Вестник Труд

"Рокадите минаха без скандали"

За пет часа дебати премиерът Сергей Станишев така и не обясни защо сменя четирима министри, не се разбра защо министерството на бедствията и авариите вече ще се нарича Министерство на извънредните ситуации, коментира изданието.

"Румен Петков се извини на МВР"

Бившият вътрешен министър събрал ръководството на министерството, сдал поста на Михаил Миков и се извинил на бившите си подчинени за грешките си. Като най-тежката си грешка Петков посочил кадровите решения за Илия Илиев и Ваньо Танов. Непростима грешка, с която подведох държавното ръководство и за това нося своята отговорност, казал Петков, цитиран от вестника.

"Уникалната ситуация"

Под това заглавие политологът Димитър Аврамов коментира, че страната ни се намира в уникално лоша ситуация – почти никой не харесва правителството, но никой не харесва и опозицията, поне парламентарната.

"Всеки войник с безплатна квартира"

Това обещава новият министър на отбраната Николай Цонев.До няколко седмици ще е готова цялостна концепция за разрешаване на жилищния проблем, посочва Цонев. Като един от приоритетите си той опрeделя пълна прозрачност на сделките в МО. Максимално постигане на целите за съвместимост със стандартите на НАТО и участието ни в мисиите зад граница, както и решаването на проблема с мотивацията на военните са сред другите основни приоритети в бъдещата работа на новия военен министър.

„US службите не вярват на ГДБОП"

Така вестникът тълкува думите на американския посланик в София Джон Байърли, който е дал интервю за изданието. "Ако ФБР или Сикрет сървис провеждат разследване срещу група, свързана с организираната престъпност в САЩ, и открият, че тази група има връзки с България по някакъв начин, става много, много трудно за ФБР или Сикрет сървис да се обърнат към ГДБОП и да споделят тази информация, ако имат опасения, че тя може да стигне до замесените престъпници", заявява Байърли. По думите му това е много конкретен пример за това как доверието може да се загуби и как то може да повлияе на способността на двете страни да си сътрудничат в усилията срещу организираната престъпност.

"31.3 млрд. лева имали българите"

Данните са на "Индъстри уоч". В тази сума влизат парите в брой, депозитите, инвестициите в акции и други ценни книжа, както и животозастрахователните продукти. Спрямо първото тримесечие на м.г. богатството на българина се е увеличило с 28.5 на сто и достига 4100 лева на човек от населението.

"250 710 евро за обезщетения и разноски”

Това е равносметката за България от вчерашните решения на съда в Страсбург. Общо пет решения срещу България постанови Евросъдът, 4 от тях са за обезщетения на пострадали от текст от Закона за реституцията.

Вестник Сега

"Министър на усвояването? Оригинално"

Коментар в приложението "Наблюдател" по повод създаването на поста вицепремиер по усвояване на еврофондовете. Според автора България дава сигнал за неразбиране на главната философия на европейското финансиране чрез децентрализация.

"Какво наследство получават новите министри"

Близнаков оставя добро наследство - Николай Цонев ще трябва да финализира през следващите месеци договор за 220 млн. евро, който е за изграждане на "Тактическа комуникационно информационна система на БА", коментира авторът. Един от тежките "дарове", които ще получи Валери Цветанов от предшественика си Нихат Кабил, са замразените 40 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД за хранително-вкусовата индустрия. Новият вътрешен министър пък ще трябва да сложи ред в хаоса и злоупотребите и да излови мишките първо в дупката МВР. Гайдарски оставя двора все така разграден, но поне е сложил тук-там колчета за новата ограда, е коментарът на вестника за бившия здравен министър.

"Данъчните почват акция за укрити доходи в чужбина"

Офшорните зони вече не са удобно прикритие за доходите на богатите българи, за пръв път тази година Националната агенция по приходите ще получи информация за доходите от лихви, получени от български граждани с банкови сметки в някои държави и територии със статут на данъчен рай, пише изданието.

Вестник Класа

"Промените в кабинета не отговарят на очакванията на Европа"

Твърдение на проф. Димитър Иванов, доктор на икономическите науки. Смените закъсняха, смята той.

Вестник Земя

"Обществото подкрепя промените"

Според данни на "Алфа рисърч" обществото е силно консолидирано около необходимостта от реформите, предлагани от премиера, а 39 на сто от анкетираните, са склонни да дадат кредит на доверие на Станишев.

Вестник 24 часа

"Георги Първанов поиска магистрала до Белград"

Три са основните направления, в които може да се развива бързо бизнесът между България и Сърбия - инфраструктурни проекти, енергетиката и инвестиции в района, където има засилено присъствие на българи, цитира изданието думи на президента Георги Първанов при официалното учредяване на българо-сръбския икономически форум. В него участват над 50 компании от двете държави, като целта е признаването на Косово от българите да не попречи на икономическите отношения между страната ни и Сърбия. Не знам дали има други столици в Европа, които да не са свързани с магистрала или първокласен железен път, както е между София и Белград, отбелязал Първанов и посочил, че има готов проект, част от коридор номер 10.

"Спрях участието си във всички фирми"

Това декларира пред изданието Николай Цонев. Като изпълнителен директор на агенция "Социални дейности" на МО работех на трудов договор и имах всички законни основания да притежавам дялови участия във фирми, нямах право да участвам в тяхното управление, обяснява той. Той отрича твърдения, че от него е зависело кой да вземе дадена обществена поръчка, например за доставка на хляб за армията. Пред вестника новият вицепремиер Меглена Плугчиева отбелязва: "Получих сложна задача в тотален цайтнот". Давам си сметка за огромната отговорност и за сложността на задачата, която трябва да бъде изпълнена в тотален цайтнот - в рамките на няколко месеца трябва да има реални резултати, коментира Плугчиева. Вярно е, че работата е сложна и рискова, но желаещите България да има успех по тази тема са преобладаващата част и затова въпреки отпора и въпреки някои интереси ще успеем, заявява тя. Плугчиева казва още, че според германския заместник-външен министър Гернот Ерлер назначаването й на този пост се тълкува от Брюксел като сигнал, че отношението ни към проблема с фондовете е много сериозно.

"Тест срещу 10 000 дрогирани убийци"

Поне 10 000 българи по неофициални данни всяка година сядат зад волана дрогирани и се превръщат в потенциални убийци, пише авторът. Вестникът започва кампания за закупуване на дрегери срещу дрогирани.

Вестник Стандарт

"Плугчиева ще наложи ред за европарите"

Имам впечатление от нейната настойчивост и упоритост, но гаранциите ще дойдат тогава, когато всеки по веригата знае какво прави, прави го по правилата и не прехвърля отговорността, отбелязва Миглена Кунева.

Вестник Монитор

Боклукът отново зарива София"

Една от причините, че сметището в Суходол може да бъде затворено, тъй като Софийският административен съд отмени решението за отварянето му, посочва изданието. Столичната община ще обжалва решението на съда.

Вестник Пари

"237 млн. евро сдобриха "Петрол" и "Лукойл"

След дългогодишни съдебни спорове Лукойл най-сетне успя да изкупи 75 бензиностанции на Петрол и петролната база в Илиянци. Стойността на сделката е 237 млн. евро, пише изданието. Продажбата на активите е част от извънсъдебно споразумение между българското представителство на петролния гигант и най-големия дистрибутор на горива в България.

/БТА/