Вестник Труд

"Кланова битка в ДАНС?Това е най-страшното!"

Коментар на евродепутата от левицата Илияна Йотова.От начина на развитието на този скандал зависи и това как Европа ще напише следващия доклад за България или просто ще  се откаже вече да ни пише доклади, отбелязва тя. Най-страшното ще бъде, ако на агенцията, на която възлагахме надежди за истинската борба срещу корупцията по високите етажи на властта, само няколко месеца след това й лепнат етикета "политическа полиция", посочва Йотова. Сега в ръцете на българския премиер и на парламента е силата да се вземат спешни мерки за преодоляване на кризата, казва евродепутатът. Ако се цели дискредитация наагенция - ясно трябва да се назоват авторите и  да си понесат последствията с цялата строгост на закона, смята Йотова.

"ДС даде ноу-хау за грабителството"

Думи на Веселин Ангелов, член на бившата комисия по досиетата "Андреев". Според него умишленото поддържане на митовете за изнесените с куфари милиарди през 1989-1990 г. и за контрабандната дейност на задграничните търговски дружества с българско участие са създали   друг много удобен за някои мит - че всичко вече е окрадено.Това бе използвано като параван от новите властници, за да извършат последвалото ограбване на страната ни, казва той.  Ангелов определя още т.нар. случай "Гоце" като "профански фарс" и заявява, че е добре запознат с материалите от участието на Георги Първанов в Шестия конгрес по балканистика. Няма агент "Гоце", а само научен консултант и редактор, извършил достойна за уважение работа като историк, категоричен е той.

"Властите трябва да обмислят създаване на държавен фонд за защита на топлофикациите от фалит, подобен на гаранционните фондове на банките"

За тази идея на председателя на Държавната комисия за енергийно и  водно регулиране Константин Шушулов  информира пред изданието.  Шушулов предложил това на кръгла маса "Защита на потребителите на енергийни услуги".

"Не нагнетявайте инфлационни очаквания"

Апел на икономиста проф. Стефан Стоилов. Според него всички внушения за сериозен проинфлационен ефект на проектираните от кабинета социални мерки създават инфлационни очаквания, които са благоприятна среда за повишаване на цените без реални икономически основания.

"Длъжностно присвояване в особено големи размери"

За това ще отговаря пред съда бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев. Обвинителният акт срещу Друмев ще бъде внесен в СГС в четвъртък. Той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка за "неправомерни клаузи в договори за изграждане на пазари и тържища за земеделска продукция със субсидия от програма САПАРД". Проектите са на обща стойност над 50 млн. лв. 

"Почва учебната година във вузовете, но няма студенти"

За първи път броят на местата в университетите е повече от желаещите да учат. В същото време към Националната агенция по оценяване и акредитация валели предложения за откриване на нови университети.

Вестник 24 часа

"С кого говоря в 6 часа е моя работа"

Така е озаглавено интервю с правосъдния министър Миглена Тачева. Тачева е възложила на експертите, които работят по поправките в Закона за специалните разузнавателни средства, да подготвят и текст, който да регламентира реда за получаване, използване, съхраняване и унищожаване на такива разпечатки. 

"Влизането с частен автомобил в централните градски части да
стане платено като в Лондон"

Това предвижда правителствената стратегия "Транспорт и околна среда" за периода 2009-2018 г. Стратегията била пусната за съгласуване между министерствата. Изискването щяло важи за населените места с население над 100 000 души, а и за по-малки, които имат проблеми с транспорта и опазване чистотата на въздуха.

"Ясни енерго сметки - иначе глобяват България"

Енергийните сметки трябва да са точни и ясни, дали това е така у нас, България трябва да докаже до края на месеца. Ако властите не успеят да го направят, Европейската комисия ще започне процедура по санкции срещу България, информира вестникът, като цитира еврокомисаря Меглена Кунева. Кунева предлага да се създаде специален енергиен омбудсман.

Министрите, депутатите и премиерът в близките дни коректно трябва да отговорят на обществото дали цените на газа са заложени в подписаните договорености, дали идват от стопанската конюктура в международен мащаб или са резултат от някакви субективни причини, лошо управление на структурата, цитира "24 часа" призив на президента Георги Първанов. Първанов настоял кабинетът да отговори на въпроса на бизнес средите каква ще е възможната крива в ръста на цените и да даде обоснована прогноза. "Стига рекет с цената на природния газ", призовава в интервю за "Труд" Кирил Домусчиев, член на борда на БТПП. Според него такова увеличение на цената на газа е абсолютно безпринципно и не се базира на сериозна икономическа логика.

