Вестник 24 часа

"Около 200 фермери от Русе, Търговище, Добрич и Силистра блокираха Дунав мост в протест срещу безконтролния внос на сухо мляко, палмови масла и заразено месо"

Земеделците спирали движението през час. Стотина млекопроизводители от Монтанско и Видинско пък блокирали ГКПП Ферибота във Видин за 15 минути.

"Страх ме е полуграмотен екип да не вземе властта"

Думи на председателя на икономическият съвет към НДСВ Владимир Каролев. Каролев изразява опасения, от евентуален сценарий, при който задълбочаващата се криза извън България води до разширяване на търговския дефицит и намаляване на чуждите инвестиции и това се съчетае с идването на власт на "някаква не много либерално пазарно ориентирана управляваща коалиция". Да не могат да кажат:"Леле, няма откъде да вземем пари, затова дайте да отвързваме лева, излизаме от валутния борд", обяснява той.

"Някой иска да скрие братовчедските истории"

Коментар на социолога Румяна Коларова. Според нея законът е отложен, защото се е появила опасност за "преплетените мрежи от интереси" на всички власти. С промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси парламентът реши да се удължи с два месеца срокът за подаване на декларации за конфликт на интереси.

Вестник Труд

"201 000 лева субсидия за вожда на агробунта"

Близо 201 000 лева държавни субсидии е получил водачът на фермерския бунт Андриян Цаконски, а само за 2008 г. усвоените от него средства са 98 965.97 лева по всичките шест възможни линии за национално подпомагане, показват данни на Министерството на земеделието, цитирани от "Труд". Цаконски обяви, че животновъдите не получават достатъчно пари, но само срещу огромната си квота за продажба на мляко - 851 022 литра, за м.г. е взел 37 749 лв. премия, коментира вестникът. Фермерът обаче изобщо не е произвел и продал за преработка това количество мляко, твърди изданието.

"БСП не се плаши от избори "2 в 1"

Това заявява депутатът от левицата Румен Петков. Напротив, за нас това е полезната формула, защото ще ни даде и по-голям резултат и за Европейския парламент, и по-голяма мобилизация, посочва Петков. Петков припомня, че за избори "2 в 1" са необходими конституционни промени. Ако това Народно събрание няма правомощията да прави такъв тип промени в конституцията и ги направи?КС не може да се произнесе предварително, а само след като промените станат факт, отбелязва Петков. Ако се създадат формални причини да бъде атакуван изборният процес и резултат, това според мен ще е катастрофа за България, допълва той. На въпрос как в БСП се коментират "честите заявки на НДСВ за напускане на коалицията" Румен Петков отговаря: "С премерено спокойствие". Има и надежда, и увереност, че в НДСВ има разумни хора, които са наясно, че такъв тип популизъм ще доведе до гарантирана катастрофа, казва той.

"Две трети от българите се оплакват от кризата"

Започва да се търси големият яростен герой, който ще се изправи срещу стихията, ще защити слабите и ще въздаде на мизерстващите окраденото от "лапачите", констатира социологът Кольо Колев. Засега радикализиращите се маси привиждали своите герои в лицето на "Атака" и ГЕРБ - само за един месец партията на Волен Сидеров е увеличила симпатизантите си с 3 процента. Печалбата на ГЕРБ е доста по-скромна - само един процент, коментира Колев. И СДС, и НДСВ губят в последния месец. БСП и ДПС стоят доста стабилно според изследването на "Медиана".

"Дирят Баретата за убийство на Клюна"

Да бъде открит и арестуван Златомир Иванов-Баретата за убийството на известния наркобос Антон Милтенов-Клюна - такава заповед е получил вчера спецотряд на МВР от прокуратурата.

