Труд

"Гагаузов и Орешарски са успешните министри"

Заявява депутатът от левицата и член на Изпълнителното бюро на БСП Румен Петков. Асен Гагаузов ще остане в историята като един от най-успешните министри, ако отчитаме факти, посочва Петков  и дава пример, че такова активно пътно строителство и ремонтни дейности от 1990 г. насам в България не е имало. Той определя Пламен Орешарски като най-успешния финансов министър на прехода и припомня, че Орешарски е получил номинацията за министър на финансите на Европа за 2006 г, а Световната банка и Международната финансова корпорация са го наредили сред десетте световни реформатори за 2007 г. Съзнаваме, че имаме много грешки, пропуски и слабости, но всички присъединили се към ЕС страни са минали през такъв тежък период, защо е тази истерия към нас и у нас, пита Петков. Според него вероятно една от обясненията за това, че докладът за Румъния отчита напредък, е, че румънските държавни институции и политически сили говорят на един език, който в голяма степен отговаря на румънския национален интерес. Докато у нас сме свидетели на опити на политически сили да чернят с всички сили България, смята той.

 

Земя

"Задавам си въпроси за компетентността на служителите от ОЛАФ"

Това казва евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин. Ако това наистина е оригиналният доклад на ОЛАФ, аз лично започвам да си задавам въпроси за компетентността и професионализма на служителите там - все пак констатации, които имат политически последици, би следвало да се правят въз основа на доказателства, а не на твърдения и слухове,  коментира Вигенин. Не смятам, че ще изпаднем в ситуация, при която повече ще внасяме в ЕС, отколкото ще  получаваме, особено ако разсъждаваме в рамката 2008 - 2013 г.,

отбелязва той. Вигенин смята, че България трябва да се държи по-уверено, което не означава нахално - грешките трябва да се признават и да се отстраняват навреме.

 

Стандарт

"Брюксел натиска за смяна на министри"

Твърди депутатът от левицата Георги Близнашки. Няма съмнение, че докладът ще съдържа тежки критики към България, но не може и да се отрече, че като цяло е добронамерен, тоест дава шанс на правителството да продължи започнатите реформи, смята Близнашки. Според него партньорите ни от ЕС очакват сериозни резултати и правителството трябва да заработи на по-високи обороти. Преди това трябва да се посочат и виновните, смята той.

 

Монитор

"Държим се към ЕС като към книга за оплаквания"

Коментира в интервю за изданието Любомир Кючюков, заместник-министър на външните работи. Това е доста провинциално като поведение и рефлектира върху оценката за самите нас, смята той. В много други страни има единна политическа позиция по отношение защита на националните е интереси, но у нас това не е на мода, отбелязва Кючюков.

 

Монитор

"Брюксел смекчи тона за България"

Според изданието Брюксел е смекчил тона в доклада си за България, който днес ще бъде гласуван от Съвета на министрите на ЕС. Новите моменти в него са трите фактора, които дават основание на ЕК да очаква положителни резултати в критичните сфери на европеизирането на страната ни - това са създаването на ДАНС, работата на вицепремиера Меглена Плугчиева и предложените реформи в МВР. В същото време в документа са отправени остри критики към работата на съдебната власт и професионализма на служителите на МВР. След извършения мониторинг на страната ни от ЕК предупрежденията, че можем да изгубим парите от предприсъединителните еврофондове ИСПА, ФАР, САПАРД остават, но не са категорични.

 

Сега

"Слабата власт е срам за българите"

Цитира публикация във "Файненшъл таймс". Слабото представяне на България в борбата срещу организираната престъпност бе изложено на показ през света и донесе гняв и срам в София, пише "Файненшъл таймс". Като цитира части от проектодокладите на ЕК  и ОЛАФ, вестникът заключава, че България не удовлетворява изискванията на Брюксел за борба с корупцията и ще трябва да плати цената за това с очакваното спиране на предприсъединителните фондове.

 

24 часа

"Пълна забрана на тютюна в Европа"

Пушенето в ЕС може да бъде тотално забранено, няма да се разрешават производството и продажбата на цигари във всички страни членки - такова предложение са направили депутати от Европарламента начело с ирландката Арвил Дойл.

