"Негативизмът може да роди политически чудовища", предупреждава от страниците на "Стандарт" президентът Георги Първанов. В интервюто за вестника той ацентира върху постигането на повече стабилност и сигурност. "Когато го казах в своята програмна реч в началото на 2002 г., дори не подозирах, че ще изпаднем в ситуация, когато темата за сигурността в широкия смисъл на думата - за финансовата, икономическата и политическата сигурност, ще бъде толкова важна. Оттук нататък - много позитивни неща, които са се случили в България, са поставени на карта, ако не успеем да съхраним тази стабилност." Първанов споделя, че важността и характерът на задачите, които ще трябва да решава следващото управление, предполага много по-широка подкрепа от това да се закрепи мнозинството на 121 гласа. "Аз не виждам партия, която в момента да стои толкова мощно като програма за управление, управленски екип, обществена подкрепа и воля за промени. Очевидно трябва да се правят компромиси, да се върви към коалиция", препоръчва държавният глава. В същото време той не крие, че е омерзен от задълбочаването на личностния характер на нападките между лидерите и между ръководствата на някои партии. Личното огорчение може и е вероятно да бъде голяма спънка пред лидерите тогава, когато трябва да се умува върху следващата конфигурация на управлението. Според Първанов "има възможност, както никога досега по времето на прехода, да повторим изборите, тоест да направим два последователни избора в рамките на 2009 г., което окончателно ще срути авторитета на партиите". И тогава на фона на тези развалини могат да избуят всякакви невероятни субекти, да не кажа политически чудовища, допълва Първанов.

"Доган е притеснен за обръча от фирми, смята Костов", отбелязва "Сега". Лидерът на ДСБ Иван Костов вчера оповести, че внасят предложение в Народното събрание за закриване на ДАНС. Според Костов агенцията е заплаха за икономическата и политическата стабилност и сигурност на страната. Той обясни реакцията на Ахмед Доган, че ДПС вероятно ще иска разследване на уволнението на заместник-председателя на агенцията Иван Драшков, с известно разколебаване дали балансите на неговата лична сигурност и на сигурността на неговия обръч от фирми могат да бъдат възстановени чрез отстраняване на някакви лица. От НДСВ, ДПС и "Атака" коментираха, че закривнето на ДАНС е неприемливо.

"Зайци сред вълци", е коментарът в "Сега" на тема скандалът в ДАНС. Посочва се, че този скандал постави за пореден път проблема за взаимовръзката между партиите и спецслужбите. Връзка, която очевидно е необходима на централите, за да прикриват отношенията си със сивия бизнес, от който се финансират. Тази връзка е непробиваема и ще остане такава, докато контролът върху престъпността по високите етажи на властта остане в ръцете на хора от същите тези високи етажи, които от своя страна кадруват в спецслужбите.

"Задявки или дебат между премиер и кмет", коментира "Труд" очертаващата се дискусия между Сергей Станишев и Бойко Борисов. Посочва се, че този дебат е необходим и на двамата. На Станишев му предстои тежък партиен конгрес и прекият сблъсък с най-големия му извънпарламентарен опонент може да му донесе сериозни позитиви. Победа в дебат извън партията може да укрепи отслабените вътрешнопартийни позиции. Бойко Борисов също има от какво да се тревожи. Електоралното му влияние е замръзнало в една точака, която не му е достатъчна, за да управлява самостоятелно. Разширяването на влиянието на Борисов минава през демонстрация на по-мащабна управленска компетентност и експертност.

