Труд

"Някой пали искрата на етническия бунт"

Казва в интервю лидерът на ДПС Ахмед Доган на десетия ден от самоубийството на Ахмед Емин. Ако той е имал информация, че нещо чудовищно се готви, както пише в писмото си, защо веднага не ми е казал, пита се Доган. "Какъв е бил този мотив, кое е това нещо, заради което човек ще се самоубие и ще остави трите си деца. Ами чудовищният сценарий се случва в момента - етническото напрежение в страната започва да се вдига. Раздухва се анти-ДПС и антитурска кампания, внушава се, че едва ли не турците са крадливи, че са против държавата. Ако той е знаел за този сценарий, ако е бил част от него - тогава може би някакви обяснения започвам да имам", допълва лидерът на ДПС. Целия случай Доган определя като удар върху него и ДПС. Той подчертава, че няма интерес да прикрива нищо, но се притеснява, че някои процеси вече са тръгнали и това е страшното, но още не го осъзнаваме.

Труд

"Президентът Първанов: ГЕРБ се активизира!"

Има тенденция ГЕРБ да се активизира, обяви вчера президентът Георги Първанов. Така той коментира опасенията на столичния кмет Бойко Борисов, че ако ДПС изпадне от властта, ще саботира управлението на ГЕРБ и това ще застраши етническия мир. В България имало неписано правило политическият дебат да не се етнизира, а Борисов го нарушавал грубо. "Етническите пожари се гасят много трудно - в продължение на години, понякога дори на десетилетия", предупреди Първанов.

Труд

"Който демонизира ДПС, вреди на страната, твърди премиерът"

Премиерът Сергей Станишев вчера отново се обяви против опитите да се заиграва с етническата карта, защото "това е игра с огъня".

Труд

"Прокуратурата не дава писмото на Ахмед Емин"

Прокуратурата няма никакво намерение да изнася на показ предсмъртното писмо на Ахмед Емин. "Когато наблюдаващият прокурор по случая прецени, че е редно, и не се пречи на разследването, писмото може да бъде оповестено", е заявил вчера пред вестника главният прокурор Борис Велчев.

Стандарт

"Десният съюз още е химера"

Смята лидера на "Атака" Волен Сидеров. В интервю той отбелязва, че "Атака" ще влезе в парламента. ГЕРБ също. И какво от това след като влезем поотделно, продължава Сидеров. Бойко Борисов ще бъде принуден да се откаже от декларацията си, че няма да се коалира с БСП и ДПС. За да не се стигне дотам лидерът на "Атака" предлага: в една бюлетина събират няколко партии, но избирателят може да отбележи своята. След вота се прави вътрешно преразпределение - измерват се процентите на партиите, но не се губят гласове. Никой не остава зад борда. Предлагам го, но засега срещам само "ще видим, ще помислим" от другите десни лидери, обобщава Сидеров.

Класа

"Държавна компания ще изгражда бизнес паркове"

Под това заглавие изданието публикува интервю с председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. В него тай казва: "Срещата в "Лозенец" в понеделник потвърди политическата воля на тройната коалиция бюджетът за догодина да бъде съставен така, че да има гаранции за финансовата дисциплина в условията на световната криза. Няма как тя да не се отрази на България, въпреки че засега параметрите не дават основание за безпокойство. Все още не можем сто процента да отчетем реалната картина. Едва в началото на следващата година ще се прецени дали бюджетът е либерален или пестелив. Това, което колегите коментираха на срещата, беше в подкрепа на политика на умерен оптимизъм."

Стандарт

"Инжектират бизнеса с 500 милиона лева"

До 500 милиона лева ще бъдат инжектирани в Българската банка за развитие. Парите са предназначени за кредитни линии, които ще бъдат отпускани на търговските банки, обяви премиерът Сергей Станишев. Това е единият от трите пакета мерки, които България предприема срещу последствията от световната финансова криза. Другите два пакета са "Икономическа активност" и "Гъвкавост на социалните мрежи".

Сега

"Правителството спасява строителния бизнес с 5.6 млрд. лева"

"Правителството има намерение да реализира спешно нова инвестиционна програма от 400 млн. лева, които да бъдат вложени в инфраструктурни проекти, и по този начин да бъде стимулирана цялата икономика", обяви премиерът Сергей Станишев. Тези пари са отделно от планираните в бюджета за догодина рекордни 5,2 млрд. лева капиталови разходи. Според премиера инвестициите трябва да бъдат насочени към строителството, включително пътните проекти и напоителните системи.

