Труд

"Брюксел омеквал в новия си доклад"

Значителна промяна на тона ще има в очаквания идната седмица междинен доклад на ЕК за изпълнението на ангажиментите ни в правосъдието и вътрешния ред, научил вестникът. За разлика от доклада от юли м.г., този път преобладаващите определения били "значително развитие", "развитие" или "предприети са стъпки".

Капитал

"Стари истини"

Тези, които очакват убийствени критики обаче, ще останат разочаровани, както и тези, които се надяват на похвали, отбелязва вестникът. Докладът ще отчете напредък в изпълнението на мерките, набелязани от правителството в областта на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност, но след похвалата за изпълнението почти навсякъде в черновата на текста стои познатото изречение - "тепърва ще се види приложение на практика на тези мерки", пише изданието. Според участник в подготовката на документа, за разлика от бездействието си преди това, в последните шест месеца българските институции са направили огромни усилия, за да подобрят качеството на реформите. Но комисията оценява не усилията, а резултатите, обяснил неназованият участник.

Капитал

"Не е моментът за радикални промени"

Заявява вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. Не е моментът в края на мандата на правителството да се предприемат радикални промени, те ще изискват съгласуване с Европейската комисия и с това и много време, а това означава, че през този период ще има забавяне на действието на програмите, обяснява Плугчиева. До 10 февруари тя ще внесе в МС предложения за промени в управлението на фондовете, които целят повече прозрачност, по-бързи и прости процедури.   

Труд

„Европейските социалисти: Думите на Борисов са като нацистка платформа”

Партията на европейските социалисти изрази загриженост във връзка с коментарите, направени от Бойко Борисов в Чикаго. Това е поредното от серия дискриминационни изказвания и заплахи по адрес на турци и хомосексуалисти. Това говори за политическа платформа, наподобяваща нацистката платформа за чистота на нацията, заявил заместник-председателят на групата на ПЕС Ян-Маринус Вирсма. Премиерът Сергей Станишев пък определя думите на Борисов като "най-циничното изказване по отношение на българските граждани през последните 20 г." Нищо хубаво не очаква по-голямата част от хората, тъй като Борисов се отнася с пренебрежение към тях - пенсионерите му били глупави и носталгични, а другите пък - не толкова добър материал, казал премиерът. 

Телеграф

"Омразата при Бойко е израз на слабост"

Казва депутатът от левицата проф. Андрей Пантев. Самият факт, че трябва да го коментираме, не е ли комплимент за него?, пита Пантев. Вероятно г-н Борисов точно това търси - колкото повече бъде плют, толкова повече се утвърждава в онези кръгове, на които такова говорене им допада, смята той. 

Монитор

"Отново ще бъдем свидетели на протестен вот"

Прогнозира заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи. Той смята, че разликата между ГЕРБ и БСП на предстоящите избори ще бъде много малка и дори не е изключено БСП да  има малка преднина. Надявам се и НДСВ да положи усилия през кампанията, за да премине бариерата от 4 процента и не бих се учудил, ако в следващото Народно събрание отново се излъчи коалиция от БСП, ДПС и НДСВ, посочва Лютфи. По повод изявленията на Бойко Борисов в Чикаго Лютфи коментира, че те го карат да направи неволно асоциация с една кафява идеология, която категорично бе отхвърлена от историята и световната демократична общност.

Сега

"Баретата се предаде на ДАНС, а МВР го залови"

По неофициална информация на вестника Златомир Иванов пристигнал около 11 часа пред сградата на столичната полиция, въпреки че е бил призован да се яви в "Криминална полиция", и позвънил на агенти от ДАНС с молба те да го задържат.

Труд

"Вечерен час за учениците"

Вечерен час за всички, ненавършили 18 г., ако са без придружител,  въвел вчера парламентът с промени в Закона за закрила на детето. Подрастващите до 14 г. не може да са сами навън след 20 ч, а тийнейджърите до пълнолетие - след 22 часа. В противен случай родителите ще бъдат глобявани до 500 лева при първо нарушение, а за второ - до 1000 лева. Децата до 12 г. пък не трябва да бъдат оставяни без надзор.

Труд

"Изкуствено сърце ще спасява българи"

Казва д-р Людмил Бояджиев, който оглавява Кардиохирургията в Националната кардиологична болница. Тандем, най-модерното изкуствено сърце в света, ще спаси от смърт стотици хиляди жители на нашата планета. Скоро то ще дойде  в България но трябва да имаме готовност да посрещнем предизвикателството на съвременната медицинска техника с добре организирана програма за борба с острата сърдечна недостатъчност, допълва той.

Труд

„Москва иска още детски лагери”

България да посреща повече руски деца на оздравителни лагери през лятото, поискал кметът на Москва Юрий Лужков, който вчера се срещна с президента Георги Първанов. Първанов е отбелязал, че България предлага най-добрите възможности за инвестиции в целия ЕС с най-благоприятно данъчно облагане. Твърдя, че днес България е най-привлекателната дестинация в Европа и не само в Европа, заявил Първанов, като пояснил, че става дума не само за черноморските ни курорти, но и за спа, историческия и културния туризъм, както и за планинските курорти.  Президентът се е срещнал и с новия руски патриарх Кирил и го е призовал да вземе отношение по решението на съда в Страсбург, което касае ситуацията в българската православна църква.

Капитал

"Мираж за компенсации"

Според изданието фокусирането на разговорите в Москва върху енергийната тема  не е донесло ползи за България. От руска страна не бяха дадени гаранции, че прекратяването на доставките няма да се повтори в бъдеще, няма и никакви признаци, че българските потребители ще бъдат възмездени справедливо за щетите от неизпълнения газов договор, пише вестникът.

Капитал

"Няма основание цените за България да се предоговарят"

Заявява заместник-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев. С уважение към България, ние имаме действащи дългосрочни договори за доставка и за транзит на газ, посочва Медведев. В договорите има клауза за преразглеждане на цената, която позволява и купувачът, и продавачът да поискат преразглеждане на цената на основа на пазарните реалности, пояснява той. Ако има достатъчно основания за започване на преговори за преразглеждане на цената, тогава двете страни могат да го направят, но повтарям, че условията за това са ясно дефинирани в подписания договор, посочва Медведев.

Капитал

"С воден пистолет срещу кризата"

Така наречения антикризисен план се ограничава до заложените в бюджета разходи, коментира изданието. Така изборът на българската политика е кризата просто да бъде изтърпяна, въпреки че не се знае колко дълга и лоша ще бъде, отбелязва вестникът.

Труд

"Защо ни трябва предпазно споразумение с МФВ"

Обяснява Милен Велчев,  заместник-председател на НДСВ и бивш министър на финансите. Няма друга страна в ЕС с публични финанси в толкова добро здраве като България, остава да убедим и международните инвеститори, за да не бягат от страната ни и да не закриват работни места, коментира Велчев. Само МВФ може да ни помогне в тази мисия, а ние можем да се наредим на опашката, преди тя да е станала прекалено дълга и ресурсите на МВФ да са свършили, отбелязва той.

 

Източник БТА