"Кое може да ни хлъзне в кризата? Изборите"

Имаме реален шанс да избегнем рисковете, да запазим стабилността и да ускорим темповете на развитие на икономиката, нужно е само правителството  да следва благоразумна икономическа политика и да не се поддава на обичайния предизборен популизъм, отбелязва авторът.

Вестник Класа

"Президентът е против ровенето на депутати в ДАНС и МВР"

Политическите среди не трябва да се намесват в структурите на сигурността, цитира изданието  думи на държавния глава, който беше в Пловдив за откриването на Пловдивския технически панаир.  Според Първанов скандалът в ДАНС ще накърни авторитета на службата. Държавният глава казал, че има различни среди, които се опитват да използват поредния скандал с подслушването и подчертал, че е необходимо да бъде изяснен генезисът на проблема.

"Бизнесът не може да избяга от поскъпването на природния газ"

Мнение на Камен Колев, заместник-председател на БСК. Ние не сме против поскъпването, а се притесняваме,  че цената се качва скокообразно, нашето предложение е за по-плавно увеличение, отбелязва той.

"От ЕК настояват да спрем ръста на заплатите"

От ЕК поискали в България да бъде преустановен ръстът на заплатите и пенсиите, тъй като те са основните фактори за повишаването на инфлацията, цитира изданието правителствен източник. Според ЕК страната ни трябва да обвърже повишаването на заплатите с производителността. А какво правим с контрола върху неправомерното покачване на цените, пита заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Очакват 150 000 посетители на Международния технически панаир"

Панаирът в Пловдив отвори врати за 64-ти път, след като президентът Георги Първанов преряза лентата, и ще продължи до 4 октомври. В него участват 3202 фирми от 45 държави.
 
Вестник Сега

"БСП консумира националната сигурност в свой интерес"

Това заявява председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов по повод исканите от ДАНС разпечатки на разговори.   Бакалов смята, че скандалът обслужва интереса на "групичките в управляващата коалиция".

"Финансирането на партийната топлофикация"

Могат да се прокарат ефективни начини парите на партиите да бъдат и достатъчно, и прозрачни. Да се забрани на партиите да вземат корпоративни дарения е безсмислено, по-добре е да се направи електронен регистър на дарителите, в който да има лесен достъп, предлага авторът.

"Армията се включва в битката с престъпността"

Българската армия ще има още една задача - да извършва антитерористични операции на територията на страната, да се включи в борбата с организираната престъпност, трафика на наркотици, хора и оръжия. Това е записано в актуализирания план за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили.

Вестник Стандарт

"У нас имало повече от 50 частни фирми, които се занимават  "прочистване" от подслушвателни устройства"

Такава "метла" в  в офиса например струвала около 2000 лева.

"Бръмбари за всички депутати"

Такова предложение отправя Илия Божинов от т.нар. ляво крило в БСП. Според него няма друг начин да се разбие корупцията по върховете. Политиците трябва да са абсолютно прозрачни за избирателите си и за обществото, категоричен е той. 

Местник Монитор

"Звънете на тел. 112 при бедствие и застрашен живот"

Това обяснява Стоян Граматиков, главен директор на Главна дирекция "Национална система 112". От 8 часа днес започват работа и последните два центъра в страната, с което системата е завършена и покритието на услугата е 100 процента на територията на страната, посочва той.

"1 300 000 000 лв. надписани за парно"

С толкова били надписани сметките за последните 7 години, според председателя на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев. 

Вестник Дневник

"В България търсим партньори в производството"

Това казва посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко. В страната ви не търсим източници на суровини или евтина работна ръка, интересуват ни отраслите, в които можем най-добре да приложим чешкия опит и знания и да развиваме високотехнологична дейност, отбелязва той.

От 1 юни 2010 г. паленето на цигара в ресторант или офис ще бъде забранено, пушачите ще могат да пушат само на улицата или вкъщи - такава наредба подготвя здравното министерства, информират вестниците.

/БТА/