Вестник Труд

Премиерът виси 40 минути на незаконен лифт"

Министър-председателят Сергей Станишев вися вчера 40 минути в повреден кабинков лифт над Рила, кабинката му бе върната ръчно назад и никой не пострада, описва ситуацията вестникът. Според изданието се оказало, че лифтът към спортния център "Картала" край Благоевград не само е повреден, но е и незаконен. Той бил пуснат без разрешение на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

"Паритет между президент и кмет"

Това показват данни от септемврийската политическа класация на социологическата агенция "Медиана".Президентът Георги Първанов и столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов регистрират еднакъв рейтингов резултат - 48 процента. Според социолозите в това няма нищо успокоително за нито един от двамата, и то не защото са в паритет, а защото равенството е постигнато на безпрецедентно ниски позиции. През септември 2007 г. Първанов е смятан за добър политик от 58 на сто, а Борисов - от 53 процента от хората, припомня вестникът.От членовете на кабинета най-добре през септември се справят двама министри, които в общественото съзнание по някакъв начин се свързват с определението "европейски" - Гергана Грънчарова и Меглена Плугчиева, коментира изданието. Совалките на опозиционните лидери и замислите им да свалят властта не са били оценени по достойнство от анкетираните - макар и с малко, губят Иван Костов, Пламен Юруков, както и Волен Сидеров.

"На бас - НДСВ пак ще влезе в парламента"

Това заявява общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Каролев е уверен, че НДСВ ще влезе в следващото Народно събрание и то самостоятелно, а не в коалиции. Той коментира още, че столичният кмет е виновен за голяма част от неразбориите в София и неспособността му да се справи с работата си и да управлява екипа си.

"Трудните дилеми на Борисов"

Според проф. Кръстьо Петков пред Бойко Борисов стоят три дилеми. Първата е като какъв се афишира той - като водач на граждани или партиен лидер, втората била дали позитивна или негативна да е кампанията на ГЕРБ, а третата - на каква платформа да заложи - на рационална или популистка.

"На прага сме на газова криза"

Думи на главния изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев. Съвсем реално сме на прага на газова криза, изчерпани са финансовите ресурси на "Булгаргаз", заявява Денчев. Като една от причините той посочва, че в продължение на година дружеството не получава цената, по която плаща газа. Най-голям длъжник от топлофикациите била "Топлофикация-София", длъжник е и "Кремиковци". Нашият интерес е "Кремиковци" да не се затваря, защото като търговско дружество ние се нареждаме на опашката от кредитори и на практика никакви пари не получаваме при фалит, обяснява Денчев. "Стандарт" продължава темата и коментира: "Булгаргаз" пали фитила на държавата". Нарочената за социална политика на Константин Шушулов, председател на ДКЕВР, в крайна сметка доведе до тотално свиване на капиталовите разходи на "Булгаргаз", пише авторът. Според него единственият спасителен изход е ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2008 г. в размера, в който настоява "Булгаргаз". Спасителният пояс за държавния монополист обаче ще е гилотина за останалата икономика - драстичното поскъпване обрича на гибел например топлофикационните дружества и химическата промишленост, отбелязва авторът. "Дневник" научил, че ДКЕВР обмисля повишение от 1 октомври с повече от 15 на сто на природния газ, като най-вероятно то ще е с 18 на сто. Регулаторът ще ореже наполовина поисканото от "Булгаргаз" 36.5 на сто увеличение.

"Българската държава все още не е получила парите си от смятаната за крайно неизгодна приватизация на БТК"

Става дума за около 78 млн. евро, които щатският инвестиционен фонд "Адвент интернешънъл" е трябвало да внесе при миналогодишната препродажба на телекома на друг американски фонд "АIG Кепитъл Партнърс". Вестникът информира още, че правителството на САЩ вчера пое контрола над най-големият застраховател в страната AIG в опит да се избегне фалитът му.

Чрез дъщерното си дружество "АIG Кепитъл Партнърс" застрахователят държи 90 на сто от акциите на БТК, припомня изданието.

Вестник 24 часа

"Рискуваха живота на премиера в незаконен лифт"

Вестникът цитира думите на шефа на благоевградската Инспекция за държавен и технически надзор Костадин Башов, че това е безпрецедентен случай, в който е рискуван животът на министър-председателя, и че незаконният лифт ще бъде спрян.

"Лихвите по кредити ще се вдигнат с 0.5 на сто"

Според изданието банкери очакват нова вълна от вдигане на лихвите по кредити като резултат от световната финансова криза.

Вестникът цитира и коментар на премиера Сергей Станишев. На Уолстрийт, в Европа и Русия финансовата криза е много сериозна, слава богу, засега не засяга България, посочва Станишев. Това е потвърждение за правилността на финансовата ни политика, смята той. Упреквани сме били затова, че има прекомерен бюджетен излишък, това обаче е резерв на стабилността, който гарантира покупателната способност на хората, подчертава премиерът. "Сега" продължава темата от първа страница с препоръката на икономисти и банкери сега да не се теглят кредити. Макар че кризата на финансовия пазар в САЩ няма да се отрази пряко и със същата сила на българската финансова система, най-добре е поне временно българите да се въздържат от теглена на кредити, тъй като се очаква лихвите по заемите да се покачват, е съветът на специалистите. Според "Пари" експерти предричали последствия за българското стопанство 1-1.5 години след труса в САЩ.Наистина българското стопанство е в по-малка степен зависимо от американското, откъдето се зароди и финансовата криза, но от друга страна икономиката ни е силно обвързана с европейската, а признаците на рецесия се наблюдават именно в страните от ЕС, коментира изданието.

Вестник Сега

"ГЕРБ ще управлява със СДС или с БСП"

Прогноза на Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис". Според него е малко вероятно, почти изключено, някоя партия да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Въпросът е ще има ли евентуални десни субекти, които да направят правителство с най-масово подкрепяната партия в момента - ГЕРБ, коментира Тончев и отбелязва, че най-вероятно е това да бъде СДС. Тончев допуска възможност, ако СДС не успее да влезе в парламента, да има коалиция между БСП и ГЕРБ.

"Голямата ни политика се ражда от малкия егоизъм"

Големите "политически процеси" у нас са движени все от малки, дребни и егоистични подбуди, затова всеки опит за политически анализ върху тях е обречен на неуспех, смята авторът.

Вестник Новинар

"Кабил е за прокуратурата, защото не изпълни обещанията към фермерите"

Думи на Димитър Зоров, председател на Националния млечен борд. В момента по-голямата част от мандрите си внасят мляко от други страни от ЕС, защото в България има недостиг на суровина, посочва Зоров.

Вестниците съобщават за тържествата по случай празника на София вчера. Кметът Бойко Борисов не успял да присъства, тъй като е в Израел и не можал да излети навреме. В интервю за "Класа" инж. Велизар Стоилов, заместник-кмет на София, коментира, че общината е зарадвала столичани по случай празника на града с приключването на ремонтите. "Затваряме Лъвов мост" заради метрото", съобщава още той. Най-вероятно ще преместим и реката, но всичко е свързано с много строителство и усложнения, посочва Стоилов. През пролетта следващата година ще бъде пусната отсечката на метрото до "Младост".

/БТА/