Сега

"Какъв късмет за правителствата, че хората не мислят"

Посочва се, че мажоритарната избирателна система се оказва поредната политическа мантра, която се сочи като изход от кризата, в която е изпаднала българската политика. Но ако се въведе тотално мажоритарен вот, това ще означава, че националните парламентарни избори ще се сведат до множество местни избори. Резултатът ще бъде тотална маргинализация на националния вот, сведен до премерване на силите на местните величия, които от своя страна ще рекетират съответните политически централи. Следователно ще се възпроизведе в цялата му пищност състоянието на "развит" феодализъм, предупреждава авторът.

Труд

"Страховете в триадата"

В НДСВ се опасяват, че няма да влязат в парламента. Засега социологическите сондажи са безпощадни - с 1,8% обществено влияние властта остава мираж за царистите. Страхът им, че ако не прескочат евробариерата, ще стане безмислено участието им в парламентарните избори, ги кара да се вкопчат в идеята "2 в 1". Основният страх пък на БСП е още един недовършен мандат и неизбежните коментари за пореден провал на столетницата. И понеже избори "2 в 1" минават през промяна на конституцията, която не предвижда друг начин за предсрочно разпускане на НС освен оставка на правителството, в БСП не искат и да чуят за това. За Ахмед Доган няма значение дали изборите ще са в един или в два дни. Партията му ще гласува както той й нареди. За него е притеснително, че при "2 в 1" ще се стигне фактически до три гласувания /ако се въведе и мажоритарният вот/, което би объркало повечето избиратели. Сега остава да видим дали до края на февруари добрият тон от последния коалиционен съвет ще се превъплъти в коалиционно решение не само за датата на изборите, но и за въвеждането на мажоритарния вот. Или страховете на всяка от трите партии ще се окажат по-големи от общото им държавническо поведение.

Труд

"2880 лева накуп за майки студентки"

Майките, които са редовни студентки, ще получат наведнъж 2880 лева от държавата през първата година от ражадането на детето. Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци - те ще получат еднократно по 1200 лева на дете. Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т.г.

Сега

"Мургина закрила контролните органи на НАП"

Отстранената миналата седмица шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина е закрила в началото на февруари т.г. два от най-важните контролни органи на агенцията. Става въпрос за отделите "Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви" и "Вътрешен одит". Мургина е била в открит конфликт с двата отдела още от края на миналата година, когато служителите там са разплели верига от фирми фантоми, източващи ДДС.

Стандарт

"Военните в евтини жилища от май"

Това обещава военният министър Николай Цонев. В началото на май-юни е планирано да се пуснат 5-6 детски градини и 6-7 жилищни сгради за военните. На този етап акцентът е в Стара Загора и Казанлък. В интервюто министър Цонев е категоричен, че ще се кандидатира за депутат, ако това реши политическата партия, на която е член - НДСВ.

Земя

"Станишев и Борисов в една дрезина"

Премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов се качиха на специална моторна дрезина, с която се придвижиха от метростанцията пред СУ "Св. Климент Охридски" до метростанция 13 в жк "Младост". Пътуването на двамата политически опоненти продължи около половин час. Работата по метрото е добър пример за сътрудничеството между Столична община и правителството, каза пред журналисти премиерът. Той обяви, че кабинетът ще осигури 20 млн. лева за доизграждането на метростанция "Юнак". От своя страна Бойко Борисов изрази надежда до 6 май да бъде готова отсечката до "Младост".

24 часа

"Със Станишев нямаме нужда да ни бабуват"

Казва Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София. Той заявява: "ГЕРБ и БСП са най-върлите противници - в момента и за в бъдеще. Но като лидери на тези партии сме длъжни да държим човешкия им образ. Благодаря на премиера затова, че и той разсъждава по същия начин. Нито сме си станали по-близки, нито по-мили. Показахме, че когато става дума за 2 млн. души, за бизнеса на огромни компании - японски, български, което са огромни инвестиции, работни места и начин да се преодолее кризата, можем да бъдем и толератни."

Труд

"НДСВ е договорено до края на мандата"

Твърди Веселин Методиев, заместник-предеседател на ПГ на ДСБ. По думите му трите управляващи партии се договарят в момента как да пресрещнат кризата, за която твърдяха, че я нямало. Освен некомпетентност и корупция неумението да управлява кризата е едно от най-слабите места на коалицията, заявява Методиев. В интервюто той посочва още, че въпросът с българската десница е свързан с Иван Костов. С едно политическо явление, наречено костовизъм. То предизвиква разделение вътре в демократичната общност. "Костовистите искаме да бъдем колкото се може по-последователни, принципни и радикални. А някои хора не обичат радикализма", обяснява Веселин Методиев.

