70 депутати от опозицията, НДСВ и Георги Близнашки от Коалиция за България внесоха искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от закона за избиране на народни представители - мажоритарния избор на 31 депутати и изборната бариера от 8 процента за коалиции, пишат повечето издания днес.

Красимир и Николай Маринови, известни като братята Маргини, са обсъдили с екип юристи дали да се кандидатират за депутати, пише седмичникът "168 часа". Това според изданието станало още преди Пламен Галев и Ангел Христов да заявят намеренията си да се кандидатират за мажоритарни депутати. Повече от реална е възможността патроните на Дупница Галеви да бъдат избрани и няма пречка светлият пример на "братята" да бъде последван и от други оперативно интересни граждани, коментира "Капитал" под заглавие "Организирана парламентарна група".

"Предпоставена коалиция с ДПС? Ще ни накажат!" е заглавието над интервю в "24 часа" с депутата от Коалиция за България Татяна Дончева. Не може повече да пращаме в Брюксел хора с английски, които обаче нямат какво да кажат, посочва тя. Финансистът Стоян Александров вероятно ще бъде издигнат като мажоритарен кандидат на БСП, съобщава "Труд" в рубриката "Силует". "Дума" цитира под глава евродепутата Кристиан Вигенин, че листата на БСП за евpоизборите ще бъде готова вероятно на 9 май.

Със заглавие "Капанът за Синята коалиция щракна" "Дневник" пише на първа страница, че съдебно решение, последвано мигновено от вътрешнопартиен преврат в СДС, е застрашило регистрацията на Синята коалиция за евроизборите на 7 юни. В ранния следобед в четвъртък Върховният касационен съд отхвърли всички аргументи, с които СГС отказа да регистрира лидера на СДС Мартин Димитров, но вместо да го впише, върна делото за преразглеждане от долната инстанция, се посочва в текста. По-късно бившият главен секретар на СДС Пламен Радонов с пълномощно от бившия лидер Пламен Юруков внесе в ЦИК документи за самостоятелно явяване на партията на изборите, се добавя там. "ДПС регистрира СДС. Извършен е опит за криминална регистрация на партията за евровота", заявиха в прессъобщение от партията.

Мръсната кампания на БСП и ДПС вече започна, казва в интервю в "Труд" заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Ще се окаже ли успешна мащабната схема за дискредитиране на очертаващата се управленска алтернатива и възпроизвеждане на мнозинството на БСП и ДПС, пита в анализ Галя Горанова от

"Сега". Според нея временната анкетна комисия "Сретен Йоцич" е част от арсенала на "стаята с компромати на БСП" . Използват се съдебен натиск, законодателни промени, черен пиар и поръчкови медийни изяви, а задушаването на опозицията беше поверено на самата опозиция, пише тя. Под заглавие "Новата мисия на сивия кардинал" "Капитал" пише, че настоящият депутат от ДПС Христо Бисеров е оглавил войната срещу дясната коалиция. Този път Бисеров няма право на грешка, защото ако не успее в мисията си по отстраняването на Иван Костов, може да загуби позицията си при Ахмед Доган, коментира изданието.

За 6 май Народното събрание зарадва армията с нов закон, пише под глава "Българска армия" по повод нормативния акт. Вестникът посочва, че ще последват интегриран модел, нова структура на Въоръжените сили и социални придобивки. Новият закон не смачква Генералния щаб, казва в интервю в "Монитор" председателят на комисията по отбраната в парламента Димитър Дъбов.

22 депутати ще бъдат разпитани в столичното следствие заради теч на секретна информация от парламента, съобщават изданията. Тези народни представители са имали достъп до доклада на председателя на ДАНС Петко Сертов за разследването на хасковския кмет Георги Иванов. Подозрението е, че депутат е издал на кмета данни от доклада.

Военната прокуратура ще прекрати разследването срещу скандалния шеф на закритата агенция "Военни клубове и информация" Стоян Стоянов-Стутци, пише "Сега". Според изданието разследването за престъпление по служба не е открило нередности при сключването на 180 договора за наеми, строително-монтажни работи около т.нар. военно НДК, филми и предавания на военния тв канал. Заради това дело в началото на годината ДАНС е отнела и допуска на Стоянов до класифицирана информация.

