"България замръзва", лаконично информира "Труд". Още в 7,00 ч. министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров свика кризисен щаб, а даржавната "Булгартрансгаз" обяви ограничителен режим. Изправени сме пред много сериозна криза, призна към 11,30 ч премиерът Сергей Станишев на извънредна пресконференция. На оперативно съвещание правителството е очертало два приоритета - осигуряване на енергоресурси за функциониране на граждански обекти /топлофикации, болници, училища и др./ и газ за предприятията, които технологично не трябва да спират.

"Сергей Станишев: Заложници сме на политически конфликт", продължава по темата "24 часа". България е заложник на политически конфликт, ситуацията вече е тревожна и за Европейския съюз. Това каза премиерът Сергей Станишев на втората извънредна пресконференция вчера следобед. Той обяви, че е
разговарял с премиера на Русия Владимир Путин и вицепремиера на Украйна Григорий Немиря, както и с ръководството на "Газпром". "Данните на двете страни за доставеното количество газ се разминават. Затова настоях и за проверка, която да установи къде се губи този газ. Така че двете страни да си изпълняват задълженията по договорите с нашата страна", каза
министър-председателят.

“Станишев повика на помощ Европейския съюз", съобщава "Сега". Премиерът Сергей Станишев призова вчера Европейската комисия да се притече на помощ във връзка със спрените от Украйна газови доставки за България. "Настояваме всички страни да си спазват задълженията, а ЕС спешно да се занимае с проблема", заяви министър-предеседателят. Той обяви, че е разговарял с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс и му предстои разговор с председателя на ЕК Жозе Барозу. Европейската комисия излезе вчера със специално комюнике по руско-украинския газов спор, в което се казва, че прекъсването на доставките на природен газ за някои страни членки е напълно неприемливо и те незабавно трябва да бъдат възстановени.

"Ток от АЕЦ вместа топло с руски газ предложи Първанов", четем в "24 часа". България трябва незабавно да започне подготовка за повторно пускане на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви вчера президентът Георги Първанов часове след като спряха доставките на газ. Реакторите бяха затворени с влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. като част от договора за присъединяване. Пускането им заради газовата криза не противоречи на чл.36 от договора между България и ЕС, твърди държавният глава. Говорителят на еврокомисията по енергетиката Феран Тараделяс посочи, че не са получавали официално уведомление от българските власти за отваряне на спрян реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Сега" коментира идеята на президента под заглавие "Избори "3 в 1" - ако включим и атомен референдум". Посочва се, че според договора, който имаме с ЕС, ако докажем, че имаме критична нужда от повече работещи атомни реактори, изобщо не се налага да питаме всяка от останалите 26 страни членки - ЕК може да разреши защитни мерки. Те могат да означават и отказ, неспазване на клаузи в договора за присъединяване. Ако Еврокомисията склони, България може да включи реакторите си и те да работят поне докато икономиката се съвземе от затрудненията.

"Родината на Станишев ни остави без парно, ток и хляб", акцентира "Атака". Вчера партия "Атака" внесе петиция в Европарламента за отварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" във връзка с възникналата тежка енергийна криза. В тази петиция "Атака" призовава европейските институции да вдигнат забраната над българските ядрени реактори, защото е очевидно, че страната е тежко зависима от чужди енергоизточници. "Единственият начин за отвоюването на българската енергийна независимост, което е и в интерес на ЕС, е отварянето на четирите спрени блока на АЕЦ "Козлодуй", се казва в документа.


"Президентът свиква КСНС заради газовата криза", информира "Класа". Президентът Георги Първанов свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност. На заседанието ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на последствията от спирането на доставките на природен газ за България.

"Бизнесът ни губи за ден 1/2 млрд. лв.", научаваме от "24 часа". Изчисленията са на базата на данни от 6-те хиляди членове на КРИБ, каза вчера изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов. Според информацията от фирмите в момента тече затваряне на производства и съкращаване на работници.