Класа

"Расте доверието в местната власт и в кабинета"

От 39 на 41% се е повишило доверието в местната власт само за един месец, а към кабинета - съответно от 15 на 16 процента. Президентът Георги Първанов е лидер по одобрение сред политиците - 48%. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът-шеф на БСП Сергей Станишев печелят по 3% доверие повече - първият от 44 на 47%, вторият - от 22 на 25%. Това сочат данните на социологическото проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", проведено през февруари по поръчка на вестника. Ако изборите са днес, 24% от гласоподавателите твърдят, че ще гласуват за ГЕРБ, а 21% - за БСП. ДПС и "Атака" запазват позициите си на твърдо влизащи в следващия парламент с 6-8% всяка. Ако СДС и ДСБ успеят да се договорят бързо за предизборна коалиция, шансовете им за по-голяма електорална тежест нарастват.

Сега

"Заемите и печалбите от хазарт ще се обявяват пред данъчните"

Гражданите да декларират пред данъчните власти всички взети или дадени заеми над 5000 лева, извън банковите, както и получените печалби от участие в хазартни игри, когато размерът им общо превишава 5000 лева. Това предвиждат промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са част от мерките срещу корупцията, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева. Текстовете в момента се съгласуват.

Стандарт

"Замразете лихвите"

Лихвите по ипотечните кредити да бъдат замразени за 2 години. За това настоява Българската строителна камара, обяви шефът й Симеон Пешов. Мораториумът върху лихвите ще бъде предложен на правителството като мярка за туширане на последиците от кризата. Ако мярката бъде приета, това ще даде глътка въздух на строителния бранш. Банките да не отнемат единствения дом на семейството, ако вноските по заемите не могат да бъдат погасяване, настояват още от сдружението. Пешов прогнозира, че поръчките в строителството през 2009 г. ще бъдат с 2,5 млрд. лева по-малко спрямо предходната година.

Сега

"Чиновници и външни експерти ще отпускат европари"

Въпреки съпротивата от някои министри в крайна сметка правителството задължи всички ведомства, които управляват европари, да назначават външни експерти в оценителните комисии. Поне 1/3 трябва да са външните лица за едно ведомство, пише в постановление на МС за процедурите по кандидатстване. Досега някои оценителни комисии бяха напълно затворени в рамките на министерството.

Експрес

"Паси реформира НАТО"

Има много области, в които трябва да се правят дълбоки реформи в Алианса. Това заяви Соломон Паси, който е официалната кандидатура на България за шеф на НАТО. Според Паси в момента НАТО не се радва на широка публична подкрепа, каквато заслужава. Това е и една от първите задачи, с които трябва да се справи новият генерален секретар на блока. Също така НАТО трябва да бъде един много по-ефективен, много по-динамичен, много по-адаптивен механизъм, за да може да реагира в много по-кратки срокове на задачите.

Труд

"Пасиране на НАТО"

Според автора каквито и да са шансовете на Соломон Паси да оглави НАТО, едно е сигурно: кандидатурата му отново проправя път за България. Българин трябва да може да застане начело на НАТО. Един ден. Светът трябва постепенно да свиква с тази мисъл. Всичко започва с "пасирането" на скептицизма.

24 часа

"Виновен съм за всичко от последните 1300 години"

Е заглавието на интервюто с Румен Петков, депутат от БСП. Той подчертава: "НДСВ в стремежа си да стигне заветните 4% /на предстоящите парламентарни избори, бел.ред./ направи лоша услуга на Мони Паси. Каузата НАТО не е на НДСВ, нито на БСП или СДС, а е българската кауза. Извървяхме своя път - вярвам, че всички трезвомислещи хора оценяват това, затова днес с широко отворени очи можем да кажем, че подкрепяме българската кандидатура за генерален секретар на НАТО. Въпросът е принципен - България иска ли да утвърждава себе си, да се развива в европейското и евроатлантическото пространство."

Сега

"НАТО, молим те - вземи Мони Паси!"

Под това заглавие се обединяват мнения, изразени във форума на изданието. "Кандидатът е подходящ, като се има предвид кризата в групировката. Той е дипломат на изключително високо ниво и, естествено, не може да се побере в нашето политическо пространство." И друга позиция: "Да представлява НАТО държава, която не отговаря на никъкви европейски и натовски стандарти, при това с такова скандално поведение, е пълна дискредитация на самата организация."

Източник БТА