24 часа

"С ДАНС показах твърда ръка, но няма да злоупотребя с нея"

Казва в интервю премиерът Сергей Станишев. Ние искаме твърда ръка, но къде е границата? Твърдата ръка може да се окаже ръка на беззаконието и да наруши правата на граждани, което не бих допуснал, отбелязва Станишев. Показал съм достатъчно решимост, когато има обществен проблем, да взема категорични, бързи мерки, да ви припомня как създадох ДАНС и колко битки изнесох покрай това, посочва премиерът. По повод създаването за закона за конфликт на интереси Станишев коментира, че вече е ясно, че със закон или без, медиите осветяват подобни проблеми и обществената реакция е много остра. Това според него дисциплинира властта. Станишев отговаря и на въпроси, свързани с работата на МВР. След последните безумни убийства - вярно, битови, вярно, разкрити - поисках министъра да предприеме веднага действия, защото знам, че хората се чувстват несигурни и трябва държавата максимално бързо да изкара полицаи на улицата, отбелязва премиерът. Министър Миков направи всичко възможно през последната година изпреварващо да се увеличават заплатите на полицаите с най-голямо натоварване, които са всеки ден на улицата. Не може обаче на над 60000 души да се увеличат заплатите с толкова, с колкото бихме искали, казва той. Станишев признава, че на МВР са му станали прекалено много експериментите от последните 20 г. в кадровата политика и намесата на политици. Затова трябва да се даде стабилност на системата, да продължат реформите и да се засили това, което най-много липсва на хората - МВР по улиците и в районите, е мнението на министър-председателя.

Труд

„6000 полицай: МВР умря”

Над 6000 хиляди служители на реда излязоха вчера на протест, четвърти поред. В гнева си срещу ниските заплати, липсата на техника, очакваните съкращения и реформите с неясна цел те понесоха ковчег с послание: "МВР умря", после хвърлиха пагоните си в него. Полицаите връчили на чешки дипломат от посолството на Чехия, която председателства ЕС в момента, протестна декларация, адресирана до председателите на ЕК и на Европейския парламент.

Труд

"Обърнаха МВР с хастара навън. А ползата?"

Пита в материал о.р. ген. Богомил Бонев. Според него министър Миков трябва да преосмисли отношението си към полицаите, каквито и да са исканията им, а и да направи равносметка - има ли дублиране с ДАНС, правилна ли е посоката, налагат ли се корекции.

24 часа

"Прекрояват МВР според катастрофи и бандитизъм"

Жандармеристи ще бъдат преквалифицирани като криминална полиция за работа на улицата, а охранителни полицаи ще станат катаджии - това предвиждал нов модел за преструктуриране на МВР, който ръководството на ведомството ще стартира след дни. 14 фактора, сред които криминогенна обстановка и натовареност на състава по места, ще определят къде да има повече полицаи по улиците на страната, съобщила за вестника заместник вътрешният министър Соня Янкулова.

Стандарт

"Местни феодали дърпат конците на магистрати"

Посочва Бойко Найденов, който оглавява Националната следствена служба. Той отбелязва важността на предстоящия избор на близо 200 административни ръководители в съдебната система. Изключително важно е да се пресекат тайните схеми с местния бизнес и с политически структури в някои области, заявява той. Найденов подкрепя идеята следователите да придобият прокурорски правомощия и я намира за изход от агонията, в която по думите му е изпаднало следствието през последните години.

Класа

"Опозицията набира скорост, растат опасенията за икономиката"

Пише от първа страница изданието, като цитира изводи от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", поръчано от вестника. ГЕРБ остава водеща като електорални предпочитания - 26 процента, като леко увеличава дистанцията си спрямо БСП, която получава 19 на сто. Опозиционните партии като цяло - ГЕРБ, Атака, РЗС, показват индикации за движение нагоре, макар и в рамките на 1-2 процента. 8 на сто е подкрепата за ДПС, толкова е и за "Атака", новата коалиция СДС-ДСБ стартира с 6 процента подкрепа, 2 на сто биха гласували за РЗС. В класацията на политиците водещи остават президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов. с почти изравнени рейтинги. Като тревожен факт социолозите отбелязват нарасналите очаквания икономиката и страната да тръгнат надолу като последствие от кризата, отбелязват от "Галъп".

Сега

"На никаква цена няма да делим властта с БСП"

Категоричен е председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. БСП, заедно с ДПС, е основният виновник за спрените пари, за корупцията, за непрозрачното управление, заявява Цветанов. Водеща за нас е антикорупционната политика, трябва да се гарантира прозрачност при усвояването на европейските фондове, посочва той. Попитан за отношението на партията към мажоритарния елемeнт при гласуване, Цветанов казва, че според ГЕРБ е подходяща пропорционалната система с възможност за преференциално гласуване, но с нисък праг. Това е най-демократичното, то дава възможност за мажоритарен елемент, но и за носене на политическа отговорност от партиите, мотивира се той.