"Изплашиха се, че с мене СДС влиза в парламента", е обяснението на лидера на СДС Пламен Юруков по повод писмото от Националната агенция за приходите за неговите пари и имоти. В интервю за "24 часа" той посочва, че СДС предлага реална алтернатива на управлението на България. Но вместо да представят новата си платформа за коренна промяна на управлението в страната, е трябвало да се отбраняват в една измислена кампания, целяща политическото компрометиране на СДС. Юруков е убеден, че атаката срещу СДС идва от хора, които искат СДС да не съществува. Това са тези, които са притеснени, че според последните социологически проучвания СДС има между 3 и 4 процента от всички избиратели. Ако гласуват 3,5 млн. граждани, СДС ще получи над 5% от гласовете и така спокойно ще влезе в парламента, според изчисленията на синия шеф.

"Александър Томов и Яне Янев с най-много съветници в Петрич", съобщава "Труд". Четиринадесет партии и коалиции влизат в новия общински съвет в Петрич след проведения частичен вот в града на 11 октомври. Този местен парламент ще бъде най-шареният и най-труден за работа в Пиринско, сочат окончателните резултати. От общо 33 места най-много съветници ще имат Българска социалдемократическа партия на Александър Томов и "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев - по 4-ма.

"Няма ръст на желаещите да емигрират от България", сочат данните от национално представително социологическо проучване на ББСС "Галъп Интернешънъл" по поръчка на "Класа". Около 11% от пълнолетните българи имат желание да емигрират от страната. Решително по-приемлив обаче за хората у нас остава другият подход - да поработят навън, но да живеят и харчат после спечеленото в България. В този смисъл постепенното отваряне на трудовите пазари на страните от ЕС, за да могат българи свободно и легално да работят там, съвпада с обществените нагласи у нас и със сигурност ще предизвика спад, а не ръст на трайните емигранти.

"Ръстът на икономиката ще се забави до 5,5 на сто", информира "Монитор". Догодина икономическият растеж у нас ще се забави до 5,5 на сто. Това прогнозира вицепремиерът Ивайло Калфин вчера. След като миналата седмица Народното събрание одобри разпределението на бюджетния излишък, банките ще имат допълнителен ресурс. Според Калфин трезорите нямали реална нужда от тези пари, тъй като са стабилни.

"Световната криза ще свие заплатите ни", пише на първа страница "Сега". Министърът на икономиката Петър Димитров поохлади общия правителствен ентусиазъм, че световната финансова криза няма да се отрази на България. "Кризата дърпа заплатите надолу", призна той пред форум на младежката структура на БСП във Варна. Димитров се мотивира с очакваното свиване на потреблението в ЕС. Според министъра най-тревожно ще е, ако намалеят чуждестранните инвестиции, защото това ще рефлектира върху работните места.

"България и Хонконг били рай за инвеститори", пише "24 часа". България е на второ място в света по привлекателност на инвестициите след Хонконг в ранглистата на Организацията за търговия и развитие на ООН. Това съобщи Петър Димитров във Варна. По думите му второто място означава, че част от капиталите, които ще напуснат Западна Европа, ще дойдат в България.

"Кризата отваря нови ниши за българските инвеститори", казва в интервю за "Класа" финансистът Емил Хърсев. И обяснява: "Ако кризата бъде превърната в рецесия, аз съм сигурен, че нашата икономика ще тръгне нагоре, и то с много високи темпове. Ние сме в Европейския съюз и това означава, че навлизането в рецесия освобождава ниши. Защото всяка една компания в условия на рецесия автоматично свива всички екзотики, които предлага и се концентрира върху главната си дейност. По този начин се отварят мънички ниши, а нашите фирми са точно за такъв тип ниши. Но всичко зависи колко мобилни ще бъдат предприемачите, колко дълго ще продължи тази криза и доколко тези ниши ще се усвоят."

"Наливат ударно 6,5 млрд. лева в железниците", е водещо заглавие в "Труд". Проектът, който е разработен от председателя на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев вече е одобрен от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и от председателите на икономическата комисия Йордан Цонев и на бюджетната - Румен Овчаров. Очаква се подписа на финансовия министър Пламен Орешарски. Сумата от 6,5 млрд лева е за нови влакове и релси, а целта е да подобри жп услугата в страната.