Водещата тема е за увеличението на цента на газа с 23,89 процента от днес. "Шок!", отсича под глава "Труд". От януари догодина ще има втора стъпка на повишение с още 21 на сто. Парното пък ще поскъпне от 1 ноември с над 12 процента. От КНСБ заявиха, че заедно с работодателски организации веднага ще подадат иск до Върховния административен съд за отмяна на решението на ДКЕВР.

 

"Салто мортале с газа", отбелязва "Стандарт" и пояснява, че ДКЕВР утвърди цена на синьото гориво от 538,66 лв. за 1000 куб.м. без ДДС. Корекцията е със 103,86 лв. върху сегашната цена, която е 434,80 лв. за 1000 куб. м. без ДДС.

"Дълговете на топлофикациите растат с цената на газа", коментира "Новинар". Според изданието новото поскъпване на парното ще доведе до още по- ниска събираемост на сметките за топло.

"Дума" допълва, че се готви промяна в Закона за енергетиката, която ще направи възможно увеличението на цената на тока и парното паралелно с всяко увеличение на природния газ.

"Поскъпването на газа разцепи бизнеса", коментира "Дневник". От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заявиха, че поскъпването ще доведе до ликвидиране на българската индустрия, а Българската търговско-промишлена палата възрази срещу определянето на увеличението "на тъмно". На другия полюс в коментарите си бяха шефовете на Българската стопанска камара и на Асоциацията на индустриалния капитал, според които увеличението на цената е закъсняло, а плавността му ще помогне за по-доброто планиране на бизнеса.

Виновни за кризата с цената на природния газ са президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев, заяви вчера лидерът на СДС Иван Костов, цитиран от "Класа". Той изрази недоумение от действията на държавния глава, който по думите му се опитвал да снеме цялата отговорност за кризата с газа от себе си, въпреки, че при договарянето с "Газпром" на два пъти е бил в Москва. Костов призова договорът с "Газпром" да бъде спешно преразгледан.

"Ужилване. Стотачка отгоре за тока", обявява на първа страница "Стандарт" и уточнява, че хиляди българи изреваха от септемврийските сметки за ток. Причината е, че ЧЕЗ начислява сметките за три месеца напред на база на потреблението за миналата година.

За по- малко от 5 години държавата е загубила над 10 милиарда лева от сивата икономика, посочва на първа страница "Труд". Това се очаква да съобщи днес в парламента Петър Раймундов, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Бизнесът, който не фигурира в отчетените документи на фирмите, съставлява до 39 процента от брутния вътрешен продукт, обяснил прокурорът пред изданието. Само от укрити данъци за около 4,5 години е отчетен 6,9 милиарда лева недоимък на бюджета. Около 4 милиарда лева не били внесени в осигурителния фонд.

"Кризата удря имотите в България", отбелязва "Труд". Драстичен спад на сделките с недвижими имоти отчита от август насам столичната служба по вписванията. През август т.г. вписванията са били 6814 спрямо 8650 през същия месец на миналата година. Спадът е с 21 процента.

Червената вълна, която потопи американския пазар, премина мощно и през нашата фондова борса, посочва "24 часа". Индексите стартираха с рекорден спад от над 7 процента, около който се колебаха по време на търговията. Изданието добавя, че българите, взели повече от един кредит, са най- застрашени от кризата. Опасност има и за фирмите, чиито печалби падат. Банките не могат да преценят кой ще може да обслужва кредит при по- високи лихвени нива, тъй като кредитният регистър все още не обхваща всички институции.

"Стандарт" обявява, че бензинът ще поевтинее до 2.10 лв. до месец. Цената и на нафтата и газьола се очаква да падне с около 5 процента до края на октомври.

"Колега" на председателя на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов (НДСВ) е разследван от службите за контакти с чуждестранен разузнавач у нас, съобщава "Труд". Това станало ясно от думите на Спасов след близо петчасово посещение на ръководството на комисията и двама опозиционни избраници в ДАНС. Целта бе да се "разплете" скандала с исканите от родното ФБР разпечатки от телефоните на депутатите Спасов, Татяна Дончева и Румен Овчаров. Тази година депутат, който бил в контакт с чужд разузнавач в България, пращал SMS-и на Спасов и затова ДАНС проявили интерес към телефона на Спасов.

Разпечатките за телефоните на Дончева и Овчаров са искани заради разработка срещу "канал" за изтичане на тайна информация от ДАНС към медии, сред които сайтовете "Опасните новини", "Афера" и др. "Заради "Опасните" дебнели Дончева и Овчаров", е заглавието в "Новинар".

На първа страница "24 часа" посочва, че Татяна Дончева е излезнала вчера от ДАНС в 15.36 ч., а най- прочутият агент на службата - Алексей Петров, е влезнал минути след нея.

"Сега" добавя, че по думите на Спасов шестима депутати, сред които той, Татяна Дончева /БСП/, Елиана Масева /ДСБ/, Ася Михайлова /ОДС/, Касим Дал /ДПС/ и Борислав Българинов /БНС/, установили на място в ДАНС, че разпечатките на народните представители са искани основателно и ДАНС си е свършила добре работата. Дончева обаче не останала доволна от визитата, а според Българинов имало нарушения при ползването на СРС и разпечатки.

"Стандарт" научил, че до края на октомври ДАНС ще направи още поне три-четири ключови арести на високопоставени политици.

"Обиграният политически елит се готви да излапа ДАНС", пише в заглавие на анализ "Сега" и продължава, че ако агенцията не започне веднага да вади кирливите ризи, за което все пак беше създадена, ще бъде схрускана.

"Ако искаме успешно да се борим с корупцията, трябва да се започне от парламента", заяви началникът на кабинета на президента ген. Никола Колев, цитиран от "Сега". Според него Народното събрание трябва да създаде правила, които да дадат възможност за системна проверка на субекти и структури в държавата, които разполагат с голям обществен ресурс, разполагат с общественото богатство, за да сме сигурни, че то не отива в лични джобове или не обслужва корпоративни интереси.

"Властта не работи без брюкселски шамар", казва в интервю за "Стандарт" евродепутатът Николай Младенов. Според него неясните сметки за топло ще вкарат страната ни в Европейския съд. Платих си парното два пъти, а ме заплашва студен душ, отбелязва той.

"Труд" посочва, че основен акцент в лекцията на премиера Сергей Станишев в Харвард бе ролята на България като гарант за стабилност на Балканите. "Членството ни в ЕС и НАТО дава надежда и на другите страни от региона. Ние сме в ЕС, но това не означава, че не се интересуваме какво става със съседите ни", е казал Станишев.    

"Бъдете "Троянски кон", но за здравия разум", казва в интервю за "Труд" Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС. Не мога да се съглася, когато казват, че разширяването на НАТО разширява зоната на стабилност, казва още той. Надявам се, че българите няма да приемат елементи от US ракетния щит, допълва Чижов.