Труд

 

"Първанов прави форум "Български дебати”

 

Президентът отново призова вчера за промяна на сегашния политически модел в страната, като заяви, че референдумът е средство, а целта е да променим съществено функционирането на политическия модел в частта за изборите. Първанов коментира предложение на опозиционни партии президентът да насрочи референдум за определяне на избирателна система, по която да се произведат следващите парламентарни избори. "Смятам, че сега сме в етап, в който трябва да проведем активни двустранни консултации и, второ, да започнем сериозно многостранния дебат. В тази връзка още в началото на юли, след разговор с премиера и с лидерите на политическите партии, ще организирам форум "Български дебати", посветен на темата", каза още държавният глава.

 

"Командир и Генерал пъдят заедно властта"

 

Премиерът Сергей Станишев незабавно да представи мерки за справяне с инфлацията, призова вчера лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента. "Докато европейските правителства се борят със скока на цените, тройната коалиция трупа излишъци от нашите пари, за да ги раздава на обръчи от фирми", възмути се Командира. За справяне с кризата тъмносините искат намаляване на акцизите за горивата и значително сваляне на ДДС и нова енергийна стратегия. За откровен разговор със СДС и ДСБ заговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ако сме искрени в желанието си да махнем тройната коалиция, ще се намери начин да се проведе среща. Общото между ДСБ и ГЕРБ е свалянето на властта", отсече столичният кмет.

 

24 часа

 

"Плугчиева - отличник, изостава Цветанов"

 

Анализът на "24 часа". В политическите среди явно тече прегрупиране и общественото мнение реагира. Това е най-общият извод от националното представително проучване на МБМД, проведено в средата на юни. Настроението за приближаващи се избори личи в нарастващата готовност за гласуване - около 50%. Доказателство е и фактът, че рязко намалява рейтингът на парламента - до 14% доверие и 82% недоверие. Доверието в основните политически фигури остава много близко да измереното през пролетта. Георги Първанов /43,2%/ и Сергей Станишев /22,1%/ губят само по 1% от рейтинга си, а Бойко Борисов остава на същата позиция - 40,8%. От петимата нови министри най-високо е доверието към Меглена Плугчиева - 20%, а земеделският министър Валери Цветанов е едва с 9,2%. БСП има 18 до 19% сигурни симпатизанти. Най-сериозна е подкрепата за ГЕРБ с около 26%. Потенциалът на СДС се измерва с около 4%.

 

Сега

 

"Още чиновници от пътния фонд дадени на прокурор"

 

Одитът на KPMG, изследващ има ли непозволени връзки между чиновници от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и строителни фирми, вече е в прокуратурата. В доклада има имена на служители, които и в момента работят във фонда, призна министърът на финансите Пламен Орешарски. От думите му се разбра, че в документа одиторите са били посочили десетина случаи на конфликт на интереси. Злоупотреби има и в други държави, но тук те са страшни, заяви вчера шефът на Главна дирекция "Регионална политика" в ЕК Жан-Мари Селер. Той е на посещение у нас. Висшият еврочиновник обаче смята, че София има шанс да спаси парите от Брюксел, ако до есента се справи с проблемите около пътния фонд.

 

Новинар

 

"Прогнозират 8 процента инфлация до края на годината"

 

Около 8% ще бъде инфлацията до края на 2008 г., прогнозира управителят на Българската народна банка Иван Искров. Очакваната инфлация до края на годината беше за около 6,5 на сто, но ще нарасне с процент, процент и половина. Причина за това е както поскъпването на горивата и храните в световен мащаб, така и повишените стойности на електроенергията, газа и топлофикацията у нас, поясни Искров.

 

24 часа

 

"365 000 бедни на помощи в храни"

 

Европейската комисия ще отпусне около 7 млн. евро на българското правителство, за да купи храна на 365 000 бедни и да им помогне да изкарат зимата. Това съобщи премиерът Сергей Станишев след срещата на върха на ЕС, която взе мерки срещу рекордната скъпотия. "В България има много хора, които трудно свързват двата края, особено след последното поскъпване", обясни българският премиер. Европейците трябва да свикват с високите цени на храните и горивата, защото ще останат дълго. За това предупреди президентът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу вчера. Той настоя правителствата да обмислят и намаляване на акцизите. "За съжаление България не може да последва тази препоръка, тъй като нивата у нас до 2011 г. ще бъдат под прага на останалите страни членки и ако се присъединим, това би означавало да повишим акцизите", обясни премиерът. Той припомни, че страната ни е договорила временно изключване от евронормите.

 

Капитал

 

"Трябва да се разделим с мързеливия си цинизъм"

 

Така е озаглавено интервюто в "Капитал" с Меглена Кунева, европейски комисар по защита на потребителите. Какви са очакванията за доклада на ЕК тя коментира така: "Докладът е доклад. Притеснява ме обаче, че думите проверка и доклад, когато идват от Брюксел, продължават да бъдат основен елемент и средство за управление в страната. Това не е целта на членството ни. То дава повече самостоятелност на държавата, не обратното. Време е за друга генерация мислене отвъд годините на преговорите. В този смисъл сме на кръстопът. Докладът е малка част от отговора, който се налага да си дадем - накъде поемаме? Това иска да разбере и ЕК."

 

Класа

 

"Брюксел ни пише "слаб 2"

 

Оценката, която ни дава Брюксел, е "слаб 2". По-лош отзвук за България от този няма как да има. Това заяви вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като се завърна от среща на върха на лидерите на партиите, членуващи в ЕНП. "Независимо от кризисния пиар, който прави правителството, дори и с посещението на премиера в САЩ, ЕС е настроен много негативно към нас. Най-важната оценка е спирането на европарите", добави столичният кмет. Той бе категоричен, че докладът на ЕК за страната ни ще е много критичен.