"Оставаме на тъмно и студено", пише "Стандарт". Внезапното спиране на подаването на газ повлече като домино парното и тока. Някои топлофикации намалиха подаването на топлина, други направо спряха. Очаква се да преминат на мазут, но затова са необходими поне 2-3 дни. Ако спрат напълно режим на тока ще има в цялата страна, предвижда кризисният план.

"Лукойл" прекратява износа на мазут", съобщава "Дума". Групата "Лукойл" пристъпва към спешни мерки за преодоляване на енергийната криза и осигуряване на достатъчно мазут за топлофикациите в страната, обявиха от "Лукойл България". Преустановява се изцяло експортът на мазут и други видове горива, които могат да бъдат необходими на българските топлофикации.

"Кризисни щабове в общините", отбелязва "Труд". Във всички общини вчера имаше спешни заседания във връзка с кризата, съобщават за вестника от сдружението на кметовете. Най-зле са населените места, в които изцяло общинските сгради се отопляват със синьото гориво - като Монтана и Пазарджик. Навсякъде са създадени щабове за справяне с кризата, а на павечето места е направено необходимото за преминаване на друг вид гориво.

"Бойко Борисов поиска оставка на кабинета", обобщава "Труд" реакциите на политическите партии. "Правителството трябва да поеме отговорност и да си заминава", категобичен бе вчера столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод кризата с газа. Според НДСВ България трябва да има по-активна позиция в рамките на ЕС за решаване на възникналия проблем. "Сервилната и угодническа политика на правителството и президента спрямо Русия доведе до спирането на доставките на газ за страната ни", заявиха от БНД. От ДСБ настояха България незабавно да поиска от руската страна изплащане на недоставените количества газ, а президентът Георги Първанов веднага да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Правителството да поиска съдействие от ЕС, е позицията на СДС.

В "Труд" петима от водещите български социолози прогнозират: "Политическата 2009 г. - апатията ще расте, без масови вълнения". Живко Георгиев от "Галъп" посочва, че след период на силна политизация на масовото съзнание идва ред на икономизацията. Той очаква, че ще има ръст на апатия сред избирателите и допълнителен отлив от политиката. "Ще се разедини лявото", прогнозира Цветозар Томов от "Скала". Според него след изборите политиците ще съставят правителство и то ще издържи поне докато напълно рухне доверието и в него. А това няма да стане до есента на 2009 г. "Коалиция ГЕРБ-БСП е възможна", допуска Васил Тончев от "Сова Харис". По думите му предстоящите избори ще имат основно нагласа "анти" - антитройната коалиция и анти-Бойко Борисов. "Десните ще се съюзят", убедена е Румяна Бъчварова от "Маркет ЛИНКС". В момента по-лесно за реализиране е хлабава предизборна коалиция за преминаване на бариерата на съставляващите я партии, но с отделни парламентарни групи и запазване на идентичността. "Задава се поправителен вот наесен", предрича Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг. Мнението му е, че той ще се отрази благотворно за развитието на страната. Ще има много по-голяма възможност за излъчване на ясно мнозинство.

"Готов съм на тройна коалиция", е заявката на Мартин Димитров, председател на СДС и депутат. В интервю за "Монитор" той посочва "най-принципната коалиция", която е склонен да подкрепи - ГЕРБ-СДС-ДСБ. Тази теза се подкрепяла и вътре в СДС. "Ние няма да бързаме с темата коалиции, тъй като работим по промяната в СДС и по модернизацията на нашата партия", уточнява
Димитров.

"Искам да извадя лекарите от дупката", е амбицията на д-р Михаил Тиков, кандидат-председател на Българския лекарски съюз. В интервю за "Труд" той заявява: "Трябва най-сетне да се сложи край на разцеплението в съюза ни! Няма по-хуманна професия от лекарската. Затова е недопустимо гилдията да бъде разединена. От това никой няма интерес. Най-малко съсловната ни организация, която задължително трябва да заеме авторитетно място в обществото. Да го извоюва и защити спокойно и разумно, с методите на тихата дипломация".