 

24 часа

"Коалицията още има потенциал за корекции отвътре"

Твърди заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. НДСВ, както и досега, ще продължи да бъде вътрешен коректив и да гарантира с присъствието си в коалицията провеждането на разумни политики, казва Велчев. Не смятаме, че докладът на ЕК ще бъде толкова негативен, че да оправдае предсрочното завършване на този мандат, посочва още заместник-председателят на НДСВ.

 

Труд

"Криза на безразличието"

Какво би станало, ако вотът на недоверие срещу кабинета "Станишев" този път мине, разсъждава журналистът Георги Коритаров в материала си. Той отбелязва, че при предсрочни избори със сигурност ще спечелят ГЕРБ и "Атака", докато СДС и ДСБ според социологическите прогнози не попадат  в парламента. На този фон интересите на опозиционните сили към вота на недоверие и неговата перспектива изглеждат твърде разнопосочни, допълва авторът. Според него ако премиерът иска да действа целенасочено, може да предприеме кадрови решения в кабинета си независимо от това, че е оцелял във вота. Ако не го направи, безразличието ще продължава, смята той.

 

Сега

"Как политиците да работят на ползу роду, а не на ползу джобу"

Това разяснява в материал в приложението "Наблюдател". Според изданието само ако се въведе чист мажоритарен вот заедно с възможност за отзоваване на депутати от избирателите промените няма да са поредната имитация на реформи в изборното законодателство.

 

24 часа

"Остават 66 от 300 болници"

Според изданието от сегашните около 300 болници могат да останат само 66, щом тръгне приватизацията - толкова са в забранителния списък за продажба. Преди две седмици парламентът прие окончателно промените в закона за приватизация.

 

Труд

"Дългът на "Кремиковци" може да набъбне с още 400 млн."

Прогнозира заместник-министърът на икономиката Нина Радева. Тя отбелязва, че ЕК ще се произнесе по изпълнението на плана за жизнеспособност на комбината и ако той не бъде изпълнен, "Кремиковци" трябва да възстанови получената държавната помощ. Това означава още 400 млн. лева към дълговете на комбината. Радева прогнозира, че ако се реализира един от двата договора за работа на ишлеме- този с "Арселор Митал" или с "Ворскла стийл",  е гарантирано съществуването на завода в краткосрочен план, но тези два договора не представляват генерално решение.

 

Сега

"И в България имотите започват да поевтиняват"

Според изданието вече има сигурни сигнали за това, че предстои поевтиняване на жилищата - през май и юни  предлагането на имоти е изпреварило търсенето с 50 процента, цените на ваканционните апартаменти по морето са паднали, а сделките в някои гъстонаселени жилищни райони на София ставали все по-трудно и по-бавно.

 

Стандарт

„Прокуратурата е спряла сделката за цигарената фабрика в Пловдив”

Продажбата  на 78 на сто от "Пловдив БТ" през борсата вече са отразени в Централния депозитар, което значи, че акциите са прехвърлени на новия собственик. Вероятно обаче е наложен запор за препродажба на книжата, допълва изданието.

 

Труд

"Приличаме на Дивия запад"

Коментира Гено Генов, шеф на Дирекция "Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" в БДЖ. Проблемът с вандалщината е изключително сериозен, обстрелът по влаковете с камъни продължава, а щетите, които понася БДЖ, са огромни, посочва Генов. По негови данни за миналата година случаите със замеряне с камъни са 229

 

24 часа

"До 1 година затвор за родители биячи"

За това настоява главният секретар на българския омбудсман Борислав Цеков, който коментира случая с пребитото от родителите си 14-годишно дете. Той отбелязва, че закона за закрила срещу домашното насилие има предвидени мерки, които могат да бъдат взети. Закони има, целият въпрос е дали има воля те да бъдат прилагани в защита на правата и сигурността на хората, и особено на децата на България, коментира Цеков. 

 

Дума

"Спираме разграбването на националното наследство"

Заявява председателят на парламентарната комисия по култура Нина Чилова  по повод внесения от комисията законопроект за културното наследство. Уважават държавите не заради военната им промишленост, а за техния принос в цивилизацията, отбелязва тя.