Труд

"Бойко скандализира политиците, харесвал възродителния процес"

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов развил тезата, че са били порочни не целите на възродителния процес, а методите. Интервюто му по Би Ти Ви предизвика остри реакции в парламента и по върховете на държавата, коментира изданието. На сбирка във вторник ръководството на ДПС ще обсъди "отговора" - ще пишат до ЕНП. С всяко свое изказване столичният кмет Бойко Борисов произвежда сериозни гафове, произвежда лъжи", е коментарът на президента Георги Първанов, цитиран от изданието. Беше направено недопустимо, разминаващо се с цялата философия на прехода разбиране на възродителния процес, смята Първанов.

Сега

"Борисов първо одобри, а после се отметна за възродителния процес"

По-късно през деня позицията на Борисов претърпя метаморфоза, той изведнъж заяви, че не одобрява възродителния процес, пише вестникът. Лично за себе си знам, че дълбоко не съм съгласен нито с неговата философия ,нито с неговото провеждане, но не съм съгласен и с обратния процес - на насилственото налагане на турско-арабски имена на българи-мохамедани, за което също има десетки примери, уточнил позицията си по-късно Бойко Борисов. Той отбелязал, че внушенията, че ГЕРБ готви нов възродителен процес са празни приказки, които целят да притеснят бедните и отрудени хора по селата.

Новинар

"Корупция има и в ДПС, и в БСП, и в ДСБ, и в НДСВ"

Казва Минчо Спасов, председател на парламентарната вътрешна комисия. Да не забравяме случаите с Майкъл Чорни, заместник областния управител на София от НДСВ, който бе заловен с подкуп, нито случая Николов-Стойков, припомня Спасов.

Капитал

"Без реформи ДПС е обречена партия"

Твърди Антонина Желязков, директор на Международен център аз изследване на малцинствата и културните взаимодействия. Според нея ДПС е твърде затворена и непрозрачна партия, с авторитарни, предмодерни черти, което е неприемливо в демократична страна.

Труд

"Жан Виденов бил честен, а чистачката не е ли?"

Коментира Красимир Премянов, който оглавява федерация "Открит форум" в БСП. Много е жалко, когато казват "Той беше честен човек", по-вярно е да се каже "Той беше умен и кадърен човек, който беше и много честен", разсъждава Премянов. Според него провала на управлението на Виденов се дължало на това, че поел властта в условия на огромна криза и вътрешен натиск от нереализирали амбициите си хора от самата партия.

Труд

"Да има ли следователи? Ще каже парламентът"

Отбелязва Бойко Найденов, шеф на националното следствие. Спокойно част от делата, с които сега са претрупани дознателите, могат да дойдат в следствието, посочва Найденов. Той припомня, че парламентарната правна комисия възприе идеята делата за икономическата и организираната престъпност да бъдат възложени на следователите под ръководството и наблюдението на прокуратурата.

Труд

"Даваме 100 млн. лева за бизнес паркове"

Съобщава финансовият министър Пламен Орешарски. Като една от мерките за противодействие на икономическата криза се предлага създаването на държавна компания, която да строи бизнес паркове в България. Компанията ще ги експлоатира след това на търговски принцип и ще има собствени приходи. Орешарски определя бюджета най-общо като противодействие на негативните външни влияния върху икономическото развитие и сравнително високия растеж. Предвидили сме повече буфери, повече инвестиционни разходи и не сме подценили и социалната политика, обобщава финансовият министър.

Капитал

"Предизборно спасяване на икономиката"

Така изданието определя бюджет 2009 г. Според автора тройната коалиция е реагирала смело и на двете предизвикателства - световната финансова криза и предизборните си цели. В бюджет 2009 е заложен буфер в размер на над 1 млрд. лева, в случай, че има проблем с приходната част, а ако не се наложи, правителството има готовност да похарчи парите за инвестиции. Предизборните цели са обслужени, като са предвидени пари за увеличаване на пенсиите и заплатите в държавния сектор, отбелязва изданието.

Сега

"Кризата сваля инфлацията на 5 процента догодина"

Цитира прогнозата на Центъра за икономическо развитие. Според експертите в момента няма нито един външен фактор, който да тласка цените нагоре.