НАП проверява близо 100-те имота, придобити за четири години от шефа на отдел "Ревизии" в НАП-Враца Валентин Николов и семейството му, пише "24 часа". Николов казва пред изданието, че не се притеснява, защото доходите на семейството му са високи. Съпругата му е регионален мениджър на банка.

Досъдебните производства, касаещи злоупотреби с европари у нас, са 27, пише в Доклада за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО през 2008 г. Това съобщава "Монитор", като се позовава на документа, приет от министрите. Открити са злоупотреби за 23 млн. лв., а предотвратените щети са за 45 млн. лв., пише изданието.

БНБ ревизира прогнозата си и експертите й вече очакват спад на БВП от 0.6 до минус 2 процента, посочва "24 часа". В началото на годината прогнозите бяха за ръст 2.4 на сто. Въпреки усложнените пазарни условия банките у нас отчитат печалба от 271 млн. лв, пише "Монитор", като се позовава на доклад на БНБ. С 43 млн. лв. са намалели банковите влогове на домакинствата през март спрямо февруари и депозитите са 22.66 млрд. лв., посочва "Стандарт" на първа страница, позовавайки се също на статистиката на БНБ за тримесечието.

Пловдивски търговец е получил най-голямата агросубсидия за 2007 г. в България - 3 244 119 лева, пише "Труд" на първа страница. Компанията е ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", а парите са за доставка на 3600 тона брашно по търг на ДФ "Земеделие". Бизнесът на Цанков е търговия с хранителни стоки, зарежда и детските градини в Пловдив. Вчера Фонд "Земеделие" публикува всички получателите на европари от Общата селскостопанска политика на ЕС за първата година еврочленство.

Правителството повиши двойно таксите при сделки с движимо и недвижимо имущество, за пълномощни, нотариални покани и обявяване на завещание, пише "Сега" под глава. Кабинетът актуализира тарифата към Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Националната компания "Железопътна инфраструктура" получи вчера разрешение от кабинета да разпродаде имоти за около 15 млн. лв. и да свие разходите си с около 22 млн. лв., което включва замразяване на заплати и закриване на линии, пише "Сега".

През следващите 10 години работната ръка в България ще намалява непрекъснато, а до 2060 г. броят на хората в работоспособна възраст ще се свие с 20 на сто, пише "Дневник", цитирайки доклад на ЕК за застаряването на населението в ЕС. Ако се запазят сегашните тенденции, след 50 години пенсионерите ще са 90 на сто от работоспособните българи. Масирана имиграция от над 9 на сто от населението на страната към 2008 г. (т.е. над 700 хиляди души) е един от възможните изходи от задаващата се криза. Проблем с работната сила очаква цяла Източна Европа.

До 5400 евро месечно предлага Германия за български лекари, пише "24 часа", позовавайки се на Агенцията по заетостта. Четири пъти са намалели офертите за работа в чужбина за една година, съобщава експерт.

Голямата заплаха за българския туризъм са апартаментите комплекси, казва в интервю в "24 часа" председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. В тях се крият много собственици, чието поведение не е като на хотелиер, добавя тя.

Под основно заглавие "Малка стъпка към газовата свобода" "Капитал" коментира, че София е защитила позицията си пред Кремъл, но споразумението в края на мандата е грешка. Лоша практика, която засилва подозренията в корупция, е договорите за инвестиции да се пазят в тайна, защото националната собственост и доход не са на правителството, а на хората. Това казва в интервю в "Труд" проф. Петер Айген по повод отказа на министъра на икономиката да даде информация за договора с "Газпром". Айген е основател на "Трансперънси интернешънъл", а от 2006 г. оглавява "Екстрактив индъстрис трансперънси инишиатив", целяща да увеличи прозрачността около плащанията на добиващи природни ресурси компании за правителства на чужди държави.