Труд

"От Хисаря до Катарино - загубено време"

Според депутатът от НДСВ Христина Христова на срещата в Хисаря преди три месеца са взети решения, но не са предприети конкретни действия. Според Христова не е добра идеята да се обвърже ръстът на заплатите с линията на бедността и по-добре е да се обърне внимание на ниската производителност на труда.

Стандарт

"Най-много се караме за митниците и здравето"

Така е озаглавено интервюто с Алиосман Имамов от ДПС. Той информира, че основният документ, който ще обсъждат управляващите, е планът за изпълнение на актуализираната програма на правителството до края на мандата, а основният приоритет е повишаването на качеството на живот и доходите на хората. Имамов очаква да има разминавания на мненията около здравната реформа, но се надява на консенсусни решения по проблемите в образованието, по реформата в МВР, както и за подобряване на бизнесклимата и инфраструктурата.

Сега

"Частните здравни каси да са доброволни"

Това е мнението на Донка Михайлова, депутат от БСП, изразено пред изданието. Според нея трябва да остане основен пакет услуги, който да се плаща от националната каса.

24 часа

"Още пари - инак ще ни лекуват виетнамци"

Управляващата коалиция ще решава отново какво ще се прави със здравната реформа и прогнозира, че този път може да се очаква напредък. България е с най-ниската здравна вноска в ЕС и с най-високия процент от брутния продукт на здравеопазването, отбелязва изданието.

Дневник

"Има консенсус да се увеличат средствата за здравеопазване"

Това отбелязва в интервю заместник-председателят на парламентарната здравна комисия Тодор Кумчев. Надделява мнението, че трябва да се промени финансирането на системата, като се увеличи процентът от БВП за здравеопазване, както и размерът на здравноосигурителната вноска от 6 на 8 процента, допълва Кумчев. Според него това може да стане още в началото на следващата година.

Стандарт

"Закриват "Бърза помощ"

Ако някой се нуждае от помощ, трябва да позвъни на тел. 150 или 112 и от най-близката болница ще изпратят лекар. Според вестника се очаква "зелена светлина" на тази идея на здравния министър Евгений Желев да даде Съветът на коалицията на предстоящото си заседание.

Новинар

"Няма нужда да се харчат пари за контрол на ДАНС"

Казва в интервю депутата от НДСВ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. НДСВ не одобрявало идеята на БСП за изграждане на специализирана парламентарна комисия, която да контролира ДАНС. НДСВ ще предложи пакет от мерки за улесняване на работата на полицията с гражданите и за борба с корупцията от най-горния полицейски състав до редовия полицай.

Труд

"Който работи добре в МВР, да бъде спокоен"

Това казва в интервю за вестникът министърът на вътрешните работи Михаил Миков. По повод очакванията за критики от Брюксел за сигурността и вътрешния ред в предстоящия доклад за България Миков коментира, че проблемите на България в областта на правосъдието и вътрешните работи не са от вчера. Смятам, че и сега ще успеем да докажем, че ненапразно сме влезли в ЕС без предпазни клаузи, допълва той. Вътрешният министър признава, че сигналите от ЕК са тревожни и че са нужни структурни, законови и кадрови промени.

24 часа

"Мишо, който събаря стените"

Търси истината в спора, влага хъс, но никога злоба, а стигне ли се до обща позиция, я защитава, дори когато личното му мнение първоначално е било друго. Така изданието описва новия вътрешен министър Михаил Миков.

Труд

"Започват дела срещу Румен Петков и Ангел Александров"

Срещу бившия директор на националното следствие Ангел Александров прокуратурата е образувала наказателно преследване за издаване на държавна тайна, научил вестникът. До седмица и срещу бившия вътрешен министър Румен Петков може да тръгне наказателно производство за осветляването на Алексей Петров като агент на ДАНС.

