Труд

 

"Търси се нов вицепремиер"

 

Нов вицепремиер без портфейл ще отговаря за еврофондовете, информира изданието. Заместник-министрите и заместник областните управители щели да бъдат съкратени с 20-30 на сто. На среща на тримата лидери в четвъртък вечерта Симеон Сакскобургготски заявил, че не иска да сменя свои министри. Но в парламента се заговори, че със сигурност от правителството си отива Веселин Близнаков /НДСВ/, министър на отбраната, допълва вестникът.

 

Труд

 

"Станишев бесен, царят не си дава министрите"

 

Нов кабинет "Станишев" със структурни и персонални промени ще има, а 40-то Народно събрание ще довърши мандата си - за това се договорили лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев /БСП/, Симеон Сакскобургготски /НДСВ/ и Ахмед Доган /ДПС/. Срещата била бурна, те не се разбрали почти по нито един конкретен въпрос, освен за вицепремиера, който да контролира еврофондовете, научил "Труд". Станишев бил твърдо решен да внесе в сряда в парламента предложенията си за нов състав на кабинета. "Огорчение легна между тримата на върха в БСП", коментира пред изданието Илияна Йотова, евродепутат от левицата. Тя прогнозира, че тримата - Румен Петков, Румен Овчаров и Сергей Станишев, отново ще бъдат добрият екип, че в сегашната тежка ситуация за БСП и в предстоящите избори ще си подадат ръка. Не знам точно кога ще е следващият конгрес, но дискусията ще бъда сериозна, ще има много битки вътре в БСП, но те няма да засегнат този екип, няма и да успеят да го разединят, посочва Йотова.

 

Дума

 

"Половината министри си тръгват"

 

По неофициална информация всяка от партиите в коалицията ще се раздели с по трима свои министри. Според материала кабинетът ще бъде ремонтиран по формулата 3:3:3.

 

Капитал

 

"Измъчени промени"

 

Станишев вдигна летвата на очакванията за реформи във властта, но трудно ще я прескочи, пише изданието. Според него предизвикателството пред Станишев е не просто да сглоби промените в кабинета, но и да ги аргументира.

 

Сега

 

"Мишки обсадиха потъващия политически кораб"

 

Коментира в приложението "Наблюдател" "Сега". В мига, когато стана ясно, че НДСВ ще продължи да се придържа към нелогичната си идея - да извива ръцете на партньорите в коалицията, от сумрака на опозиционните кулоари започнаха да надничат хора и цели партии, които очевидно изразяват готовност да зарежат опозиционността си, пише авторът. Според него "Атака" и БНД първи са показали колко относителни са ценностите, когато замирише на власт.

 

Капитал

 

"Парламентът трябва да контролира подслушването"

 

Това заявява в интервю председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Според него идеите за създаване на нова мегаагенция, която да обедини ДОИ и ДОТИ, са добри. Допълнителен позитив е , че всяко използване на СРС ще бъде остойностено и всяка поръчваща организация - била тя МВР, прокуратурата, ДАНС, следствие, ще трябва да съобразява броя поръчани СРС-та със своя бюджет, като така ще се избегне свръхизползване на СРС-та, обяснява той. Според него политическият и оперативен контрол върху тази мегаагенция трябва да го осъществява парламентарната комисия, а вътрешният контрол - самата агенция.

 

Труд

 

"Първите седесари днес са бедни пенсионери"

 

Тази равносметка прави пред "Труд" Петко Симеонов, участник в Кръглата маса и един от създателите на СДС. Ние имахме знания и ценности, но нямахме управленски опит, срещу нас бяха класни играчи, възседнали структурите на тоталитарната държава и разполагащи с нейните пари - познайте кой кого изхвърли от ринга, коментира той.

 

Сега

 

"България сама спря европари заради страх от скандал в ЕК"

 

Съобщава в челния си материал вестникът. Заради нарушения страната ни реши сама да анулира единствените два започнали проекта за строителство на пътища с финансиране от Кохезионния фонд на ЕС, в противен случай това ще стори Европейската комисия, пише вестникът. Министерството на транспорта обяви вчера, че търговете за избор на строители и надзорници за пътя Кърджали-Подкова и за участъка от магистрала "Хемус" от Околовръстното шосе на София до гара Яна са опорочени. Виновен отново е фонд "Републиканска пътна инфраструктура", транспортното министерство му препоръчва да не сключва договори с победителите в търговете, информира "Сега".

 

Труд

 

"Идват проблеми с 3-месечното отчитане на тока"

 

Предупреждава Любош Павлас, регионален мениджър на компанията ЧЕЗ за България. Ситуацията ще трае 2-3 месеца, ще има неща, които хората не са научили или не са могли да разберат, въпросът е как ще реагират, посочва той.

 

Класа

 

"Ръст в строителството ще има още 5-6 години"

 

Прогнозата е на Иван Бойков изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Сивият сектор в бранша може да се разпознае по нереално ниските цени, коментира още той.

 

Дума

 

"Политическият ни елит е безпомощен"

 

Заявява Атанас Семов, директор на Института по европейско право. Въпросът сега е не просто да има подмяна на персоналния състав на управлението, а на нагласата към управлението като дейност, коментира той. Това, което вижда в момента Европа, надхвърля всички критики, отправени преди присъединяването на България и Румъния, смята той. Според него е изключително важно през следващите 15 месеца до изборите и след тях енергично да покажем, че държавата ни е различна.

 

Монитор

 

"Кичът е световно явление"

 

Заключението е на музикантът Теодоси Спасов. В момента е разцвет на чалгата във всички сфери, дори и в политиката, преобладава и кичът, което е основният стил на чалгата, коментира той. Това обаче е световно явление - в Швейцария има клубове, където целият интериор е в стил кич, а от сцената излиза високохудожествена музика, докато в България е обратното- интериорът е суперлукс, а на сцената звучи кич, сравнява музикантът.

---------

БТА