24 часа

"Криза, хората не се подстригват"

Проучване на вестника установило, че заради световната икономическа криза клиентите на фризьорите са намалели.Имало спад в продажбите в магазините. Ресторантите обаче са пълни.

Труд

"Първанов иска "смело решение" за "Кремиковци"

Готов съм да се срещна с представители на "Кремиковци", защото осъзнавам, че проблемът е много сериозен, декларирал президентът Георги Първанов по повод исканията на синдикатите за среща с него. На една такава среща той би поканил представители на изпълнителната власт, защото е в техни ръце да решат проблема.

Стандарт

"Има заговор срещу "Кремиковци"

Твърди Лилян Вачков, бивш директор в комбината и консултант на "Ворскла стийл" на украинския милиардер Константин Жеваго, която имаше договор за ишлеме с "Кремиковци", но се оттегли. Попитан защо Жеваго се е отказал, Вачков отговаря, че не може да се работи при съществуващите условия в комбината и че никой не може да дава пари без ясни гаранции. Дано да няма сценарий на правителството за закриване на добивната част, защото тя е тази, от която започна "Кремиковци" навремето, надява се той.

Капитал

"Комбинатът си отива"

Прогнозата на изданието е, че комбинатът ще спре завинаги или ще бъде спасен частично.

24 часа

"Трябва ли да си обущар, за да кажеш, че обувката стиска?"

Пита в материал омбудсманът Гиньо Ганев. Парламентът отхвърли поправката "Аталай", с която се предвиждаше коректните потребители, без да са виновни, да бъдат поставени в една сосиера с некоректните и да бъдат наказани с лишаване на парно отопление. И още, че жителите на блокове, в които топлоснабдяването е спряно по силата на тази направо феодална колективна отговорност, принудително трябва да създадат асоциация и да плащат обща сметка, припомня Ганев. Той определя като акт на истинска парламентарна зрелост и гражданска отговорност позицията на депутатите, които отхвърлиха предложението.

Сега

"Гражданите ще засичат електромерите си сами"

Хората, които желаят да им се отчита реално изразходваната електроенергия всеки месец, ще трябва да си засичат електромера сами и да съобщават данните на енергийната компания по телефона.

24 часа

"Добре дошли в страната на копърките"

Поводът е случая с евродепутата Дейвид Хамърщайн, който платил на такси-менте от аерогара София до бул. Дондуков 105 лева. Хамърщайн попитал транспортния министър какво ще направи по въпроса, а той отговорил, че нищо не може да се направи. Шокът и ужасът остава за евродепутатите, които надничат при нас за ден-два, а ние оставаме тук, в държавата с калпави закони, с отсъстващо правосъдие и с изобилието от крадци на високите етажи, заключава авторът.

Стандарт

"БТК държи цените високи"

Заявява новият изпълнителен директор на "Глобул" Захариас Коцибос. По негова преценка четири джи ес ем оператора биха били много за България.

Сега

"Слушаме ЕС, щом е за сметка на народа"

Стане ли дума за подпомагане на закъсали производители и за намеса на държавата в критични моменти за определени отрасли, първият отговор е:ще питаме Брюксел или Брюксел не дава, отбелязва авторът. Държавата не показва обаче подобна изпълнителност, когато Брюксел й казва да излови босовете на организираната престъпност и корумпирани министри, посочва той.

Труд

"Втората България" има близо 5 млн. жители"

Според справка на вестника с близо милион за последните 5 г. се е увеличил броят на българите в чужбина. През 2008 г. според изданието зад граница живеят 4 806 900 българи.

Сега

"Спасение не дебне отвсякъде"

Признава режисьорът Стефан Командарев, въпреки че заглавието на последния му филм, който се радва на световна известност, е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Той вижда, че обществото ни е в тотална ценностно-психологическа криза.

Труд

"Политическият ни живот е на махленско ниво"

Коментира писателят Алек Попов. За да се събуди съзнанието и съвестта на хората, е необходимо повече време, отбелязва той по повод днешния Ден на народните будители.

БТА