Труд

"Мръсните пари - в луксозни вили и хотели"

Достатъчно е да погледнем луксозните лимузини в София, които са в пъти повече от другите европейски градове. Или бумът на строителството по Черноморието. Със сигурност не всички капитали, вложени в коли или хотели у нас, имат легален произход, цитира вестникът думи на шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов по време на конференцията "Изпиране на пари: Отговорът на институциите". Форумът бе организиран от фондация "РискМонитор", НСлС и холандското посолство у нас. Най-простата схема за пране на пари била суми, натрупани у нас или в чужбина от нерегламентирани дейности, се прехвърлят през няколко банки и чрез офшорни фирми да идват в България под формата на чуждестранни инвестиции. Общо 14 осъдителни присъди за пране на пари са издали българските съдилища от 2006 г. насам.

Класа

"Няма магическа формула за борба с организираната престъпност"

Коментира пред ежедневникът зам.-директорът на НСлС Румен Георгиев. Противодействието на пране на пари е съвсем нова материя не само за България, а за целия свят, такъв тип форуми помагат за по-добрата ефективност в сработването на различните институции, отбелязва той.

Монитор

„Връщат аптеките на бизнеса”

Изданието информира от първа страница за предложението на Министерски съвет да отпадне забраната само фармацевти да могат да откриват аптеки. Кабинетът одобри днес промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и ще ги внесе за обсъждане и приемане в Народното събрание.

168 часа

"Ще строят осмо рилско езеро"

Нов водоем с размерите на най-голямото от 7-те рилски езера ще бъде изграден в рамките на курорта в планината, пише изданието. Еколозите били категорични, че този водоем ще се използва за производство на сняг и ще доведе до проблеми, но инвеститорите отричат подобни намерения.

Сега

"36 контролни органа поддържат хаоса в България"

Институции с огромни бюджети, правомощия и много служители трябва да спасяват хората от негодни храни, незаконно строителство, финансови измами, пътни нарушители, отровен въздух, но положението не се подобрява, а става все по-лошо, отбелязва вестникът.

Сега

"Бюджетният излишък счупи всички рекорди"

Само за три месеца излишъкът в бюджета е достигнал 1.66 млрд. лева, сочи отчетът на Министерството на финансите за януари-март 2008 г. Сумата е тройно по-голямо от излишъка в хазната, натрупан за същия период през миналата година, сравнява изданието.

Труд

„Концесията на магистрала Тракия е на ръба на провала”

До момента нямам информация от концесионера да е осигурил финансиране. Не са търсили контакт с мен по въпроса, а последната ни среща беше преди Великден, съобщил пред вестника министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Изданието припомня, че условия пред сделката е концесионерът - португалско-българския консорциум "Магистрала "Тракия" АД да осигури банков заем до 14 май за изграждане на аутобана.

24 часа

„Дават земя до пътя”

Земи край магистралите и главните пътища ще бъдат предложени на инвеститори, за да изградят там ТИР паркинги, пише в челния си материал вестникът, който извежда новината от интервю с министър Асен Гагаузов пред вестника. Започва проектиране на специални комплекси, в които тежките камиони да се отбиват през почивните дни, така можем да спрем трафика, посочва Гагаузов. "На всеки 60 км паркинг за тирове", е озаглавено интервюто с Гагаузов.

24 часа

"Токът скача с 16 на сто след 30 дни"

От 1 юли се очаква и верижно поскъпване на природния газ с около 11 на сто и на парното с 15-20 процента.

Монитор

"Ние сме господарите на газа"

Така е озаглавено интервюто с Александър Медведев, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром". Според Медведев включването на България към проекта "Южен поток" ще помогне решително за осъществяването на амбициите на страната да стане енергиен център на Балканите. Не смятаме проекта "Набуко" за конкурент и не се приготвяме да му пречим, отбелязва още той.

24 часа

"Българите влизат в управлението на Европа"

Под такова заглавие вестникът публикува позицията на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски за Лисабонския договор. Сакскобургготски припомня, че българският парламент е ратифицирал Лисабонския договор и допълва, че можем да се гордеем, че България е станала съосновател на онази европейска общност, в която ще живеят децата ни.

Пари

"Радиото е спътник"

Отбелязва пред изданието директорът на БНР Валери Тодоров. С навлизането на новите технологии радиото ще предлага много повече възможности за слушане и гледане, ще се промени и начинът на инвестиране, прогнозира той.

БТА