Класа

 

"Освободиха заместник-шефа на ГЩ заради взривовете"

 

Заместник-шефът на Генералния щаб /ГЩ/ ген. Румен Цоков подаде вчера оставка, а по-късно тя бе приета заради взривовете във военния склад в Челопечене. "Съветът по  отбраната при военното министерство прие рапорта за напускане на заместник-началника на ГЩ по ресурсите", обяви министърът на отбраната Николай Цонев. Той обаче уточни, че това не означавало, че са ясни причините за инцидента. "Тези причини ще бъдат установени от проверката, която може да бъде извършена най-рано в понеделник сутринта", каза Цонев. Съветът по отбраната е решил да бъде създадена комисия за извършване на служебна проверка за причините, довели до взривовете.

 

Труд

 

"Не се опитвайте да ме скарате с кмета"

 

Така е озаглавено интервюто в "Труд" с вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем. Действията си в деня на инцидента тя обобщава така: "На мястото на събитието са специалистите и експертите, които трябва бързо и компетентно да вземат решение и да предприемат необходимите мерки. Те това и направиха, и то в много кратко време. Присъствието на министри в такъв момент не само че не е препоръчително, но е изключително вредно. Министрите са политически лица, а решенията ги взимат експертите. Когато обаче министри са на мястото на събитието, силите за реагиране се чувстват задължени да дойдат, да докладват, да ги "обгрижват" с техника и така се губи ценно време." Изводите, които прави Емел Етем: "Координацията ни бе на ниво, но трябва да се подобри взаимодействието между институциите. Налагат се промени и в закона, необходимо е и да подаваме много бърза информация за населението. Държавата трябва да изгради системите, с които да гарантира пълната сигурност на населението."

 

"Как властта се справи при кризата"

 

Оценява в коментарната си рубрика "Труд". Парламентът получава много добра оценка 4,50, защото още в 8.45 ч свика председателски съвет. Премиерът Сергей Станишев също заслужава 4,50, защото сравнително бързо свика извънредно заседание на МС, след което бяха преодолени проблемите в координацията между службите. Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем получава ниска оценка, макар и не най-ниската възможна, доколкото след 9,00 ч донякъде започнаха да проличават умения за управление при кризи. Министърът на отбраната Николай Цонев също не бе на особено високо ниво, но реагира сравнително бързо и даде информация на медиите. Оценката за Генералния щаб не може да бъде по-висока от 3,00, тъй като е абсолютно недопустимо армията да няма план за действие в ситуация на криза или, ако има - той да не се задейства. Гражданска защита също не беше на особено високо ниво в началото на събитията. На този фон пожарната и Бърза помощ са направо отличници - те реагираха най-адекватно и най-бързо. От бързите беше и кметът на общината Бойко Борисов, но на него и в този случай все някой му пречеше.

 

Новинар

 

"Първанов недоволен от реакцията след взрива"

 

Оценката ни с президента за работата на правителството по отношение на взривовете в Челопечене не е негативна и трябва да отчетем, че при сегашната ситуация и правила реакцията беше адекватна. Друг е въпросът дали това е нивото, което искаме. Това каза ген. Никола Колев, шеф на кабинета на държавния глава и бивш началник на ГЩ на Българската армия. По думите му вече се обсъжда въпросът дали инцидентът в Челопечене е основателен повод президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност за състоянието и съхраняването на стари боеприпаси.

 

Труд

 

"Сидеров зове за оставки"

 

Кабинетът начело с вицепремиера Емел Етем, военния министър Николай Цонев и "криещия" се премиер Сергей Станишев да си подадат оставките, защото положението вече е взривоопасно. Това поиска в декларация лидерът на "Атака" Волен Сидеров в парламента вчера. Тя бе по повод взривовете в Челопечене. Имам данни, че инцидентът е умишлено предизвикан, каза националистът. И допълни, че взривът може да прикрива кражба.

 

24 часа

 

"/Бъдещи/ взривени, спасявайте се сами"

 

Анализ в изданието. Според автора нормално е хората, които живеят около опасни обекти, да бъдат обучени как да реагират при извънредни ситуации. Вместо това се оказа, че никой в последните години не е инструктирал живеещите около Челопечене как да се държат, ако стане авария. Къде да отидат. Накъде и по кай точно маршрут да се евакуират. Какви лични защитни средства да използват. При този инцидент спасяването на взривените се оказа в ръцете на взривените.

 

Сега

 

"Държавата ще компенсира само част от пострадалите при взрива"

 

Става ясно от публикация в "Сега". Въпреки че няма спор кой е виновен за взривения склад с боеприпаси - Министерството на отбраната и Генщабът на армията, държавата няма да компенсира всички пострадали при взривовете онзи ден. Обезщетения ще получат онези, които имат само едно жилище и притежават нотариален акт за собственост. Според правителството експлозията на боеприпасите минава в графата "бедствие" и пострадалите могат да бъдат обезщетени от Междуведомствената комисия към МС само при определени условия.

 

Труд

 

"Кремиковци" почва работа на ишлеме"

 

Металургичният комбинат "Кремиковци" започва работа на ишлеме за стоманения гигант "Арселор Митал", обявиха вчера от дружеството. Мажоритарен акционер в "Арселор Митал" е Лакшми Митал, брат на сегашния собственик Прамод Митал. Съгласно договора всички суровини, доставяни от "Арселор", ще се преработват в стомана в "Кремиковци". Продукцията също ще се реализира в комбината. В договора има клауза за разходи за екологична дейност, за подпомагане на завода и за капитални ремонти на оборудването.

 

24 часа

 

"Свързани компании - причина за спрени пари"

 

Освен съмненията за фалшиви оферти в проектите причина за спирането на пари по САПАРД са и десетките случаи на свързани фирми, които печелят проекти, съобщи вчера земеделският министър Валери Цветанов. Разкриване на всички досегашни нередности по САПАРД, по-добър контрол и по-добра комуникация с Европейската комисия са приоритетите ми, заяви пък новоизбраният шеф на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев. До 10 юли ще представим на вицепремиера Меглена Плугчиева план за действие, който ще бъде внесен в Брюксел до 31 юли, каза още Кънчев. Само 26% от парите по САПАРД реално са усвоени, стана ясно вчера. Замразените пари по проектите пък са 276 млн. лв.