Сега

"Младите семейства с данъчни облекчения за покупка на имот"

Политическият съвет на управляващата коалиция е одобрил идеята на НДСВ да се предвидят данъчни преференции при ипотечни кредити на млади семейства, огласи вчера заместник-председателят на жълтата партия Милен Велчев. В бюджета за догодина трябва да бъдат заделени пари и за безплатни почивки на пенсионерите, каза пък премиерът Сергей Станишев. Коалиционният съвет реши още пенсиите да бъдат увеличени на 2 пъти през 2009 г. В същото време детските надбавки ще бъдат повишени от 25 лева на 35 на месец.

Труд

"Бюджет 2009: Наливане на пари по време на криза"

Това коментира Георги Ангелов от института "Отворено общество". Според него несигурността и заплахите от финансовата криза би трябвало да насърчат по-сериозни реформи в държавните разходи и много публични сектори от икономиката. За съжаление предизборният характер на 2009 г. и страхът на управляващите да правят реформи намаляват шансовете нещо да се случи. Вместо реформи правителството смята да отдели повече средства за капиталови разходи, да налива пари в железниците и в бившата Насърчителна банка, да увеличава разходите в нереформирани сектори. Нито едно от тези начинания не е оправдано дори в нормална среда, а в сегашната ситуация на несигурност - още по-малко.

24 часа

"Инфлацията ще пада, банките стабилни"

Световната финансова криза ще свали инфлацията у нас чрез по-евтиния петрол. Очаквам това да се случи и с други стоки, включително и с храните. Тази прогноза направи управителят на БНБ Иван Искров на среща между бизнеса и правителството. Банковата ни система е в отлична кондиция и не се чакат никакви сътресения. Наистина банките ни са по-предпазливи при кредитирането, но това по никакъв начин не е заради липса на ликвидност, заяви Искров.

24 часа

"Цената нагоре на два пъти"

Парното можело да поскъпне през декември и през януари. Това каза вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. От изявлението му стана ясно, че не се знае кога ЧЕЗ ще върне едномесечното отчитане на тока, въпреки решението на комисията за отмяна на тримесечното засичане на електромерите.

Пари

"Държавата отказа да вдигне капитала на "Топлофикация"

Министерството на икономиката и енергетиката се обяви против Столичната община да увеличи капитала на "Топлофикация-София" с 55 млн. лева и така да бъдат покрити задълженията към Булгаргаз. Според министерството, за да е законосъобразно увеличението на капитала на "Топлофикация", е необходимо становище на компетентен орган, че увеличението не представлява държавна помощ. Столичният кмет Бойко Борисов контрира, че държавата иска да извърши приватизацията на "Топлофикация-София". Вече имат "стратегически инвеститори" и са взели комисионните.

Труд

"Парламентът готви удар по инвеститорите"

Алармира Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. В интервю той нарича проектозакона за енергийната ефективност абсолютно излишен в условията на пазарни отношения. И обяснява: "Ако цените на електроенергията и на природния газ се определят пазарно, няма нужда със закон да се казва кога бизнесът да инвестира в подобряване на енергийната ефективност. Цените на петролните продукти и на въглищата се определят пазарно, а на електроенергията и на природния газ - непазарно. В тези условия държавната администрация се развихря. Проектозаконът създава хилядите наредби и институции, гигантска бюрократична машина, която ще развива условия за корупция и за притискане на бизнеса."

24 часа

"Чужденец може да поеме пътната агенция"

Така е озаглавено интервюто с вицепремиера Меглена Плугчиева. Припомня се, че двете агенции с най-големи проблеми в държавата - "Пътища" и САПАРД, отново са без титулярно ръководство, след като шефовете им подадоха оставки. Плугчиева предлага да се организира международен конкурс за ръководител на агенция "Пътища". "Аз лично съм на принципа, че трябва да се отворим. Така, както по наша покана и със съдействието на федералното правителство на Германия беше осигурен съветник в лицето на г-н Щоле. В международния конкурс няма нищо лошо и страшно", убедена е Плугчиева. Тя подчертава, че преди 20 дни е натоварила и специален екип, в който са заместник-министрите на транспорта, регионалното развитие, финансите, които всекидневно да се занимават с агенция "Пътища". Целта е не само контрол, а и наваксване на ангажиментите, за да не се стигне до следваща санкция.

БТА