Папа Бенедикт Шестнадесети благослови България, пишат "Труд" и "24 часа" в кореспонденции от Ватикана. Президентът Георги Първанов по време на визитата си покани папата у нас и той прие с удоволствие, съобщават вестниците.

Готов съм коректно да предложа на следващите управляващи виждания за изход от кризата, казва президентът Георги Първанов в интервю в "Стандарт". "Данните сочат, че навлизаме доста сериозно в кризисните процеси. Те сериозно засягат и България в редица сектори. Няма смисъл да си затваряме очите.", отбелязва той. Според президента държавата има нужда от мениджъри в управлението.

Всички издания съобщават, че бившата барета Пламен Галев ще бъде издигнат като мажоритарен кандидат на националните избори. Седем души са подали документи в РИК в Кюстендил за регистриране на инициативен комитет. Сред тях е бившият полицейски шеф на РДВР в Кюстендил и Благоевград Сашо Вельов, бейзболният треньор от Дупница Петър Арбов, училищният директор в града Стефан Чавеев. "Полицай издига Галев за депутат" е заглавието на "24 часа", "Ченге издигна Галев" - на "Телеграф". "Арестантът Галев скочи в изборите" е заглавието на "Стандарт".

По същото време в дупнишкия районен съд започна дело срещу Братя Галеви за обида - по жалба на общинските съветници от "Атака" Методи Стойнев и Милен Попов, наречени от Ангел Христов-Геле "идиоти" в телевизионно предаване. По-късно и Пламен Галев се присъединил към тази квалификация.

"Атака" има сили да разгроми БСП е цитиран да казва лидерът на партията Волен Сидеров в партийния вестник "Атака". Той помества интервю с президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев под заглавие "Хората ни харесват Волен заради острия му език в социалната сфера".
   
"Труд" с помощта на психолог е изготвил портрети на лидерите на основните партии: според тях Бойко Борисов е "Мачото", Сергей Станишев - "Хлапето", Волен Сидеров - "Черно-белият", а Яне Янев - "Хитрецът".
   
"Сега" помества анализ "Ексцентрично дълбинната политика на Ахмед Доган" с подзаглавие "Как лидерът на ДПС слезе сред народа, за да разясни принципите на Моисей, Христос и урните".

Партиите впрягат чалгата за изборите, пише "Монитор" под глава. Според изданието най-много на чалгата залагат от ГЕРБ, като за партията ще пеят Тони Дачева, Нелина и Веселин Маринов. Есил Дюран ще пее за ДПС.

През следващата седмица ще бъде създаден съвет от чуждестранни експерти към политическия кабинет на премиера. Казаното от проф. Мария Маркеш Пинто - съветник на министър-председателя по европейските въпроси, съобщават
повечето издания.

Две трети от училищата са пред финансови сътресения; 95 на сто посрещат 24 май без премии за учителите и с намалена издръжка, пише "Сега" на първа страница. 1675 училища са на ръба на финансовото оцеляване, ако държавата не отпусне пълната бюджетна субсидия за образованието, заявява лидерът на Синдиката на българските учители съм КНСБ Янка Такева.

Под заглавие "Последни поръчки, моля" "Капитал" коментира новите назначения по върховете на няколко агенции и ведомства. Управляващите разпределиха ключови постове точно преди края на мандата им, което е една от порочните традиции в българската политика - окопаването на партиите във властта преди вот чрез назначаването на свои хора, посочва изданието.
   
Новият председател на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов казва пред "Капитал", че надзорът трябва да има и макро гледна точка, както и че работата му в следващите години ще покаже доколко наистина заслужава това място.

Световната финансова криза не се е отразила на желанието на българските студенти да изкарат средства из ягодовите полета на Англия и в ресторантите в САЩ - първите групи вече заминават и обявяват в интернет форумите, че работа има, пише "Труд" на първа страница. Минималната средна почасова ставка в Англия е 5,73 лири, или 12,76 лева, САЩ студентите се трудят средно за около 7-8 долара на час, или около 14-15 лева. Все по-актуални са и стажовете в големите фирми за студенти по специалността. От 2 юни се приемат документи на наши студенти за работа в Европейската комисия догодина, посочва изданието.
   
"Искаме ли децата ни да останат? Стига компромиси!" е заглавието над анализ в "24 часа". "Сега" под заглавие "Гола, нахална и млада" посочва, че българската нация е най-застаряващата в Европа и пита защо.
   
"Загубихме много агенти зад граница" е заглавието над интервю в "Труд" с генерал Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба. "Преди три години ние получихме от партньорска служба сигнал за персонална заплаха за живота на главния секретар на МВР, тогава г-н Борисов. Лично аз докладвах и на президента, и на премиера г-н Сакскобургготски, информирах и самия ген. Борисов", посочва Киров. Не сме получавали преки заплахи за живота на Ахмед Доган, казва директорът на НРС.

Трябва да профилираме съдебната си система, посочва в интервю в "Класа" председателят на парламентарната Комисия по европейски въпроси Младен Червеняков. Основният въпрос, който стои пред нас, е свързан с цялостната реформа на наказателното законодателство, отбелязва той.

Впечатлен съм от съдебната системата у вас; двуинстанционното производство е нещо много интересно, казва в интервю в "Труд" Хавиер Гомес Бермудес, шеф на Наказателното отделение на Националния съд на Испания. От срещите си в България до момента разбрах, че нямате проблеми с тероризма - моята цел е да ви помогна да изпреварите евентуални такива събития, посочва той.

26-годишна русенка обвини в опит за блудство руския консул в Бургас Тонко Фотев и подаде жалба срещу него във Върховната касационна прокуратура, съобщава "24 часа".

Билборд, рекламиращ столичен фолкклуб с образа на Азис и осъдения за склоняване към проституция Ванко 1 близо до "Шератон", беше свален от Столичния инспекторат, съобщава "Експрес" под глава със заглавие "Отново погнаха перверзиите на Азис".

Очаква се през 2009 г. за първи път от 1945 г. да похарчим по-малко ток, като основната причина е световната икономическа криза. Това съобщава "Дума" под глава, позовавайки се на главния икономист на Международната агенция за енергията  Фатих Бирол.
   
1068 собственици на фирми учредиха Българска индустриална камара, пише "24 часа". Енергийният магнат Христо Ковачки основа бизнес асоциация, посочва "Телеграф".

До момента не сме обсъждали кандидатурата на Иван Искров за нов мандат като гуверньор на БНБ, но мисля, че от БСП ще я подкрепим", казва пред "Класа" депутатът от Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев. Че Искров е добър професионалист, но кандидатурата му още не е внесена в парламента, казва
независимият депутат Мария Капон.
Петя Колчева е първата българка, качила се на най-високия връх на планетата Еверест, съобщават изданията. Темата е водеща за "Стандарт" и "Телеграф". Връхната точка Колчева е покорила заедно със съпруга си - Камен Колчев, с когото участвали в изкачването като част от комерсиална американска експедиция. Българските алпинисти, покорили Еверест, са вече 12, отбелязва
"24 часа".
   
Веселин Топалов има всички шансове отново да стане първи на супертурнира "М-Тел Мастърс" в София; младият норвежец Магнус Карлсен също е с много голям потенциал, казва в интервю в "Труд" президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов.

Леден метеор удари двор в гълъбовското село Главан, съобщава "24 часа" на първа страница. Свистящата буца образува кратер, дъблок метър, добавя изданието.