Труд

"Шест стъпки към промяната"

Според проф. Михаил Константинов политическата система трябва да се промени плавно и безболезнено по един добре познат в историята начин: чрез промяна на изборните закони и на изборната практика. Шест са стъпките, за да се случи това. Първо, годината 2009 трябва да е първата, от която нататък в изборите ще участват само живи и явили се пред урните избиратели. Второ, тъй като класически мажоритарен избор за част от депутатите и за общинските съветници не се очертава, то нека направим гъвкави партийни листи с възможност за пренареждане на кандидатите. Трето, изборната технология трябва да се унифицира.Четвърто, след 2009 г. ЦИК трябва да стане постоянно действащ орган. Пето, за всяка изборна кампания всяка партия трябва да има една-единствена банкова сметка. И шесто, след всяка присъда за купуване на гласове - автоматично касиране на изборите, за да е пълна финансовата загуба на политическите брокери.

24 часа

"Десни при президента за мажоритарния вот"

Десни опозиционни депутати избраха Георги Първанов за партньор в борбата за въвеждане на мажоритарен вот. Независимите Мария Капон, Димитър Абаджиев, Елеонора Николова и Нено Димов поискали с писмо среща с президента и от "Дондуков" 2 приели. В групата е и лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Десните ще убеждават Първанов да инициира първия национален референдум, в който хората да решат как искат да избират следващия парламент.

24 часа

"Станишев вече е началникът в държавата"

Единодушни са председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на СДС Пламен Юруков. В общо интервю те коментират взаимоотношенията президент-премиер. Цветанов: "Президентът участва активно в съставянето на този кабинет. Постепенно президентът загуби позиции и премиерът направи рокадите, с които иззе влиянието, което имаше Първанов". Юруков: "Явно е, особено със заменките, които направи министър-председателят, че в един момент той привлече олигарсите на своя страна. И ако има някакъв вътрешен конфликт, то е за това на чия страна да бъдат тези, които преди това спонсорираха и помагаха на президента". Цветан Цветанов обявява, че водят официални разговори със СДС за общо управление, ако нямат мнозинство след парламентарните избори.

Класа

"Контролът над ситуацията в България е изпуснат"

Така смята проф. д-р Димитър М. Иванов. В интервю за изданието той коментира критиките на президента Първанов към премиера Станишев. Иванов подчертава, че е очаквал повече същностна критика от държавния глава по основните проблеми на страната, едно много по-силно "тропване по масата", още по-ясно послание към политическите партии и към правителството. "Очевидно е, че премиерът и неговото правителство не разбират, че само с обещания Европа няма да ни повярва. ЕС е съвършено друга лига, с далеч по-високи стандарти от това, което коалиционният кабинет на България предлага като решения на критиките. Контролът над ситуацията в страната е изпуснат", алармира Иванов. Професорът е категоричен, че борбата с корупцията трябва да започне от най-горе, от самите органи, борещи се с нея.

Монитор

"Политика не се прави само със скандали"

Анализира политологът Георги Иванов. Подчертава се, че вътрешното напрежение в БСП, породено от обтегнатите отношения между Станишев и Първанов е стратегически изгодно за опозиционните партии. Вероятно натискът на десницата и "Атака" върху правителството ще се засили, тъй като няма институционални механизми, чрез които той да бъде проектиран върху президента. Полза от дисбаланс и вражди между институциите няма да успее да извлече никой, а най-малко ще спечели обществото. Нужна е по-цивилизована и конструктивна критика, която да се превърне в истински легитимен коректив на изпълнителната власт. Прави впечатление, че политическата действителност в България в последно време все повече започва да се конструира около скандалите, пикантериите, булевардната реалност. На заден план остават и почти липсват сериозните дебати и разговорите за политиката.

Труд

"Президентът свиква консултативния съвет"

Президентът Георги Първанов свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 24 юни, съобщиха от "Дондуков" 2. Темата е: "Последиците за сигурността на България от участието на страната в големи енергийни проекти. Доклади ще изнесат вицепремиерът Ивайло Калфин, икономическият министър Петър Димитров и екоминистърът Джевдет Чакъров.

Стандарт

"Плугчиева се закани: Министри на прокурор"

Проверки на всички проекти с еврофинансиране ще изиска вицепремиерът Меглена Плугчиева. Ако се докаже, че хора от министерства или дори министри са имали участие в източването на еврофондове, няма да се поколебая да дам резултатите на прокуратурата, отсече тя. В понеделник Плугчиева ще обсъди с министрите на транспорта, регионалното развитие и на финансите десетте проекта по програма ФАР, спрени от Еврокомисията. Целта на срещата е да бъде взето най-доброто решение и да се преценят възможностите, така че да не се налага проектите да бъдат замразени.

Труд

"Някой се бои да не остане на една заплата"

Така е озаглавено интервюто с актьора депутат от НДСВ Андрей Баташов. Тай посочва, че народните представители нямат право да упражняват свободни професии, с изключение на научна или преподавателска дейност, или упражняване на авторски или сродни права. Сродните права това са изпълнителските права, в които влиза и актьорската професия. Така че в моя случай не виждам никакъв конфликт на интереси, заявява Баташов.

Сега

"Сметната палата ще брои имотите на Ахмед Доган"

Сметната палата ще провери имущественото състояние и бизнесът на Ахмед Доган. Решение за това взе парламентарната комисия за борба с корупцията по предложение на ДСБ. "Когато има съмнения, те трябва да се проверяват и анализират, за да се получи достоверна информация, свързана с политическата корупция", посочи Елиана Масева от партията на Иван Костов.

Труд

"Само работещите учени ще вземат пари"

Това заявява новият председател на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов. Той разказва: "Започнахме процес на атестация на научните звена. Очаквам да има и външни оценители от европейски изследователски институции. Също така ще оценяваме организацията и структурите на институтите, както и самите учени. Преди това ще актуализираме критерийте за оценка. На тази база ще преценим имаме ли институти, които вече са изпълнили своята мисия и трябва да преустановят своята дейност. Има ли учени, които работят добре, и други, които работят зле."

Труд

"Германец влиза в агенция Пътища"

Германски експерт ще бъде съветник на мениджъра на агенция "Пътища", това ще е един допълнителен контрол, обяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева. Присъствието на чуждия специалист щяло да донесе опит, нова информация, съдействие и помощ. Плугчиева припомни, че трансформацията на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в държавана агенция става факт заради сериозна компрометираност на работата на фонда. Новата структура ще бъде управлявана от надзорен съвет, тъй като контролът бил слабото място в работата й.

24 часа

"Стряскат ни, че ту пускат, ту спират тока"

Токът ни ще спира по-често, а авариите ще се отстраняват по-бавно. Такова предупреждение направиха в обща декларация и трите електроразпределителни дружества у нас. Те правят драматичните прогнози заради предстоящото решение на ДКЕВР за цените на тока от 1 юли. Скокът най-вероятно ще е с 14 на сто. Реакцията на електроразпределителните компании е заради свитите инвестиции и оперативните разходи. Регулаторът е намалил предвидените за трите компании вложения с 681 млн. лв. Оперативните разходи са свити с 54%. Няма опасност от често спиране на тока и нарушаване на сигурността на електрозахранването, контрира вчера заместник-шефът на ДКЕВР Валентин Кирчев. Средства за поддържане на съоръженията в добро техническо състояние и за обслужване на дейностите в дружествата са осигурени.

БТА