Синята коалиция подаде в ЦИКЕП документите за регистрацията си за евроизборите без СДС, съобщават изданията. "С Мартин Димитров сме съпредседатели на Синята коалиция. ДСБ, СДС, обединените земеделци, БСДП и Радикалдемократическата партия са по същество политическата опора на коалициятаФ, каза лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото това е "сериозен отговор на всички машинации", пред които формацията се изправи. Както вървят нещата, съдът и ЦИК биха пуснали братя Галеви на избори, но не и новото ръководство на СДС, казва Мартин Димитров в интервю в Труд.
   
В Труд издание Валерия Велева заключава, че са се сбъднали най-мрачните прогнози за десницата у нас - вождистки по думите й скандали са нароили няколко десни формации, които на изборите "ще бягат в съседни писти, борейки се за един и същи електорат". За дясната публика ще играят цели 7 отбора: ГЕРБ, Синята коалиция, СДС на Пламен Юруков, Напред, РЗС , БНД, пише авторката. Ако към тях се прибави ЛИДЕР с Новото време - положението става "много вожд, малко индианец", добавя тя.
   
Скандалите стопяват сините, Яне Янев ги задмина, е заглавието над анализ в 24 часа на Мира Радева от МБМД. От данните към момнта излиза, че ГЕРБ може да е с 6-7 евродепутати, БСП и ДПС с по 4, "Атака" - с 1-2, отбелязва тя. По данни на агенцията, ако трябва да изберат трима евродепутати, 6.4 на сто биха посочили Бойко Борисов, 4 на сто - Яне Янев, 1.8 на сто - Меглена Кунева, 1.6 на сто - Кристиан Вигенин.
   
В Брюксел са големи заплатите, а у нас - доходите на депутатите, затова интересът на партиите към евровота е от чиста спортна злоба, твърди Светослав Терзиев в анализ в Сега.
   
"Изборите - шоу и мръсни игри", коментира в Стандарт медийният експерт Джими Найденов. Сега за първи път 20 години след промените ще видим пълния и окончателен отказ на партиите от политическото, смята той. По думите му Интернет ще стане арена на залпове от компромати.
   
Да не гласуваш е израз на малодушие и бизразличие, казва пред Новинар евродепутатката от ЕНП Никол Фонтен.

В НДСВ обмислят да сезират парламентарната комисия по правата на човека за проверка на информацията "за проявена дискриминация и селективност" от РЗС при купуването на гласове на частичните местни избори в Сандански през юни 2008 г., тъй като на мъж се плащало 40 лв., а на жена - 20 лв. Това пише Дневник и допълва, че зам.-председателят на НДСВ Минчо Спасов подготвя сигнала, към който ще приложи и списък с близо 500 избиратели, потвърдили подкрепата си за РЗС, който царистите получиха случайно. Списъкът беше в писмо до председателя на РЗС Яне Янев с посланието "Плати сметката", но попадна в кутията на Яни Янев от НДСВ.

Всички издания съобщават, че в проекта за закон за столичния боклук, обсъждан от правителството, е предвидено държавата да определя такса смет в София, а областният управител да я събира. Правителството ще може да избира и концесионерите по чистотата. Заложено е и създаването на специална администрация с отделен бюджет.  Правителството изненада София с опит за национализация на боклука, извежда "Дневник" в заглавие. Под заглавие "Игри на боклук" Класа коментира, че политическите борби между БСП и ГЕРБ за сметта на София скоро ще омръзнат на всички. Монитор пише под глава, че сдружение "Защита на здравето и живота на населението и околната среда" е отчело бум на заболяванията от рак в Суходол.

