Труд

"Половин комисия ще следи ДАНС"

Парламентарната комисия, която трябва да контролира ДАНС, стана факт вчера само наполовина - с гласовете на мнозинството от БСП, НДСВ и ДПС. Същото се получи и при формирането на подкомисията в състава на комисията по отбрана, която трябва да наблюдава разузнаването, военното разузнаване и Националната служба за охрана. Бяха избрани само половината от членовете им, тъй като опозицията категорично отказа да участва "в този фарс" по думите на Атанас Атанасов /ДСБ/. Според Ангел Найденов /БСП/ двете звена са формирани и могат да работят, само не могат да вземат решения, защото е нужен консенсус.

Сега

"Правителството забрани на младежите да карат мощни коли"

Младежите до 25 г. със стаж като шофьори до 1 г. няма да могат да карат мощни автомобили и джипове. Това реши правителството при разглеждането на промените в закона за движение по пътищата. Ограничението е за коли над 1300 кубика. Мотивът е, че над тази възраст хората са по-зрели и могат да преценят поведението си. Министрите отхвърлиха идеята на МВР да се забрани на новите шофьори да карат нощем от 23 до 6 часа, както и да карат със скорост от 10 км/ч по-ниска от предвиденото за съответния район.

Труд

"Мария Мургина: Искам данъчна полиция"

Данъчните извадиха на дневен ред старата идея за създаването на финансова полиция. Трябва да ни се разреши да влизаме и да претърсваме офиси без участнието на служители от МВР. Отделно трябва да ни се даде пряк достъп до кредитните досиета на фирмите в банките, заяви Мария Мургина - шеф на Националната агенция за приходите, пред депутатите от комисията за борба с корупцията. Крайните мерки са заради измамите с ДДС.

Труд

"Обвиниха и зетя на Ковачки за данъчни престъпления"

Съдружник и дори родственик на Христо Ковачки вчера бе обвинен за крупни данъчни престъпления. Никифор Вангелов става вторият човек по делото, водено срещу енергийния бос. Според прокуратурата другото дело срещу Вангелов е за участие в сговор с друго лице за извършване на престъпления, чрез които се цели набавянето на имотна облага.

Стандарт

"Обвиняват ме за 1 милион"

Това става ясно от кратко интервю с Никифор Вангелов, председател на Националната контролна комисия на ЛИДЕР. Той заявява: "На всички е ясно, че акцията срещу нас е поръчкова. Кой би имал интерес да води акция срещу нас. Надявам се само да не е била политическа, защото това би било наистина жалко за България."

24 часа

"Той е симпатизант, който не инвестира в яхти и манекенки"

Казва в интервю Красимир Каракачанов. Той е лидер на ВМРО, която участва в наскоро създаденото движение "Напред" заедно със Земеделски народен съюз и подкрепяната от Христо Ковачки ЛИДЕР. Според Каракачанов всеки от политическите играчи е заинтересован от разследването срещу Ковачки. "Създаването на движение "Напред" не се хареса на нито една партия в България. Всички се почувстваха в някаква степен застрашени. Очертаният преди това модел на 4 партии в парламента задоволяваше водещите формации и те си бяха направили сметките за бъдещото управление. Но политолози и социолози казват, че "Напред" е петият играч в парламента", коментира Каракачанов. И не пропуска, че бизнесът на Ковачки има своята конкуренция. За тях би било удобно ударът да изглежда политически.

Стандарт

"Спирачка за "Напред"

Трима социолози коментират започналото разследване срещу Христо Ковачки. Българите винаги гледат с подозрение към богатите, така че в обществото ще остане едно съмнение спрямо него, което не може да не се отрази отрицателно на имиджа на партия ЛИДЕР и на коалицията "Напред", е виждането на Мира Радева от МБМД. "Данданията няма да навреди на ЛИДЕР", смята Кольо Колев от "Медиана". Обяснението е, че "Напред" се прицелва в една незаета електорална ниша - тази на нерадикалната, некресливата и умерено националистическа опозиция. На хората, които са разочаровани от старите десни партии, но не биха гласували за "Атака" или ГЕРБ. "Темида си направи пиар", лаконичен е Юрий Асланов от АФИС. С акцията срещу Ковачки съдебната ни власт е демонстрирала колко е независима и как няма партиен чадър над никого.

