Софийската градска прокуратура се самосезира и разпореди Държавната агенция за национална сигурност да провери дали ДПС се занимава с бизнес, съобщил пред "24 часа" градският прокурор на София Николай Кокинов. Проверката ще изяснява твърденията, че ДПС е търговска партия, която е участвала в продажбата на петрол от Русия за Турция, че по нареждане на лидера Ахмед Доган са събирани подкупи от по 1000 долара от всеки бизнесмен, който поиска среща с него, и че Доган е контактувал често с убития Филип Найденов-Фатик. Това бе съобщено в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия от Керим Караали, представен като бивш ръководител на Бизнес центъра на ДПС преди Ахмед Емин, припомня "24 часа".

"И ДПС слиза на ДАНСинга", коментира в основната си рубрика "Темата" "Труд". "И аз искам час по-скоро прокуратурата да се произнесе по случая!", е реакцията на самия Доган пред "Труд". Той казал, че в противен случай ще има основание да мисли, че продължителната атака срещу ДПС се превръща в лов на вещици. "Ще го съдим!Не може повече да продължава атаката срещу ДПС! Недопустимо е да се говори така безотговорно от ефира на национална медия! Недопустимо е да се сипят клевети срещу движението", заявил Доган по телефона пред репортер на вестника. Той бил категоричен, че "тази лавина анти-ДПС говорене е организирана". Искаме пълно разследване, казал лидерът на ДПС.

"Националистите в Турция нямат нищо общо с Доган", декларира пред "Труд" Наим Сюлейманоглу. Той е бил кандидат-депутат от Партията на националистическото действие", която също е спомената от Караали. В момента е държавен чиновник и уточнява, че не може да прави коментари от свое име, нито от името на бившата си партия. Сюлейманоглу обаче е категоричен, че нито той, нито ПНД някога са имали нещо общо с ДПС или Доган.

"Новинар" публикува интервю с журналиста Георги Коритаров, в чието предаване Караали направи изявлението си. "Беше крайно време някой да проговори", коментира Коритаров. Не мога да кажа дали е сериозно, в България има институции и органи, които се занимават с разследвания, и, ако преценят, биха могли да установят дълбочината и сериозността на тези твърдения, отбелязва той. Журналистът декларира, че от ДПС също могат да изложат своя гледна точка по въпроса в предаването му.

"Станишев да усмири кликите в партията", апелира пред "Труд" депутатът Георги Близнашки, член на ВС на БСП. Независимо от някои идеологически различия в БСП се формираха няколко групи по интереси, които имат характер на клики, боричканията им предизвикват сериозни сътресения в партията и държавата, смята той.

Вътрешнопартийните въпроси на БСП занимават и "Сега", който разсъждава в приложението "Наблюдател" "Има ли предконгресен сценарий срещу Станишев?". Факт е, че Станишев има вътрешни врагове, факт са и значителните сили, които радеят за коалиция между БСП и ГЕРБ, а в БСП и извън нея има и среди, които желаят да пратят ДПС в опозиция, коментира вестникът. Той допуска възможността преди конгреса целите на тези групи да се пресичат и те да провокират всякакви спекулации и конспирации.

"Не за първи път ни плашат", коментира пред "Капитал" Нели Куцкова, апелативен съдия и говорител на Съюза на съдиите. Вестникът припомня, че Съюзът на съдиите излезе с декларация, която осъжда критиките на премиера и министъра на икономиката и енергетиката срещу определението на САС по "Кремиковци". Според Куцкова публичното ругаене по съда е опит за притискане на съдебната система.

"Виж къде дебне радарът", е челното заглавие на "Труд". МВР купува и монтира стационарни радари на 15 от най-опасните пътища в страната. Устройствата ще засичат скоростта с лазер, а камера ще снима номера, модела и цвета на колата, дори лицето на шофьора. След секунди изображението ще се появява на принтерите в управленията на КАТ.

Влиянието на световната финансова криза върху България е най-коментираната икономическа тема в днешните вестници.

"Кризата ни удря през март", прогнозира от първа страница "24 часа". Икономиката ни ще усети най-силно удара от финансовата криза в края на първото тримесечие догодина, прогнозирали депутати от управляващата коалиция. През март се очаква ефектът от вече започналото свиване и закриване на производства, падналото потребление, съкращаването на работници, отлива на инвестиции. Това щяло да свие и приходите в бюджета. НСИ вчера вече отчете забавяне на ръста на икономиката до 5.6 на сто, допълва изданието.

"Купонът затихва ли напролет", разсъждава в материал за "24 часа" икономистът Владимир Каролев, общински съветник от НДСВ. Той прогнозира, че криза, свързана с финансовия сектор у нас, няма да има, но ще има свиване на производства в определени сектори, насочени експортно, и ваканционните селища.

На "ТРУДните времена", е посветен и челният материал на "Капитал". Икономическата криза в България все още повече се обсъжда, отколкото се усеща, но на пазара на труда вече нещо се случва, констатира вестникът. Много мениджъри твърдят, че са замразили решенията си, свързани с персонала - както съкращенията, така и новите назначения, а търсещите работа нарастват, отбелязва изданието. Тежък удар за индустрията прогнозира още "Капитал". Неофициално се твърдяло, че в повечето металургични и машиностроителни предприятие вече се обмислят или са започнали съкращения. "Сега е моментът да инвестирате в обучение", съветва икономистът от Световната банка Кристиян Бодевиг.Колкото повече умения имате, толкова е по-вероятно да запазите работата си въпреки икономическите трудности, аргументира се той.

"Фалират половината ни строителни фирми", предупреждава в челния си материал "Класа". Според прогнози на Българската стопанска камара около 2500 фирми в строителния бранш от общо 5000 в сектора ще фалират или ще потънат в сивата икономика в резултат на световната финансова криза. Пряката опасност идва от затегнатите условия по отпускане на кредити от страна на банките.

"Държавата иска цялата "Топлофикация-София", информира "Монитор", като цитира министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Категорично съм против варианта общината да запази дял, смятам, че трябва да има един ясен отговорен собственик, отбелязва Димитров.

"Скандален закон блокира напълно пазара на имоти", твърди от първа страница "Сега". Според него такива ще бъдат последиците от новия Закон за енергийна ефективност, в който е записано, че при продажба на апартамент или на цяла сграда продавачът задължително трябва да представи на купувача сертификат за енергийните характеристики на сградата. Вестникът описва процедурата по издаване на такъв документ, която изисква свикване на общо събрание за избор на фирма за оглед и изпълнение на препоръките й от страна на съседите.

"След "Матриархат" и "Патриархат" идва Мутриархат", казва писателят Георги Мишев в "Сега". Попитан дали се е дистанцирал от политиката, Мишев отговаря, че по убеждения си е същият, но в момента няма политическа сила, която да отговаря на възгледите му. Политиката е колективно занимание, като футбола - трябва 11 души, един, дори и гений, нищо няма да направи, отбелязва той.

"Държавата ни рухва, а ние зяпаме "Биг брадър", с горчивина казва пред "Монитор" поетът Георги Константинов. Голямото ми разочарование са някои фабрични дефекти, които се проявиха в част от нацията ни - интересчийство и приспособленчество, надпревара кой да разграби държавата, бързо свикване с растящата простотия, допълва той.