За "Удар по Галевите" информира в основната си рубрика "Темата" "Труд". Тежковъоръжени и маскирани жандармеристи и командоси от спецотряди за борба с тероризма са обградили имота на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, в дупнишкото село Ресилово.Мащабната антимафиотска операция е била на ДАНС, данъчни и митничари, съгласувана с прокуратурата. Агентите на ДАНС, полицаите, данъчните и митничарите влязоха  призори още в автокъщи, офиси, административни сгради и жилища. Акцията е за събиране на доказателства за финансови, данъчни и осигурителни престъпления.  Оказа се обаче, че от Галевите няма и следа, пише вестникът.

"Галеви се скриха, предупредени", продължава темата "24 часа". Държавата атакува мощно вчера дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, както и хора и фирми, свързани с тях, пише изданието. Двамата обаче се скриха и според неофициална информация са избягали в чужбина. Те най-вероятно са били предупредени за операцията, допълва вестникът.

"Границата затворена за братя Галеви", пише "Стандарт" и пояснява, че МВР е завардило всички граници заради бизнесмените.

"Ювелирна" акция на МВР прати братя Галеви в нелегалност", коментира от първа страница "Сега". Според изданието не е ясно защо двамата бизнесмени са поканени да се явят в полицията по телефона точно преди барети, данъчни и агенти на ДАНС да "окупират Дупница".

"С кого да се почне?" - този въпрос поставя в материал в приложението "Наблюдател" "Сега". Нито едно от т.нар. знакови дела не върви към присъда, нито един именит политик, бивш или настоящ министър не е уличен в корупция, пише вестникът. Няма и да бъде, докато не се реши първият проблем: "С кого да се почне", коментира изданието. Българският съд работи предпазливо, по сапьорски, за да не отгърми и той, че съзнателно е бавил делата и е прикривал големите престъпници, развива тезата си "Сега".

Стоманени винкели  са дамгосали със знака V тялото на пребития журналист Огнян Стефанов, информира "24 часа" в челния си материал. Вестникът публикува интервю със самия Стефанов. Не съм допускал, че каквото и да съм направил като журналист, ще се стигне до подобна крайност, казва Стефанов. Аз не съм безгрешният журналист, допускал съм неточности, но винаги съм вярвал, че има достатъчно начини, дори когато потърпевшата страна е много ощетена, да се изясни с дадения журналист, посочва той.

"Труд" публикува интервю с германския журналист Юрген Рот  по повод жалбата на бившия вътрешен министър Румен Петков. Петков иска обезщетение от 10 000 лева за клевета заради твърдения на Рот в книгата му "Новите демони".  "Защо Петков не ме съди за амфетамините?", пита Рот пред "Труд". Според него например обвинението към бившия вътрешен министър, че бил замесен в търговия с амфетамини, не фигурира в жалбата му. Рот отбелязва, че ако се стигне до съд, ще наеме български адвокат. Журналистът посочва, че българското правосъдие не е оценявано особено положително в ЕС, но той все пак не губи надежда за справедливост в едни процес. Никъде не съм писал това, в което ме обвинява г-н Петков, категоричен е Рот.

"Инициатори на скандала с ДАНС са всички, включително и премиерът" - такава теза развива пред "Дневник" социологът Юрий Асланов. Според него "целта на събитието" е да се поговори на висок глас и в коалицията, и в БСП на принципа "хайде да се поскараме малко, за да се разберем и да се поставим на място". Асланов не очаква събитията около службите за сигурност да имат отражение върху БСП.

"Политически кадрил може да съсипе ДАНС", коментира пред "Стандарт" Борислав Българинов от БНС. Този скандал трябва да разчисти вредните хора в ДАНС и оттам нататък да се създаде необходимия уют на тази служба, за да работи ефикасно и да се върне самочувствието на редовия служител там, отбелязва той.

