отбелязва, че има тенденция за увеличаване на приходите от авансовия данък върху трудовите доходи след въвеждане на плоския данък, но още не могат да се правят генерални изводи.

Пари

"Булгартабак - стръв за четири големи акули"

Вестникът отбелязва, че интерес към покупката на холдинга са заявили Филип Морис, Джапан табако интернешънъл, Бритиш американ табако и Импириъл Табако.

БТА