Монитор

"Отношенията ни в коалицията не са на махленско ниво"

Коментира заместник-председателят на НДСВ проф. Огнян Герджиков. Няма място за удари и сръдни, а за предложения, отбелязва той на въпрос за идеите за промени в изборното законодателство. Текстовете, в които се предлагат т.нар. мажоритарни елементи, са неприемливи за нас, казва Герджиков. НДСВ подкрепяло преференциалното гласуване, но не с 15 процента бариера, както е за представители в европарламента, а с три пъти по-ниска.

Труд

"Със СДС ще вкараме 30-40 депутати"

Твърди Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ. ДСБ и СДС биха влезли в следващия парламент и самостоятелно, но като конкуренти в десницата, а от това резултатът ще е отново математически превес на БСП и ДПС и за поредна тяхна патерица, смята той.

Новинар

"Скоро новото дясно обединение ще се казва ДСБ"

Такова опасение изразява депутатът от ОДС Димитър Димитров. Той е сред противниците на коалицията СДС-ДСБ. Не съм съгласен политиците, които досега разделяха дясното, да бъдат пак основните фигури, на които даваме своето доверие да управляват България, мотивира се той.

24 часа

"Коалицията СДС-ДСБ е измислена"

Заявява доц. Атанас Щерев /БНД/. Нещата, които двете партии изговориха една срещу друга, предполагат разцепление отново, допълва той. Имаме уверения от ДСБ, че ще се водят разговори за участието на БНД в обединението, но публично заявяваме, че не желаем да участваме в него, категоричен е Щерев.

Телеграф

"Очаквам арести на кметове"

Казва независимият депутат Димитър Абаджиев. Има общини, където кметовете са превзели всичко - разпределят обществени поръчки на своите синове, съпруги и подставени лица, правят безобразни замени, твърди Абаджиев. Попитан за дясното обединение Абаджиев, който напусна СДС, а после и ДСБ, припомня думите си, че всички бивши премиери и министри трябва да направят крачка назад, за да има дясното обединение съвършено различна визия пред обществото. Виждаме обаче, че те не отстъпват, затова не съм и оптимист, отбелязва той

Труд

"Имотите са в етап "телефонна любов"

Коментира Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена". Той очаква тласък, макар и не много голям, на имотния пазар през април-юни тази година. Причината е, че хората трябва някъде да вложат свободните си пари. Ще се повишат оборотите на пазара, но не и цените, прогнозира той.

24 часа

"Левът опроверга Данске банк"

Данске банк издава облигации в България. Звучи учудващо - сравнително голяма банка от Дания да набира финансиране в България, пише експертът Георги Ангелов и припомня, че досега винаги България е търсела финансиране в Западна Европа. В това той намира солидно доказателство, че западните страни са по-тежко ударени от кризата, отколкото България.

Класа

"Не очаквам да има фалити на пенсионни фондове"

Казва Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор. Той смята, че спадът през 2008 г. е обективен резултат от глобалната ситуация и че през 2009 г. няма да се стигне до негативна доходност.

Труд

"Не бих работила за друго правителство"

Коментира Мария Маркеш Пинто, съветник на премиера Сергей Станишев по въпросите на ЕС. Вестникът уточнява, че според близки до Станишев идеята европейски експерти да работят в българските институции е именно на Пинто.Подготвихме проект, който днес премиерът ще представи пред ръководителите на дипломатическите мисии на държавите от ЕС. Той ги е поканил, за да им връчи предложение за задълбочаване на сътрудничеството между България и държавите-членки, обяснява тя. Става дума те да споделят опита си, като изпратят свои експерти да работят тук, уточнява Пинто. Тя отбелязва, че не става дума за механизма за сътрудничество и контрол между ЕК и България.

Сега

"Станишев вика Европа, за да не дойде сама"

Програмата максимум за отпадане на дразнещия механизъм за контрол от ЕК е непостижима, но в замисъла за европейски параван около властта има и програма минимум, а тя е да отпадне обвинението, че на Станишев липсва политическа воля за промени, смята авторът.

Стандарт

"Много питате"

Кзава известният режисьор Вим Вендерс. На Балканите според него има особен дух На други места по света хората били улегнали и незаинтересовани, докато тук обичали да задават въпроси.Вендерс сравнява филмите си с деца - някои нямат нужда от много усилия, за да пораснат и да си проправят път в живота, а други са крехки и трябва непрекъснато да се грижиш за тях.

Източник БТА