24 часа

"Един Ковачки добър доклад не прави"

Посочва се, че ако акцията от сряда на правоприлагащите органи действително е насочена срещу незаконни практики в бизнесимперията на Ковачки - както изглежда засега, това може да се окаже първият случай в новата българска история, когато фигура от ранга на Христо Ковачки не е успяла да се спазари на тъмно с властите. Добре известно е, че ЕС не отслабва натиска върху София с настояването да се предприемат не само козметични мерки срещу корупцията, организираната престъпност и политическите чадъри. София няма много време и трябва да действа, ако иска европейските партньори действително да й повярват.

24 часа

"ГЕРБ? И с НДСВ воювахме, а днес управляваме добре"

Казва в интервю Румен Овчаров, ляв депутат и председател на бюджетната комисия. Той поставя под съмнение, че ГЕРБ може да управлява България компетентно и професионално. "ГЕРБ беше голямата надежда, но вече година управлява в ключови градове и се видяха провалите им", посочва Овчаров. Според него от доста време вече сме в една особена предизборана кампания. Дебатът не се води в парламента - там има политически сили със затихващи функции. Голямата опозиция е извън парламента, затова и дебатът се води през медиите. "Пророчествата в политиката са сложно нещо. И БСП, и НДСВ преди последните избори бяха в тежка конфронтация, а се създаде правителство, което работи добре. Да си затваряме вратите и към ДПС, и към която и да е друга партия, е много прибързано", е позицията на Овчаров.

Труд

"Мартин Димитров е кандидатът на Костов"

Разкрива Нено Димов, депутат от ДСБ, по повод предстоящия избор на нов лидер на СДС. И обяснява: "Това, което се случва в СДС се подготвя от доста време. За да се изпълни целта - оцеляване на ДСБ, паразитирайки върху организма на СДС - трябваше да бъде отстранен Пламен Юруков и да се издигне подставено лице, което да отвори вратата на СДС към ДСБ. Човекът на Иван Костов е Мартин Димитров. Неразчетеното в този план обаче е, че организмът, от който ще се черпят сили, е толкова немощен, че нито паразитът, нито донорът ще оцелеят. Обединенито на СДС и ДСБ е обречено на крах."

Труд

"Столичната община подари "Топлофикация София"

Общинският дял в "Топлофикация София" ще бъде прехвърлен безвъзмездно на държавата, решиха вчера столичните общински съветници. Кметството прехвърли своите 58% от дружеството и правителството ще разполага със 100%. Окончателното преминаване на общинския дял ще стане възможно след решение на Министерския съвет и съгласие от банките кредитори на дружеството.

Стандарт

"Затварят заводи и хотели"

Химически заводи и хотели у нас първи усетиха удара на световната криза. След като в сряда девненският "Агрополихим" обяви, че спира, вчера го последва още един производител на тор. "Неохим" ще пусне мощностите си, когато пазарът се съвземе, съобщиха от дружеството. Трусове в най-скоро време се очакват и в медодобивния комбинат "Пирдоп" в Златица, който е основен доставчик на сярна киселина на "Агрополихим". Фалити и съкращения се задават и в туризма. Част от морските ни хотели изобщо няма да отворят врати през следващия сезон, прогнозира шефът на Албена Красимир Станев.

24 часа

"Връщат бойците от Ирак за Коледа"

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че военната ни мисия в Ирак ще приключи в края на годината. 150-те ни рейнджъри ще се върнат между 15 и 20 декември. По думите му правителството се подготвяло от няколко месеца за това решение. 155 млн. лева е похарчила страната ни за 5-годишната мисия на българския контингент в Ирак, отчете вчера външният министър Ивайло Калфин. Той обаче отказа да отговори дали са се изпълнили очакванията на властите ни българският бизнес да получи съизмерими на военното ни участие поръчки при възстановяването на страната.

Сега

"Разследващите евроизмами се оплакаха от тромавия НПК"

Прокурорите от спецзвеното за борба с измами по еврофондовете обсъдиха вчера с премиера Сергей Станишев как да повишат ефективността и бързината в разследванията си. Според тях в настоящия НПК има редица формални процедури, които забавят работата им и това налага удължаване на сроковете, на което не се гледа с добро око нито от обществото, нито от ЕС. След официалното посещение в Националната следствена служба Станишев обяви, че обвинителите са подготвили няколко конкретни предложения, които да бъдат включени в поправките на НПК между първо и второ четене в парламента.

БТА