Сега съобщава, че министърът на администрацията Николай Василев е предложил миналата седмица с 4 до 40 на сто да бъдат намалени високите такси в пет министерства и така да се орежат и част от премиите на чиновниците, но това е било категорично отхвърлено от правителството. Предложението било за намаление на тарифите в областта на околната среда, здравеопазване, метрология и технически надзор, патенти и земеделие. През последните 3 години таксите в тези сектори са се увеличили със 183 на сто, сочи специално проучване, цитирано от Сега. Приходите от тях отиват предимно за издръжка на ведомства и за бонуси.

За първи път в историята си българската армия ще разпродава ненужна вече техника чрез стоковата борса, съобщава Сега. Става дума за над 1000 камиона, коли, джипове, кораби и др., но не и за танкове и друга тежка бронирана техника. Досега ненужните машини бях продавани на търгове с тайно наддаване, организирани от закритата вече агенция "Държавна собствиност на МО".

Близо 3 пъти повече са хванатите фалшиви левове, след като финансовата криза навлезе в България, сочат данните на БНБ, цитирани в Стандарт, за първите 3 месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година. Регистрираните за периода януари-март фалшиви български банкноти в Националния център за анализ са 3755 броя. През миналата година тяхната бройка е била 1436.

Българите свиват разходите и индексът на доверието на потребителите се понижава с над 7 пункта спрямо януари, пише Дневник, като се позовава на НСИ. Българите очакват сериозен ръст на безработицата, продължгаващо влошаване на финансовото си положение и на икономическото развитие на страната, пише изданието.

Въвеждането на единен електронен фиш, с който се събират таксите на границата, е ударил рушветите и е донесъл на хазната 19 млн. лева, пише Стандарт под глава.

Осигурителната тежест за бизнеса да бъде намалена от 19 на 14 на сто, ще предложи икономическият екип на БСП на пленум на партията, каза Петър Димитров, съобщават вестниците. Сега нарича това предизборно обещание, а Труд коментира, че България вече е постигнала едно от най-ниските равнища на осигурителна тежест, а държавите, които си позволяват ниски осигуровки, не са въвели плосък данък от 10 на сто като България. Там ставките са много по-високи, защото бюджетът поема голяма част от осигурителните плащания.
    
Това лято се очакват около 4,2 млн. т хлебно зърно при 4,6 млн. т за м.г, пише Труд. "90,2% от есенните посеви в момента са в добро и много добро състояние", потвърдила зам.-министър Светла Бъчварова.
   
С 20 процента се е свило производството през първото тримесечие, е цитиран от "Труд" да казва министърът на икономиката Петър Димитров. Той изразил надежда, че през третата година от членството ни в ЕС ще се разчита на земеделието и туризма да спасят срива на брутния вътрешен продукт.

Малките летища и пристанищата са разменна монета на властта преди изборите, казва  изпълнителният директор на летище Горна Оряховица Христо Христов в интервю за Пари. НДСВ стопира концесията на малките авиопортове, ДПС - на пристанищата, извежда изданието на първа страница.

Първият селски зоопарк у нас ще бъде във врачанското село Малорад, съобщава Земя. В стопанството на младия фермер Иво Иванов освен 60 крави и десетина коня имало камили, лами, перуански кози и пауни.

Всички издания съобщават, че бившата шефка на НАП Мария Мургина и длъжностни лица от данъчните служби ще бъдат привлечени под наказателна отговорност идната седмица за източване на ДДС, като се позовават на зам.-главният прокурор Валери Първанов пред БНР. Дума извежда новината под глава.

Шофьорите вече няма да стоят с часове пред гишетата на Пътна полиция, а ще си седят пред компютъра и ще следят реда си по интернет, пише 24 часа на първа страница. "До месец-два ще монтираме камери, които ще снимат таблата с номерата за реда пред гишетата, каза в интервю за вестника новият началник на Пътна полиция - София, Ваньо Стоевски. До няколко месеца от КАТ ще изпращат и есемеси със съобщения, че остават 30 минути до реда на шофьора, пише още там. За да не се договарят за рушвети, служителите ще са в различни екипи всеки ден, казва още Стоевски.