Труд

 

"Доказахме, че може без частни уроци"

 

Това заявява министърът на образованието Даниел Вълчев. Вярвам, че матурите ще покажат първо, че образователният минимум в гимназиалния етап е достижим без частни уроци, коментира Вълчев. Другото, което ще се окаже вярно, е, че има много големи образователни различия в България, отбелязва той. Общата картина ще ни даде възможност да видим в кои региони и училища има проблеми, за да насочим

усилията си към тях, обяснява Вълчев.

 

Сега

 

"Среден успех от матурата по български - добър 4"

 

Първите 20 процента проверени тестове показват, че средните оценки варират между 60 и 65 точки от 100 възможни с тенденция към лек спад, цитира изданието министър Вълчев. При класическата скала това означава оценки малко над 4.00, изчислява "Сега". Проверители потвърдили пред вестника, че децата основно са се провалили на съчинението, което означавало, че учителите все по-малко ги карат да разказват и разсъждават в час. 

 

Стандарт

 

"Шериф във всеки град"

 

Съобщава от първа страница изданието. Всеки град ще има вече по един суперполицай, който ще озаптява бандитите, огромната власт се дава в ръцете на шефове на областни полиции, които вече ще могат да спускат нареждания на местните антимафиоти и пожарната, според предложения за промени в Закона за МВР. Това съобщава  главният секретар на МВР Павлин Димитров в интервю за "Стандарт", което излиза със заглавие "Крилце или кълка за КАТ". Започваме негласен контрол върху работата на служителите, които имат пряко отношение към контрола на пътя, казва още Димитров.

 

24 часа

 

"За 8 месеца 39 депутати мълчат като риби"

 

Толкова народни представители не са се изказали от парламентарната трибуна нито веднъж за последните 8 месеца, според справка на парламента, която обхваща периода  от 1 септември 2007 г. до 7 май 2008 г. Сред "рибите" в парламента е и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който за пореден път е рекордьор по неизвинени отсъствие от работа, коментира изданието. Около 40 са най-примерните депутати, които винаги са били в залата.  Вестникът съобщава още, че за последните 8 месеца депутатите са изхарчили двойно повече пари за командировки в страната, отколкото за пътувания в чужбина 

 

Сега

 

"Всички обвиняват ДПС за пазара на гласове в Сандански"

 

Дни преди извънредните избори за общински съветници в Сандански основните партии в града излязоха в обвинения срещу ДПС за мащабна покупка на гласове, информира изданието. "Всички лидери, които по цял ден говорят, че се занимаваме с покупка на гласове, сами правят точно това, крадецът вика "Дръжте крадеца", е коментарът на областния лидер на ДПС в Благоевград Ведад Хюсеин. "

 

24 часа

 

"С 18 лева вдигаме 1.5 млн. пенсии от октомври"

 

Посочва пред "24 часа" управителят на НОИ Йордан Христосков. Преизчислението от 1 октомври ще стане на базата на средния месечен осигурителен доход за 2007 г., който е 398.17 лева, обяснява той. Другите два елемента от формулата - осигурителният стаж и индивидуалният коефициент, ще се вземат от пенсионното досие без промяна, допълва Христосков. Той уточнява, че преизчислението ще обхване всички трудови пенсии, но реално увеличение ще получат само отпуснатите до 2000 г. и малка част от сумите, отпуснати през 2001 г. При останалите пенсии няма да има промяна, защото доходът, от който са изчислени заедно с индексацията през следващите години е по-висок от 389.17 лева.

 

Новинар

 

"5000 лева глоба за фас на улицата"

 

За това предложение съобщава от първа страница "Новинар", като се позовава на столичния заместник-кмет по сигурността Юлия Ненкова. Санкцията е предвидена в новата наредба за обществения ред, която предстои да бъде приета от общинарите до края на годината.

 

Дневник

 

"Преносимостта на мобилни номера върви нормално, проверяваме

жалбите"

 

Съобщава в интервю за "Дневник" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Появиха се оплаквания за нелоялна конкуренция, за да се запазят клиенти, и проверяваме жалби от един мобилен оператор по отношение на

друг, обяснява той. Божков прогнозира, че в края на юли ще бъде проведен търга за четвъртия мобилен оператор.

 

Класа

 

"ДДС-то няма да се намалява, засега"

 

Коментира пред "Класа" Петър Кънев, депутат от Коалиция за България. За момента е сигурно, че ние в коалицията сме категорично против въвеждане на диференцирани ставки за определени групи продукти и това не е поради липса на пари, посочва Кънев. Проблемът според него е  психологически -  отвори ли се вратичката за намаляване на ДДС-то на детските храни и учебниците например, щели да завалят искания от различни браншове и организации.  

 

24 часа

 

"Греховна страст по камиона"

 

Транспортната комисия на парламента тихомълком отхвърли предложението на депутата Светослав Спасов тежките камиони да бъдат свалени от магистралите през събота и неделя, коментира авторът. Така депутатите показаха, че служат не на народа си,  а на чужди корпоративни интереси, посочва той и припомня, че 229 българи са загинали през миналата година в резултат на катастрофи, предизвикани от ТИР-ове.

 

Дневник

 

"Надвисва мониторинг и за еврофондовете"

 

Европейската комисия може да въведе още един механизъм за наблюдение на България, като засили допълнително контрола върху управлението на еврофондовете, пише изданието. За това настояват експерти към институцията, които работят върху

юлския доклад за наблюдаваната от Брюксел сфера на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност, научил "Дневник" от източници в комисията. Вчера срещу страната започна поредна наказателна процедура,  тя е заради екомрежата "Натура 2000", пише "Дневник". Причините са недостатъчните мерки за защита на дивите птици и фактът, че шест от нотифицираните зони са значително орязани.  

 

"Класа"

 

"ЕК започна още 2 наказателни процедури срещу България"

 

Освен за защитата на птиците,  Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради "квотната система, свързана с производството на електричество и с доставки, ограничаващи достъпа до трансграничен капацитет за пренос". Процедурата е в резултат на оплаквания за начина, по който функционира пазарът на ток у нас от началото на годината.  Вчера ЕК закри процедурата по нарушение на европейското законодателство във връзка с независимостта на КРС, информира изданието.