Вестник Труд


"Борис Велчев разкритикува инспекторатите"

Контролните органи в държавата могат да работят много по-добре в борбата с корупцията. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев при откриването на конференция за сътрудничеството при разследването на корупционните престъпления. Едва 11% от образуваните досъдебни производства през 2006 г. за контрабанда, подкупи и други корупционни престъпления са по сигнали от държавни контролни органи. У нас всяка институция има инспекторат, а през 2006 г. са получени само 24 сигнала от тези служби, като половината дошли от МВР.

"Предлагат шестима прокурори за уволнение"

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е внесла във Висшия съдебен съвет 6 предложения за освобождаване на обвинители заради извършени от тях длъжностни престъпления. Трима прокурори пък доброволно се разделили със системата след като се запознали с резултатите от проверките срещу тях. Това съобщи вчера Малена Филипова, началник на Инспектората към ВКП. През миналата година нейните инспектори проверили 716 магистрати. За 25 от тях имало данни, че са извършили дисциплинарни нарушения.

"С ДПС Борисов няма да управлява, но не може без диалог с Доган"

В коментар под това заглавие изданието припомня се, че наскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи Ахмед Доган за политик номер едно в България. Вероятността Борисов да управлява съвместно с ДПС е минимална. Но възможността да управлява без политически диалог с Доган клони към нула. Борисов не е еднодневка в политиката. Властта го интересува не защото сега я няма, а защото търси успех нагоре и нагоре. Осъзнаването на ролята и значението на политическия противник не означава автоматично нито съглашателство, нито безкритичност. Само ако си способен обективно да преценяваш срещу кого точно си се изправил, имаш шанс да го победиш, пише авторът.

"Камиони на протест срещу скъпи горива"

Стотици шофьори на тирове протестираха вчера срещу високите цени на горивата. Според тях държавата трябва да предприеме спешни мерки за поевтиняване на дизела и да спре лицензирането на нови масови превозвачи. Иначе щели да последват верижни фалити на транспортни компании. Евтин дизел е равносилно на бензинов шок, предупреждава министърът на транспорта Петър Мутафчиев. "В голяма част от по-напредналите индустриални страни като Франция и Германия цената на бензина е по-висока от цената на дизела, което дава по-добри възможности за самия бизнес. Но подобна мярка ще окаже страшно голямо влияние и на потребителите на бензин - става дума за личните автомобили", каза министърът.

Вестник 24 часа


"Петков без имунитет до дни"

До няколко дни прокуратурата ще внесе искане за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър Румен Петков. То е заради разследването срещу него за осветяването на агента от ДАНС Алексей Петров. Това съобщи вчера главният прокурор Борис Велчев. Искането ще е въз основа на материали, събрани от Софийската градска прокуратура, която се занимава със случая.

"Сътрудничеството с ОЛАФ щяло да е тест"

"Особено място в работата на всички ведомства, отговорни за усвояване на средствата от ЕС, ще заема сътрудничеството с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Това ще е тест за всички, за да се докаже прозрачност и готовност при усвояването
на средствата от ЕС." Това мнение е споделила вицепремиерът Меглена Плугчиева пред ръководството на Държавната агенция "Национална сигурност". Плугчиева посети вчера шефовете на родното ФБР, за да обсъдят как да засилят сътрудничеството си и да се повиши контролът при усвояване на средствата от ЕС.

Вестник Стандарт


"И полицай номер едно хвърли оставка"

Шефът на Националната полиция главен комисар Веселин Петров подаде оставка. Съобщението бе пуснато късно снощи в сайта на МВР. В него пише само, че след среща с Петров вътрешният министър Михаил Миков ще реши дали да подпише документа или не. Тръгвам си, защото новото ръководство ми няма доверие и не желае да работи с мен. Показа ми, че мнението ми не се зачита, за разлика от това на мои подчинени, коментира Петров.

"ГЕРБ: Пактът срещу Доган е антибългарски"

ГЕРБ няма да участва в действия, които целят да пробудят напрежение на етническа основа сред българските граждани. Това заяви председателят на партията Цветан Цветанов, след като ГЕРБ отказа да подпише пакт на опозицията срещу ДПС. Според ВМРО, СДС и "Атака" хората на Ахмед Доган били преяли с власт и им е нужна "политическа диета от 8-12 години". ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС, но подобни пактове не са демократични. 

Вестник Сега


"Пролет пукна, опозицията - не"

Според автора на материала основният проблем на опозицията е, че трябва не само да критикува адекватно и точно актуалните проблеми на властта, а и да посочва алтернатива. В това отношение имат много труден съперник в лицето на управляващите, които разполагат с огромния ресурс на бюджетния излишък и успешно приспиват с пачки критичното отношение на електората. Основната политическа интрига се свежда до това дали след парламентарните избори министър-председателят ще се казва Борисов или Станишев. Очертава се ДСБ дори да не мине бариерата от 4%, а за СДС това също не е много сигурно. Единственият шанс на двете партии е слуховете за оттеглянето на Иван Костов да се окажат верни и те да намерят някаква форма за съвместно явяване на избори. Но вероятността да направят правителство с ГЕРБ е никаква. Мястото на "Атака" в следващото НС е гарантирано, но никой не я поставя в сметките си в бъдещата управляваща коалиция.

Вестник Дума


"Властта в акция за парите по САПАРД"

Всички трябва да работят изключително мобилизирано и до края на юли да се навакса изоставането по САПАРД. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с вицепремиера Меглена Плугчиева, заместник-министъра на земеделието и храните Димитър Пейчев и директора да ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков. Премиерът припомни, че през следващите седмици предстоят три проверки от Брюксел по земеделските програми.

Вестник Класа


"Водният заем на София спасен"

Вицепремиерът Меглена Плугчиева похвали вчера столичния кмет Бойко Борисов и екоминистъра Джевдет Чакъров за работата им по проблемите с отпадъците на столицата и водния сектор. На среща в Столичната община бе обсъдено отпускането на 58.5 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА за строеж на ВиК колектори и пречиствателни станции в столицата. Изпълненото досега от Столична община и МОСВ спасява проекта и ще уверя в това еврокомисаря по регионалното развитие Данута Хюбнер, заяви Плугчиева.

Вестник Монитор


"Европа ще ни даде шанс заради жените във властта"

Мнение на Юлиана Николова, директор на Европейския институт. В интервю за изданието тя представя очакванията си от доклада на Еврокомисията по "Правосъдие и вътрешни работи". Аз съм изключителен оптимист, казва тя. Очаквам да е много тежък, защото проблемите са действително много тежки, след скандала в МВР, който се разрази между междинния и крайния доклад. Не очаквам да предложат предпазна клауза. Смятам, че ще се въздържат и ще ни дадат още един шанс заради жените в управлението - Миглена Тачева и Меглена Плугчиева. Когато беше избран главният прокурор, се заложи много на него и комисията смени тона. Смятам, че ще им дадат време.

/БТА/