Труд

 

"Премиерът прави сериозна грешка, като назначава свои съветници

в бордовете"

 

Цитира "Труд" от първа страница думи на президента Георги Първанов в интервю за вестника. Тези назначения идват буквално след скандала с необявените доходи на заместник-министри и други чиновници, участници в бордове, и вместо тази практика да се изчисти, сега да се назначават премиерски съветници за мен е необяснимо, недалновидно, коментира държавният глава.

 

"Ще има скрит бойкот срещу избирателната реформа"

 

Така е озаглавено интервюто във вестника с президента Георги Първанов. Всяка промяна ще разклати положението на партийните апарати и на лидерите, които искат да печелят с малко, но дълготрайно, посочва президентът Георги Първанов. Моето усещане е, че тези продължителни консултации между парламентарните и част от извънпарламентарните партии са на път да ни доведат не до промяна, а до утвърждаване на статуквото - с леки корекции за уточняване на избирателните списъци, за по-ефективна изборна администрация и толкова, прогнозира Първанов. Онова, което ще накара гражданите да отидат до урните, го няма, няма я волята за въвеждане на мажоритарен елемент, макар и в ограничен мащаб - със смесена избирателна система, посочва държавният глава. Той допуска, че ще бъде предложена отново преференциалната система, което по думите му е имитация, защото гражданите пак ще избират анонимни партийни листи.

 

"Докога ще търпим босове с охрана по улиците?"

 

Е заглавието на друга част от интервюто с президента. Това е недопустимо, това обезверява хората от МВР в ефективността на системата, посочва Първанов.   Очакванията на Първанов за доклада на ЕК е, че няма да има предпазна клауза и тежки санкции от страна на Еврокомисията, но критика - да. Очаквам обаче да има и окуражаване за онова , което правителството прави, за да навакса загубената динамика,

прогнозира той. 

 

Сега

 

"Споразумението със САЩ за визите няма да ни скара с ЕС"

 

Коментира пред "Сега" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той припомня, че по време на посещението на премиера Сергей Станишев в САЩ ще бъде подписано споразумение, което ще бъде голяма крачка напред във връзка с отпадането на визите за САЩ. По повод предстоящия доклад на ЕК за България Калфин коментира, че правителството върши повече неща, отколкото се отчитат в докладите на ЕС. Виждам, че има политически сили, които не само се възползват, но и се стремят да предизвикат остра реакция от ЕС, отбелязва той.

 

Стандарт

 

"Следователите стоят без работа"

 

Посочва в интервю за "Стандарт" директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Вече нямаме залежали дела, в НСлС имаме за миналата година стотина дела, тоест се пада по около едно дело на човек, информира той.  По повод бъдещия доклад от Брюксел той отбелязва, че не сме постигнали решаващ прелом в борбата с организираната престъпност и корупцията и трябва да очакваме обективно отразяване на действителността от доклада. Според него проблемът за неразкриването специално на някои знакови поръчкови убийства не е само в една институция. Докато не се реши проблемът със сивата икономика и с прането на пари, този бизнес ще се решава по кървав начин.

 

Сега

 

"ВСС плаши депутатите с война"

 

ВСС заплашил вчера да прекрати всякакви контакти с депутатите, а повод е случаят с председателя на ВАС Константин Пенчев, който в края на миналата седмица бе подложен на нападки при представянето на доклада на ВАС в парламента. "Няма да стъпя в парламента, докато няма диалог", цитира изданието думите на Пенчев.  ВСС ще се срещне с председателя на парламента Георги Пирински, за да се обсъдят правила, по които занапред да протичат дискусиите при обсъждането на магистратските доклади.

 

Класа

 

"ДКЕВР се опитва да смали скока на електроенергията”

 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиранеще се опита да намали поскъпването на тока от 1 юли, пише "Класа", като цитира председателя на комисията Константин Шушулов. Според него вече са успели да намалят увеличението с

2.5 процента.

 

24 часа

 

"Смешни оценки, докато 220 V ни удрят по джоба"

 

Анализира в материал за "24 часа" депутатът от БНД и бивш вицепремиер Лидия Шулева. За да могат да бъдат правилно регулирани цените на тока, трябва да изпълним директивата на ЕС за разделяне  на производството на еленергия от преноса и от

разпределението, посочва тя. У нас НЕК е производител, но има и известна търговска дейност, а прави и основния пренос на еленергия, отбелязва Шулева.

 

Класа

 

„Жеваго на обиколка в „Кремиковци”, искал и ЦСКА”

 

Украинският милиардер Константин Жеваго - кандидат-купувач на "Кремиковци", посети вчера комбината, информира в челния си материал "Класа". Жеваго се готви да стане новият собственик на ЦСКА , пише още вестникът. Според украински медии Жеваго бил задължен от българското правителство да се обвърже  и с ЦСКА,

ако иска да придобие "Кремиковци". 

 

Сега

 

"България прати в Брюксел жалък отчет"

 

Скромен и неточен отчет за успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията прати в Брюксел правителството, коментира изданието. Сред изброените  резултати само един е посочен с конкретно име - разбитата криминална структура в Бургас, водена от Димитър Желязков-Очите, допълва вестникът. Очакваният на 16 юли доклад на ЕК за България ще вземе отчета на кабинета под внимание и ще го сравни с фактите, събрани от брюкселските експерти, посочва още "Сега". И този път България не може да отчете очакваното от Брюксел арестуване на

босове на големи престъпни групировки, както и присъди или обвинения за корупция срещу бивши и настоящи министри, коментира вестникът.

 

Монитор

 

"Европа не иска да ни наказва, иска свършена работа"

 

Отбелязва пред "Монитор" евродепутатът от левицата Маруся Любчева. В Европейския парламент на България гледат като на всички останали страни, контролът по изразходването на средствата на ЕС се отнася за всички държави-членки, коментира Любчева. Според нея вътрешните дебати често се изострят по политически причини. Струва ми се, че и при нас се получи същото, имам чувството, че на някой хора много им се иска да бъде наложен  на България предпазна клауза, като с това смятат, че постигат своя политическа печалба, допълва Любчева.

 

Сега

 

"Евростат не послуша Станишев"

 

Коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Вестникът цитира данни на Евростат, според които заплащането на час на българина е 1.65 евро, а в ЕС средното равнище е 20.65 евро. Според прогнозата България ще загуби до 2050 г. една трета от населението си. Но всяко зло за добро - колкото по-беден е някой европейски район, толкова по-големи шансове има да кандидатства за пари от кохезионния фонд, заключава авторът.