Вестник Стандарт

"Тиха война за газа в София"

Според изданието форумът "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство" ще мине под знака на "Южен поток". Руският премиер Владимир Путин ще бъде главната звезда на енергийната среща на 24 и 25 април, пише "24 часа". Докато у нас той преговаря за газа, иска директен телефон с Москва и отделни подсигурени линии с НДК, посочва изданието. На тази среща според вестника "Газпром" планира да подпише редица документи по проекта "Южен поток".

Вестник Класа

"Износът на електроенергия от страната е спаднал наполовина през последните три месеца заради икономическата криза и пълноводието на реките"

Това казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов. По думите му в момента страната ни може да изнася до 1500 мвт. ток за съседните държави, но няма търсене. Максималният износ сега стига до 650 мвт. дневно.

Вестник Труд

"Безработицата е над 13 на сто"

Според Агенцията по заетостта равнището й е 6.88 на сто. Над 50 работодатели са заявили през март в бюрата по труда, че се канят да уволнят 6041 работници и служители.

"БСП стъпи накриво, да си го признае"

Мнение на Валерия Велева по повод вдигането на изборната бариера за коалиции на 8 процента. Според нея "силовото прокарване на промени в играта" в последния момент ще се стовари като бумеранг върху левицата.

"Явният вот за шефове в Темида обърква".

Административните съдилища се произнасят само по законосъобразността по сделки на кабинета като тази с ИПК "Родина" – т.е. дали решението е взето с необходимото мнозинство, дали може имотът да бъде апортиран и др. Това казва председателят на ВАС Константин Пенчев. На този етап обаче има само намерения, а не сделка, допълва той.
 
"Депутатът от НДСВ Пламен Моллов е на път да разбие Националната лозаро-винарска камара, на която е председател от 2007 г."

По тяхна информация на 14 април Моллов се явил в офиса на камарата и по груб начин заявил на главния секретар Лили Стоилова, която работи във винарските организации от 18 години, да си подаде оставка, собственоръчно изтръгнал кабелите на компютъра й и наредил на шофьора си да смени бравата. Според статията Моллов назначил две жени в камарата по партийна линия. Той казва пред изданието, че не се е случило нищо особено, само малко освежаване на персонала. Моллов твърди, че Стоилова нарушава имиджа на организацията,

Преди дни ръководството на ДАНС и това на НЗОК са се срещнали и от ДАНС са поискали да получат достъп до регистрите с лични данни – здравните досиета на пациентите, документацията за партньорите на касата: болници, семейни лекари и аптеки. Шефката на НЗОК Румяна Тодорова е сезирала Комисията за защита на личните данни с питане дали е редно да се предостави достъп до тези регистри, пише изданието.

"Назрява скандал във връзка със здравното обслужване на туристите от ЕС, който може да доведе до санкция от ЕК"

Мнение на директора на РЦЗ във Варна д-р Веселин Балкански. Според него на тези туристи няма да се възстановяват разходите за медицински грижи у нас, защото лекарите, които обслужват курортите, не сключват договори с НЗОК и сумите се поемат от пациентите, без да им се връщат след това.

Вестник Дневник

"Бизнесът у нас ще свие инвестициите с 36 на сто тази година"

Статията се позовава на анкета от НСИ, проведена през март. 10 млрд. лева може да е понижението за цялата 2009 г., се посочва в материала.

Вестник Пари

"Десет стъпки за насърчаване на икономическия растеж, сред които първата е намаляване на осигуровките"

Предложение на Георги Ангелов от "Отворено общество". Сред решенията, предлагани от бизнесмени там, са елитът да вземе отношение към свободните зони, ускоряване на газификацията, както и властта да предложи индустриална политика.

Вестник 24 часа

Ако Синята коалиция прескочи 8-процентната бариера на изборите за Народно събрание, в следващия парламент ГЕРБ може да има 104 депутати, БСП – 56, "Атака" – 26,  ДПС – 25,  Синята коалиция – 19,  РЗС – 10. Ако СДС+ДСБ са под 8-те процента, вариантът е ГЕРБ – 113 депутати, БСП – 61, "Атака" – 28, ДПС – 27, РЗС – 11. Прогнозата на "Маркет линкс".
 
"Бърз кабинет след изборите е тестът за политиците ни"

Това казва Румен Овчаров. В интервюто заявява, че спадът в икономиката може да стигне – 1.5%, но че "още сме най-добре в ЕС и нямаме право да похарчим това заради лични амбиции".

Вестник Монитор

"Председателят на парламента Георги Пирински най-вероятно ще отпадне от листата на левицата за евровота"

Тази на НДСВ ще бъде водена от Меглена Кунева, а на Синята коалиция – от Надежда Михайлова.

Вестник Дума

"1031 населени места са без доктор"

В 812 населени места няма зъболекарски практики. Здравната каса отпуска специално пари за стимулиране на медиците, които отиват на село, пише вестникът.

По изчисления на вестник Телеграф българите са похарчили около 200 млн. лева по посрещането на Великден и са изгорили 40 тона свещи. БТА