"Исках акция "Чисто око" срещу порнографията"

Това разказва прокурорът от Разлог Валентин Михов. Вестникът припомня, че Инспекторатът към ВСС препоръча Михов да бъде уволнен, защото не се явявал и закъснявал за дела в съда със странни оправдания. Исках да въведа нов морал в прокуратурата, твърди Михов. Той признава, че е закъснявал за работа, но това не било тенденция. Михов заявява, че ще си търси правата докрай и, ако трябва, ще се обърне дори към съда в Страсбург.

"Тръгват 150 млн. лв. кредити за бизнеса"

Първият транш от 150 млн. лева за кредитиране на малките и средните предприятия вече е пуснат от търговските банки, цитира изданието премиера Сергей Станишев. Ресурсът е от Българската банка за развитие, към която правителството насочи 500 млн. лева. Това е една от мерките в плана на кабинета за икономическа стабилност.

"Има много мераклии за индустриалните зони"

Думи на Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката. Интервюто е по повод предстоящата регистрация на държавната фирма, която ще строи индустриални зони в България. Имаме заявки за инвестиции в размер на 4 млрд. евро и интересът е от експортно ориентираните компании, посочва той.

Вестник Сега

"ГЕРБ преговаря с Иван Костов за коалиция"

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщил пред сънародници в Чикаго, че партията му готви коалиция с ДСБ на Иван Костов. Борисов разказал, че социалистите се опитали да купят един от най-сериозните му сътрудници, без да го назовава по име.

"Само нова агенция ще спаси европарите от политически натиск"

Думи на Радослав Иванов, председател на парламентарната подкомисия по усвояването на средствата от ЕС.Според него в момента отговорността за управление на европейските фондове у нас е размита.

"9 000 учители са съкратени заради просветната реформа"

8832 са съкратените учители в страната през 2008 г., става ясно от материала. Те са получили обезщетения общо за 17 милиона лева. Тази година се очаква по-малко преподаватели принудително да напуснат системата и затова са отделени по-малко средства за обезщетения - 15 млн. лева.

"Здравното блато погълна и частните фондове"

Част от частните здравни фондове работели на загуба. Причината е, че няма пазар, няма и правила, според д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Вестник Новинар

"Следващото правителство ще има 100 дни да се докаже пред Брюксел"

Прогнозата прави лидерът на ДСБ Иван Костов. Следващото Народно събрание и правителство ще имат около 100 дни да докажат, че има политическа воля да се реализират добрите намерения спрямо Брюксел. Ако това не се случи, санкциите за България ще са много жестоки, отбелязва той. Според него едно национално разбирателство, което да се изрази в подкрепата на дясно обединение, е напълно постижимо. Като цяло има всички предпоставки да има дясноцентристко управление, макар че все още не е твърде ясно какъв ще е точно неговият състав, смята Костов. На въпрос къде е мястото на ГЕРБ в обединението Костов отговаря, че мястото на ГЕРБ е извън предизборната коалиция, но така или иначе тази политическа сила няма намерения да встъпва в подобни обединения. Ако иска да бъде част от управлението, тази политическа сила трябва да има много по-висока доза компетентност, очевидно ГЕРБ има и тежки проблеми с корупцията и като цяло няма да може да управлява страната самостоятелно, е мнението на лидера на ДСБ.

Вестник Класа

"Правят нова лява партия преди изборите"

Членове на левицата, бизнесмени , общественици и бивши политици щели да правят нова лява партия. Инициатор за създаването й е Илия Божинов, който беше член на ВС на БСП до ноември 2008 г.

Вестник Стандарт

"И Костов е по-ляв от соцпартията"

Становище на Илия Божинов. Искаме да намерим начин да се появи някакъв вид лява политика в България, мотивира намеренията си той.

Вестник Дневник

"Няма закон за конфликт на интереси - няма и европари"

Според изданието еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер е намекнала след срещата си с вицепремиера Меглена Плугчиева в Брюксел, че блокираният в парламента закон за конфликт на интереси заплашва да блокира и достъпа на България до структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Работещ закон за конфликт на интереси е неотменно условия за издаването на оценки за съответствие на оперативните програми, казала Хюбнер, цитирана от изданието.

(БТА)