Партиите вече няма да се спонсорират от фирми, а само от физически лица,  пише "24 часа". Това са решили депутатите, които са приели на първо четене проектите на БСП и НДСВ за промени в закона за партиите. Така депутатите де факто узакониха модела на Марио Николов за партийно финансиране под масата, коментира вестникът. Той припомня, че бизнесменът се проверява от ДАНС по сигнал на ГЕРБ, че  е раздал по 10 000 лева на 15 от своите работници, които после те дарили за кампанията на БСП през 2005 г.

"Разделителни линии в БСП няма да има", заявява пред "Дума" секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев. Преди конгрес е нормално известно напрежение, но това е част от демократичния процес в партията, казва той. Ние сме най-демократичната партия - различните мнения не се унищожават, а се развиват, отбелязва Кутев.

"Какво може да матира  предизборните прогнози" анализира в "Труд" Мирослава Янева от МБМД.  Според нея неизвестните идват от няколко посоки, сред които каква точно ще бъде избирателната система и купуването на гласове. Силна неопределеност внася и начинът, по който ще се представят кандидатите, защото изследванията сочат, че коалициите не са нито популярни, нито привлекателни за избирателя, коментира тя.

"Монитор" продължава политическата тема с анализ "Десницата - проваленото въображение за промяна". Според автора най-пагубното за десницата в България е, че не е успяла да улови интересите на обществото.

"Европа ще гарантира до 100 000 евро", съобщава в челния си материал "Труд". ЕК е направила предложение такава да е минималната сума за гарантиране на банковите депозити.Ако бъде одобрена, мярката трябва да се приложи до една година. Вестникът припомня, че миналата седмица бе решено гаранциите да са до 50 000 евро. България няма да гарантира банкови влогове до 100 000 евро, но ще предприеме мерки за улесняване на междубанковото кредитиране, казал българският премиер Сергей Станишев в Брюксел. Мерките ни ще включват намаляване на задължителните резерви на банките в БНБ и евентуално понижаване на основната лихва. 

"Държавата ще гарантира междубанковите заеми", внася повече яснота с челния си материал "Класа". Заемите, които търговските банки у нас си отпускат помежду си, да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете - това предлагат в проект за промени на Закона за гарантиране на влоговете в банките депутатите Румен Овчаров /БСП/, Йордан Цонев /ДПС/ и Милен Велчев /НДСВ/. От 40 000 лева на 100 000 лева да се увеличи гаранцията върху влоговете на гражданите, предвиждат още проектопромените.

"Банките да не спират отпускането на кредити", препоръчва пред "Труд" финансистът Стоян Александров, който оглавява Надзорния съвет на D Bank. Не трябва да се допуска оскъпяване на кредитите, нужен е контрол върху лихвената политика на депозитите, смята той.

"Очаквам над 5 млрд. евро инвестиции за 2008 г.", прогнозира пред "Класа" Стоян Сталев, изп. директор на Българска агенция за инвестиции. Той не изключва за втората половина на годината да има намаление на преките инвестиции.  Сред положителните черти на българската икономика Сталев отбелязва стабилните бюджетни параметри и големият излишък.

"Една трета от българите живеят под прага на бедността", съобщава "Сега", като  се позовава на данни, оповестени от председателя на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. Според тях прагът на бедността през септември е бил 184.41 лева.

Държавата е готова да прехвърли безвъзмездно на Столичната община дела си в "Топлофикация-София" - за такова предложение на икономическия министър Петър Димитров информира "Дневник". Срещу това София трябва да поеме гаранциите върху двата заема на дружеството към Световната банка и ЕБВР, както и ангажимент да се разплаща навреме с "Булгаргаз"

"Пак отсрочка за "Кремиковци", обявява "Стандарт". Това се очаквало да се договорят Министерството на околната среда и водите и синдиците на комбината. Крайният срок за получаване на т.нар. комплексно разрешително е 23 октомври, но синдиците искат от 3 до 6 месеца отсрочка.

"Веска ме краде, а Жан Виденов е политически пубер", заявява бизнесменът Румен Спасов в интервю за "24 часа". Спасов обяви преди дни, че иска да свидетелства за присвоени от съпругата му веска Меджидиева над 3 млн. долара от Българска земеделска и промишлена банка.